Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη μέρα και ο ορίζοντας των ευρωεκλογών

ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη μέρα και ο ορίζοντας των ευρωεκλογών

Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να δίνει τώρα πια μάχη επιβίωσης και ύπαρξης (όπως συνέβαινε ειδικά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια), αλλά να ξεκινάει μία καινούργια, η οποία αφορά την οριοθέτηση του πολιτικού του χώρου

Για το ΠΑΣΟΚ η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής επιβεβαίωσε την κατεύθυνση στην οποία θέλει να κινηθεί η Χαριλάου Τρικούπη: Με 11,9%, 32 βουλευτές, στην επόμενη Βουλή και μια συγκράτηση των ποσοστών του στα επίπεδα του Μαΐου, επιτελικά στελέχη τονίζουν πως το κόμμα κατάφερε να αποδείξει πώς το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν ήταν ούτε ευκαιριακό ούτε συγκυριακό.

Σ’ αυτή τη νέα φάση, λένε, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να δίνει τώρα πια μία μάχη επιβίωσης και ύπαρξης (όπως συνέβαινε ειδικά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια), αλλά πως ξεκινάει μία καινούργια, η οποία αφορά την οριοθέτηση του πολιτικού του χώρου.

Στον θετικό απολογισμό του αποτελέσματος συγκαταλέγονται τα ποσοστά της περιφέρειας, καθώς το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει τις περιφέρειες στις οποίες είχε έρθει δεύτερο το Μάιο αλλά τέσσερις ακόμα -την Λέσβο, την Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ηράκλειο.

Στα αρνητικά; Το ποσοστό του κόμματος στα αστικά κέντρα (και ειδικά στην Αττική, όπου σε όλες τις περιφέρειες πλην μιας το ΠΑΣΟΚ κατετάγη τέταρτο μετά το ΚΚΕ), τα οποία αυξήθηκαν μεν αλλά δεν κατάφεραν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κεντροαριστερή πανελλαδική επίδοση.

Το νήμα της ιστορίας

«Ξαναπιάσαμε το νήμα της Ιστορίας και ενώνουμε τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας με τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες», ανέφερε στην δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, περιμένοντας τους βασικούς του αντιπάλους να μιλήσουν πριν από αυτόν.

«Το αποψινό αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», επεσήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη αυτή την Κυριακή δεν υπήρχαν αντίστοιχου τύπου πανηγυρισμοί όπως αυτοί που καταγράφηκαν τον Μάιο και σε αυτό παίζει ρόλο και το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων που έχουν πια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και στα οποία το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πώς πρέπει να μπει «δημοκρατικό ανάχωμα».

Η επόμενη ημέρα

Με όλους αυτούς τους τρόπους και το ύφος του Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ έδειξε τις διαθέσεις του για την επόμενη μέρα: η Χαριλάου Τρικούπη το ερχόμενο διάστημα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινοβουλευτική επίδοση του κόμματος και στο ύφος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει, γνωρίζοντας πώς το τέλος του εκλογικού κύκλου αυτά και θα κριθούν και θα συνυπολογιστούν από το κεντροαριστερό ακροατήριο.

Το αφήγημα της «θεσμικής, αξιόπιστης αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή» θα παίξει τον δικό του ρόλο στη μάχη για την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ θέτει υποψηφιότητα, με ορίζοντα το τέλος του εκλογικού κύκλου. Λαμβάνοντας υπόψη τον Μάιο και τον Ιούνιο ως ένα ενιαίο εκλογικό πακέτο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ περίπου 50%, με στόχο να αναδείξει τη νέα εποχή στην οποία περνάει το κόμμα.

Στα κάστρα της κεντροαριστερής πλευράς, κατάφερε να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις τέσσερις νομούς και να έρθει στη δεύτερη θέση, ενώ ανέβηκε στις περιφέρειες της δυτικής Ελλάδας, όπως την Αχαΐα και την Ηλεία, οι οποίες έχουν βαθιά πολιτική και δημοκρατική παράδοση.

Με βάση το πανελλαδικό αποτέλεσμα στην επικράτεια, ο Ανδρουλάκης έδωσε το σήμα για έναν ακόμα χρόνο πολιτικής και οργανωτικής προεργασίας, με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024 -αναμένεται επίσης η διπλή εκλογική αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών στις οποίες εκτός απροόπτου το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα κατεβάσει δικούς του υποψηφίους στους δήμους που έχουν σημασία στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση ενός κόμματος όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αν, όπως θεωρείται στην κεντροαριστερή ανάγνωση των αποτελεσμάτων, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τροχιά ανόδου, τότε η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος δεδομένης της εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024