Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σπαρτιάτες: «Πιθανή η ακύρωση της εκλογής τους, εάν στοιχειοθετηθεί σύνδεση με τον Κασιδιάρη»

Σπαρτιάτες: «Πιθανή η ακύρωση της εκλογής τους, εάν στοιχειοθετηθεί σύνδεση με τον Κασιδιάρη»

Τι είπε ο Νίκος Παπασπύρου, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών

Η είσοδος των «Σπαρτιατών» στη Βουλή και μάλιστα με ποσοστό 4,63%, προκάλεσε ένα μούδιασμα τα υπόλοιπα κόμματα, ιδιαίτερα όταν επικεφαλής τους, Βασίλης Στίγκας ευχαρίστησε δημόσια, τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη, χαρακτηρίζοντάς τον το «καύσιμο» που οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Κασιδιάρης πανηγύρισε μέσα από τις φυλακές τη νίκη του κόμματος, κάνοντας λόγο για έναν «ανεπανάληπτο θρίαμβο όσων μάχονται Υπέρ Πατρίδος». Και υπό αυτό το πρίσμα συνεχίζεται η συζήτηση για το πόσο πιθανή είναι η ακύρωση της εκλογής τους εάν αποδειχθούν σχέσεις με τον Ηλία Κασιδιάρη.

«Ο νόμος ορίζει ότι πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση δεν επιτρέπεται να ασκούν διοίκηση σε πολιτικά κόμματα και δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε εκλογές και να δώσουν βουλευτές στη Βουλή. Εάν, επομένως, υπάρχουν τέτοια στοιχεία που να στοιχειοθετούν τέτοια σύνδεση, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, κατόπιν ενστάσεως οποιουδήποτε εκλογέα στις περιφέρειες που έχουν εκλέξει βουλευτές μπορεί να προβεί στην ακύρωση της εκλογής αυτής» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παπασπύρου, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών.

Σημείωσε παράλληλα, ότι οι ευχαριστίες του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα προς τον Κασιδιάρη, ως στοιχείο, θα εξεταστεί από τους δικαστές. «Εάν ελέγχει τους βουλευτές αυτού του κόμματος ή τους μισούς, τότε ναι, αυτό είναι προφανές στοιχείο ότι ότι ασκεί διοίκηση, έστω εν μέρει» επισήμανε ο έγκριτος νομικός.

 Τι γίνεται σε περίπτωση ακύρωσης της εκλογής των Σπαρτιατών

Και όπως τόνισε οποιοσδήποτε εκλογέας σε κάποια από τις δώδεκα περιφέρειες μπορεί να υποβάλει ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο με καταληκτική ημερομηνία για να γίνει η διαδικασία αυτή να είναι 15 ημέρες από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Eρωτηθείς για τι θα συμβεί σε περίπτωση που το ακροδεξιό κόμμα απέκρυψε την σχέση με τον καταδικασθέντα για εγκληματική οργάνωση ο κ. Παπασπύρου διευκρίνισε ότι θα ακυρώσει την εκλογή των βουλευτών για τους οποίους θα ασκηθεί ένσταση -ενδεχομένως και τους δώδεκα- και οι έδρες θα διατεθούν στους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

«Θα ήταν προσβολή στη λαϊκή κυριαρχία, στο αποτέλεσμα των εκλογών και στους 288 βουλευτές που ψήφισαν οι Έλληνες εκλογείς» το να επαναληφθούν οι εκλογές σημείωσε, σύμφωνα με την ertnews, ο καθηγητής Νομικής Αθηνών.

Ο κ. Παπασπύρου ανέλυσε τι θα γίνει στο ενδεχόμενο οι εκλεγμένοι 12 βουλευτές να εκπέσουν από το βουλευτικό τους αξίωμα προσθέτοντας ότι οι βουλευτικές έδρες θα διανεμηθούν στις περιφέρειες βάσει του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και θα δοθούν στις περιφέρειες εκείνες στις οποίες υπάρχει το μεγαλύτερο αδιάθετο.

Sports in

Έχουν βάλει μπροστά τον σχεδιασμό στο Ντουμπάι – Ποιοι είναι οι τέσσερις προπονητές που ακούγονται

Το Ντουμπάι ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ήδη έχει φτιάξει μια λίστα με τέσσερις υποψήφιους προπονητές, που ενδέχεται να αναλάβουν το νεοσύστατο αυτό club

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024