Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θα καθίσει η Ακροδεξιά στην καρέκλα της Καγκελαρίας; - Τρομάζουν τα ποσοστά το AfD

Θα καθίσει η Ακροδεξιά στην καρέκλα της Καγκελαρίας; – Τρομάζουν τα ποσοστά το AfD

Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός απειλεί την Γερμανία.

Η φρίκη της ακροδεξιάς φαίνεται να εξαπλώνεται παντού στην Ευρώπη.

Στην Γερμανία το AfD ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προτείνει υποψήφιο καγκελάριο για πρώτη φορά, για τις εκλογές του 2025 καθώς τα ποσοστά του όλο και αυξάνονται.

Το AfD, που ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία, έχει ανέλθει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις λόγω των ανησυχιών των ψηφοφόρων για την ύφεση, τη μετανάστευση και τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV εάν το AfD θα όριζε έναν υποψήφιο Καγκελάριο, η συμπρόεδρος του κόμματος Άλις Βάιντελ δήλωσε ότι «φυσικά θα κατεβάσουμε υποψήφιο. Θα το κάναμε ακόμη και χωρίς τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά», παρακάμπτοντας την ερώτηση για το αν θα κατέβαινε η ίδια.

Η πιθανότητα να γίνει Καγκελάριος της Γερμανίας ένας υποψήφιος του AfD είναι πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και επί του παρόντος όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, η κίνηση να κατεβάσει υποψήφιο υποδηλώνει τη φιλοδοξία του πιο επιτυχημένου ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία μετά τους Ναζί, το οποίο κλονίζει όλο και περισσότερο το πολιτικό τοπίο της πολυπληθέστερης χώρας και της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός απειλεί την Γερμανία

Το γεγονός ότι οι αρχές ανησυχούν για την κατάσταση επισημάνθηκε την Τρίτη, όταν ο επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας κατασκοπείας Thomas Haldenwang προειδοποίησε τους πολίτες ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη γερμανική δημοκρατία και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να το λάβουν υπόψη πριν ψηφίσουν για το AfD.

Ο Haldenwang είπε ότι τμήματα του μέλους του AfD διέδωσαν μίσος εναντίον των μειονοτήτων, καθώς και διέδωσαν αντισημιτικά αισθήματα και φιλορωσικές αφηγήσεις.

Το AfD βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις ψηφοφορίες και στα τρία κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας που θα διεξαγάγουν εκλογές το επόμενο έτος.

Το κόμμα έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από τις σφοδρές εσωτερικές διαμάχες στον συνασπισμό του Σολτς, πιο πρόσφατα για έναν νέο νόμο για τη σταδιακή κατάργηση των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο που οι επικριτές είπαν ότι θα επιβάρυνε υπερβολικά τα οικονομικά των νοικοκυριών.

«Όσο ισχυρότερη είναι η διάθεση για κρίση, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία του AfD», δήλωσε ο Χανς Βορλάντερ, διευθυντής ενός κέντρου πολιτικών ερευνών στη Δρέσδη. «Και όταν έχετε επίσης έναν πληθυσμό που δεν εμπιστεύεται πλέον την κυβέρνηση, είναι εύκολο παιχνίδι για τη μόνη πραγματικά μεγάλη ομάδα της αντιπολίτευσης που επιχειρηματολογεί με λαϊκιστικό τρόπο».

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το RTL/NTV, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 19%, πίσω από το CDU (27%) και μπροστά από το SPD (18%), το κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με το Euractiv.

Η δημοσκοπική άνοδός του συνδέθηκε με τη δυσαρέσκεια για την διχασμένη κυβέρνηση συνασπισμού τριών κατευθύνσεων της Γερμανίας.

«Η ψήφος διαμαρτυρίας παίζει ρόλο όταν μια κυβέρνηση δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους με την πολιτική της», δήλωσε πρόσφατα στη EURACTIV ο Uwe Jun, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Trier.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει σημασία και για την ΕΕ, καθώς το AfD εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2024 με την υπόσχεση να διαλύσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Επιδιώκουμε… την ομαλή διάλυση της ΕΕ και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα, ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα και κοινότητα συμφερόντων, μια λίγκα ευρωπαϊκών εθνών», αναφέρεται σε πρόταση της ηγεσίας του κόμματος για το μανιφέστο των ευρωεκλογών, η οποία εμφανίστηκε τη Δευτέρα.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024