Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέριλ Στριπ, Τζένιφερ Λόρενς και άλλοι ηθοποιοί απειλούν με απεργία

Μέριλ Στριπ, Τζένιφερ Λόρενς και άλλοι ηθοποιοί απειλούν με απεργία

Λαμπερά ονόματα μεταξύ των ηθοποιών που προτρέπουν τους ηγέτες του σωματείου τους να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή: «Αυτή δεν είναι η στιγμή για να συναντηθούμε στη μέση».

Μια ομάδα περισσότερων από 400 ηθοποιών – μεταξύ των οποίων οι βραβευμένοι με Όσκαρ, Τζένιφερ Λόρενς, Μέριλ Στριπ, Ράμι Μάλεκ, προτρέπουν τους ηγέτες του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου  να ακολουθήσουν σκληρότερη γραμμή, καθώς οι συνομιλίες για τα συμβόλαια φτάνουν σε κρίσιμο σημείο.

Τα μέλη έστειλαν εσωτερική επιστολή την Τρίτη στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του συνδικάτου και στην ηγεσία. Τόνισαν ότι «είμαστε έτοιμοι να απεργήσουμε αν χρειαστεί».

«Και μας ανησυχεί η ιδέα ότι τα μέλη του σωματείου μπορεί να είναι έτοιμα να κάνουν θυσίες που η ηγεσία δεν είναι» συνέχισαν αιχμηρά.

Η σύμβαση λήγει την Παρασκευή και η ηγεσία έχει τη δυνατότητα να κηρύξει απεργία ήδη από το Σάββατο, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Στην επιστολή, τα μέλη κάλεσαν τους διαπραγματευτές τους να μην συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από μια «μετασχηματιστική συμφωνία».

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συναντηθούμε στη μέση και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα μάτια της ιστορίας είναι στραμμένα σε όλους μας» έγραψαν. «Σας ζητάμε να πιέσετε για όλες τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και τις προστασίες που αξίζουμε και να γράψετε ιστορία κάνοντάς το. Αν δεν είστε σε θέση να φτάσετε μέχρι εκεί, σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που σας έχουμε δώσει εμείς, τα μέλη, και να συμμετάσχετε με την WGA (εργατικά συνδικάτα σεναριογράφων) στις γραμμές περιφρούρησης. Για το συνδικάτο μας και το μέλλον του, αυτή είναι η στιγμή μας. Ελπίζουμε ότι, εκ μέρους μας, θα ανταποκριθείτε σε αυτή τη στιγμή και δεν θα τη χάσετε».

Η Τζένιφερ Λόρενς / Photo: Wikimedia Commons

Η Fran Drescher, η πρόεδρος του συνδικάτου, εμφανίστηκε το Σάββατο σε ένα βίντεο με τον Duncan Crabtree-Ireland, τον επικεφαλής διαπραγματευτή, στο οποίο δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εξαιρετικά παραγωγικές». Αυτό φάνηκε να υποδηλώνει ότι μια συμφωνία ήταν κοντά, αν και οι δύο πλευρές παραμένουν σε διάσταση σε πολλά βασικά ζητήματα.

Το βίντεο συνάντησε κάποιες αντιδράσεις, καθώς ορισμένα μέλη θεώρησαν ότι φαινόταν ότι η ηγεσία ήταν έτοιμη να συμβιβαστεί με πολύ λίγα.

Στους υπογράφοντες της επιστολής περιλαμβάνονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι Γκλεν Γλόουζ, Μπεν Στίλερ, Έλιοτ Πέιτζ, Λίαμ Νίσον, Νατάσα Λιόν κ. ά.

Το SAG-AFTRA τείνει να έχει περισσότερες διαφορετικές φωνές από τις άλλες δημιουργικές συντεχνίες, ιδίως κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για την επικύρωση των συμβάσεων. Το συνδικάτο έχει επίσης παράδοση σε διχαστικές εσωτερικές πολιτικές, αν και οι δύο παρατάξεις – Membership First και Unite for Strength – έχουν ενωθεί για να υποστηρίξουν μια «ενωτική λίστα», με την Drescher να διεκδικεί άλλη μια θητεία ως πρόεδρος και την Joely Fisher να διεκδικεί άλλη μια θητεία ως γραμματέας-ταμίας.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αγαπητή ηγεσία και διαπραγματευτική επιτροπή της SAG-AFTRA,

