Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το στοίχημα του Δένδια

Το στοίχημα του Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας επιστρέφει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά ετών.

Τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Και τις δυνάμεις από το κέντρο μέχρι την Αριστερά εξαιρετικά περιορισμένες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ένα τρίγωνο ισορροπιών. Στο πλαίσιο των αλλαγών ο Νίκος Δένδιας μετακομίζει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για την ακρίβεια επιστρέφει στο υπουργείο Άμυνας, μετά από σειρά ετών.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ

Η τοποθέτηση του θα έχει στόχο να χτίσει δεσμούς με τον τούρκο ομόλογο του, Γιασάρ Γκιουλέρ, αλλά και να διαχειριστεί εκ των πραγμάτων την κατάσταση που διαμορφώθηκε με την είσοδο των υπερεθνικιστικών δυνάμεων στη Βουλή και τις δυνάμεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να απελευθερώσουν. Δυνάμεις που θα μπορούσαν να θεωρήσουν την άνοδο των εν λόγω κομμάτων ως «ευκαιρία».

Δεδομένου δε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ένα από τα επίσημα τραπέζια διαλόγου που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στον «πάγο», διεξάγονται στο πλαίσιο των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να παραμείνουν χαμηλά.

Έλεγχος

Ο Δένδιας θεωρείται ικανός να ελέγξει φωνές που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα και να ξεφύγουν από το πλαίσιο που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στάση της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα και θα αφορά τόσο τις κινήσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και του Υπουργείο Εξωτερικών.

Δεδομένου δε ότι το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι διαφορετικό, αλλά οι διεκδικήσεις της Τουρκίας και οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές.

Παραμένει η ηρεμία

Με την Αθήνα να έχει αναγνωρίσει τη σημασία της απουσίας υπερπτήσεων και παραβιάσεων επί σειρά μηνών, από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την ευρύτερη ηρεμία που επικρατεί μετά τους φονικούς σεισμούς στην γείτονα.

Ο Δένδιας ξέρει να παίρνει γραμμή και να την υπηρετεί, ενώ – όπως και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος – έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη αξιοποίησης του παραθύρου διαλόγου, καθώς και της διατήρησης των χαμηλών τόνων.

Ισορροπίες

Σε μία περίοδο δε που οι φωνές από τα δεξιά θεωρείται ότι θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν μία εθνικιστική γραμμή και σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, εκτιμάται ότι θα είναι αυτός που θα μπορεί να κάνει τις κινήσεις που πρέπει και την ίδια στιγμή να διατηρήσει τις απαραίτητες ισορροπίες.

Με τη ρητορική που απαιτεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την εμπειρία της διπλωματίας που απέκτησε στο ΥΠΕΞ.

Έχει επαφές στο εξωτερικό, που έχτισε ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ αν η μετακίνηση του από το υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία αναγκαιότητα του rotation η νέα του θέση ήταν για αρκετούς μονόδρομος στο κυβερνητικό σχήμα και τις προκλήσεις στα εθνικά θέματα.

Λύσεις ή στασιμότητα

Το αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα θελήσει να επιχειρήσει βήματα και αν τελικά θα καταφέρει να τα υλοποιήσει, στην κατεύθυνση λύσεων και όχι μόνο διαλόγου ρουτίνας, αυτό μένει να φανεί. Και τους διπλωμάτες και αναλυτές να εξακολουθούν να προειδοποιούν για τους κινδύνους της στασιμότητας.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024