Τη δυνατότητα ένταξης της πατάτας Χρυσοβίτσας στα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα εξετάσει η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, θα προχωρήσει και στην υλοποίηση ερευνητικού έργου για την παρασκευή τυριού με θέρμανση του προς τυροκόμηση γάλακτος σε υψηλή θερμοκρασία.

Ειδικότερα, η  Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκτέλεση  ερευνητικού έργου με τίτλο: «Πατάτα Χρυσοβίτσας: Διενέργεια έρευνας για τη συλλογή στοιχείων με στόχο την κατοχύρωσή της ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης».

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης προβλέπεται:

  • διενέργεια έρευνας για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα τεκμηριώνουν την ιστορική – λαογραφική οριοθέτηση του προϊόντος και τη σύνδεσή του με την περιοχή
  • έρευνα και συλλογή στοιχείων για το έδαφος, το κλίμα, τις καλλιεργητικές τεχνικές, το περιεχόμενο και τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά του προϊόντος
  • Συγγραφή φακέλου για να υποστηριχθεί η ανάδειξη της «Πατάτας Χρυσοβίτσας» ως προϊόντος ΠΓΕ
  • Διαχείριση έργου

Και ερευνητικό έργο παρασκευής τυριού

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Τμήμα Γάλακτος) για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου με τίτλο: «Παρασκευή τυριού με θέρμανση του προς τυροκόμηση γάλακτος σε υψηλή θερμοκρασία» ενέκρινε επίσης  Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα τυρί που παρασκευάζεται ήδη από κτηνοτρόφους-τυροκόμους για ιδιοπαραγωγή σε τοπικό επίπεδο από πρόβειο γάλα σε ορεινή περιοχή του νομού Ιωαννίνων (Δολό Πωγωνίου).

Στόχος του προγράμματος είναι η πλήρης μελέτη του τυριού ως προς τον τρόπο παρασκευής του αλλά και ως προς τα βιοχημικά χαρακτηριστικά του. Τα αποτελέσματα του προγράμματος, με την κατάλληλη προώθηση και προβολή, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την παράλληλη ανάπτυξη του αγροτουρισμού.