Σας ευχαριστούμε για τη σκληρή δουλειά σας και την ηγετική σας ικανότητα να ηγείστε σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση σε μια πραγματικά πρωτόγνωρη εποχή. Ως μέλη της SAG-AFTRA, εντυπωσιαστήκαμε τους τελευταίους μήνες από τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία μας περιέγραψε το μοναδικό διακύβευμα των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη για μια αναπροσαρμογή στον κλάδο μας. Χαρήκαμε που είδαμε την SAG-AFTRA να πρωτοστατεί μεταξύ των συντεχνιών και να αναγνωρίζει την AI ως απειλή για τα προς το ζην μας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, μια «αλλαγή παιχνιδιού».

Αισθανθήκαμε ότι καταλάβατε πόσο άγρια έχουν υπονομευτεί οι αμοιβές μας. Γεμίσαμε υπερηφάνεια βλέποντας το σωματείο να ενώνεται και να παραδίδει μια τόσο απίστευτα ισχυρή ψήφο έγκρισης απεργίας.

Αλλά η αλληλεγγύη απαιτεί ειλικρίνεια και πρέπει να καταστήσουμε σαφή την αποφασιστικότητά μας. Μια απεργία φέρνει απίστευτες δυσκολίες σε τόσους πολλούς και κανείς δεν τη θέλει. Αλλά είμαστε έτοιμοι να απεργήσουμε αν χρειαστεί. Και μας ανησυχεί η ιδέα ότι τα μέλη της SAG-AFTRA μπορεί να είναι έτοιμα να κάνουν θυσίες που η ηγεσία δεν είναι. Ελπίζουμε να έχετε ακούσει το μήνυμά μας: Αυτό είναι ένα άνευ προηγουμένου σημείο καμπής για τη βιομηχανία μας και αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή συμφωνία σε οποιαδήποτε άλλα χρόνια, απλώς δεν είναι αρκετό.

Νιώθουμε ότι οι μισθοί μας, η τέχνη μας, η δημιουργική μας ελευθερία και η δύναμη του συνδικάτου μας έχουν υπονομευθεί την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτές τις πορείες. Με τον πληθωρισμό και τη συνεχή αύξηση του streaming, χρειαζόμαστε μια σεισμική αναπροσαρμογή των ελάχιστων αμοιβών μας,των αποκλειστικοτήτων μας και άλλων όρων.

Πιστεύουμε επίσης ότι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η συμφωνία να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια στη διαδικασία του κάστινγκ. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους ηθοποιούς της εργατικής τάξης. Και ειδικά σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν πιστεύουμε ότι τα μέλη της SAG-AFTRA μπορούν να αντέξουν να λάβουν μισά κέρδη εν αναμονή του ότι θα έρθουν περισσότερα σε τρία χρόνια, και πιστεύουμε ότι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας αυτή η διαπραγμάτευση να προστατεύει όχι μόνο τα ομοιώματά μας, αλλά και να διασφαλίζει ότι θα αποζημιωνόμαστε καλά όταν οποιαδήποτε δουλειά μας χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θέλουμε να ξέρετε ότι προτιμούμε να απεργήσουμε παρά να συμβιβαστούμε σε αυτά τα θεμελιώδη σημεία και πιστεύουμε ότι, αν συμβιβαστούμε με μια συμφωνία που δεν θα είναι μετασχηματιστική, το μέλλον του σωματείου μας και της τέχνης μας θα υπονομευθεί και η SAG-AFTRA θα μπει στην επόμενη διαπραγμάτευση με δραστικά μειωμένη επιρροή.

Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρεθούμε στη μέση και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα μάτια της ιστορίας είναι στραμμένα σε όλους μας. Σας ζητάμε να πιέσετε για όλες τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και τις προστασίες που αξίζουμε και να γράψετε ιστορία κάνοντάς το. Αν δεν είστε σε θέση να φτάσετε μέχρι εκεί, σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που σας δώσαμε εμείς, τα μέλη, και να συμμετάσχετε με την WGA στις γραμμές απεργίας. Για το συνδικάτο μας και το μέλλον του, αυτή είναι η στιγμή μας. Ελπίζουμε ότι, εκ μέρους μας, θα ανταποκριθείτε σε αυτή τη στιγμή και δεν θα τη χάσετε».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024