Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Παπαστεργίου: Ποιος είναι ο δήμαρχος που «μεταμόρφωσε» τα Τρίκαλα και αναλαμβάνει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ποιος είναι ο δήμαρχος που «μεταμόρφωσε» τα Τρίκαλα και αναλαμβάνει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναλαμβάνει ένα σημαντικό υπουργείο που την προηγούμενη τετραετία της ΝΔ με επικεφαλής τον κ. Πιερρακάκη, συνέβαλε σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την ψηφιοποίηση του κράτους.

Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να διαδεχθεί τον κατά γενική ομολογία, επιτυχημένο στο συγκεκριμένο υπουργείο, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναλαμβάνει ένα σημαντικό υπουργείο που την προηγούμενη τετραετία της ΝΔ με επικεφαλής τον κ. Πιερρακάκη, συνέβαλε σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την ψηφιοποίηση του κράτους.

Στον πρώην πλέον δήμαρχο Τρικκαίων ο πρωθυπουργός φαίνεται πως πιστώνει το γεγονός ότι «μεταμόρφωσε» τα Τρίκαλα στα σχεδόν 10 χρόνια της δημαρχίας του σε μία από τις πιο «έξυπνες» πόλεις στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ηλεκτρολόγος είναι μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών με πτυχίο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο επάγγελμα και κινείται με ποδήλατο επειδή όπως λέει είναι «τρόπος ζωής».

Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Τρικκαίων το 2014  ως επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα» και επανεξελέγη το 2019, έτος, κατά το οποίο εξελέγη και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, μιας και ο πατέρας του είχε διατελέσει και εκείνος δήμαρχος, ασχολήθηκε από το 2002 και από τα 29 του έτη με την αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε από διάφορα πόστα.

Σταθμοί στην αυτοδιοικητική του πορεία είναι σύμφωνα με τον ίδιο οι πρωτοβουλίες για το city branding των Τρικάλων, η δημιουργία μιας smart city, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η διαχείριση του προσφυγικού, η αλλαγή της νοοτροπίας.

Όπως σημείωνε «στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε πραγματικά έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, με ισχυρούς και σύγχρονους Δήμους».

Μεταξύ των καινοτομιών που παρουσίασε στα Τρίκαλα είναι το e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη), η δυνατότητα οι πολίτες να στέλνουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο μέσω της mobile εφαρμογής Check App για κινητά τηλέφωνα. Η Ασύρματη Πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο, το Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού.

Το Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών, το οποίο εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Επίσης, έχει εγκατασταθεί Κέντρο διαχείρισης της «έξυπνης πόλης», με ένα κέντρο ελέγχου όλων των υπηρεσιών, στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν οθόνες παρακολούθησης των παρακάτω συστημάτων:

  • Η πλατφόρμα Cisco Smart + Connected Digital Platform είναι σχεδιασμένη να προβάλει τα στοιχεία που συγκεντρώνει σε μία οθόνη προβολής, διαχείρισης. GIS, προβάλει τα χωρικά – χωροταξικά δεδομένα και σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου Τρικκαίων
  • Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών. Προσφέρει online παρακολούθηση βλαβών και καμένων λαμπτήρων στους κυκλοφοριακούς κόμβους της πόλης που ελέγχονται από φανάρια.
  • Σύστημα αποτύπωσης κίνησης των δημοτικών οχημάτων.
  • Οθόνη παρακολούθησης λειτουργίας κόμβων ασυρμάτου δικτύου παροχής δωρεάν internet.
  • Σύστημα παρακολούθησης και ρύθμισης ηλεκτροβανών δικτύου ύδρευσης – ΔΕΥΑΤ
  • Καταγραφή και παρακολούθηση πορείας επίλυσης αιτημάτων πολιτών.
  • Ανάρτηση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Τρικκαίων

Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων αποτόλμησε να φέρει τα περιβόητα λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Δημήτρη Παπαστεργίου τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Τρίκαλα, και είχαν συζήτηση με θέμα «Οι πόλεις που θέλουμε».

Ο 50χρονος Δημήτρης Παπαστεργίου φαίνεται πως αποτελεί επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο η ψηφιοποίηση του κράτους μετά το gov.gr και τα υπόλοιπα επιτεύγματα της προηγούμενης τετραετίας.

Ο ίδιος στην πρώτη ανάρτηση μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος χαρακτήρισε «τεράστια τιμή, πρόκληση και ευθύνη» την ανάληψη ενός υπουργείου, του οποίου ηγήθηκε, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος.

«Αποχαιρετώ το Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για ΠΑΝΤΑ το σπίτι μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έστειλε και μήνυμα για την επόμενη ημέρα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

«Να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά και πιο γρήγορα, να απλοποιήσουμε τις ζωές μας μέσω της ψηφιοποίησης. Να εκπλήξουμε και πάλι ευχάριστα τους πολίτες μας, που δικαίως νοιώθουν πως ενίοτε το κράτος δεν τους καταλαβαίνει».

Η πρώτη ανάρτηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

«Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη! Αλλιώς σχεδίαζα τη ζωή μου μέχρι πρόσφατα, όμως η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε τα δεδομένα. Προφανώς και αποδέχεσαι την πρόταση ενός ανθρώπου στον οποίο πραγματικά πιστεύεις και ταυτίζεσαι μαζί του.

Σε εκείνον που θεωρείς μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα. Σε ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, που οι Έλληνες ξεκάθαρα επέλεξαν για τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία.

Μια πρόταση που δεν τιμά μόνο εμένα αλλά και ολόκληρη την Ελληνική Αυτοδιοίκηση.

Στα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν σκέφτεσαι:

Το σπίτι και την οικογένειά σου.

Το Δήμο σου και τα Τρίκαλα που λατρεύεις.

Την Αυτοδιοίκηση που υπηρετείς από το 2002….

Η Ελλάδα όμως αλλάζει και οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί.

Να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Μαζί με μία ομάδα ανθρώπων που απέδειξε πως θέλει, ξέρει και μπορεί να τα καταφέρει.

Και τί υπέροχο να μπορείς και εσύ, με τις γνώσεις και την εμπειρία σου, να είσαι εκεί και να βοηθάς όσο μπορείς περισσότερο.

Αποχαιρετώ το Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για ΠΑΝΤΑ το σπίτι μου. Αύριο θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Δημάρχου από την ομάδας μας, την Επανεκκίνηση, που θα τρέξει το Δήμο και θα είναι ο ίδιος που θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των Τρικαλινών τον Οκτώβρη.

Φεύγω με την ικανοποίηση πως αλλάξαμε τα δεδομένα. Οι μεγάλες αλλαγές είναι σε φάση υλοποίησης και πολλές άλλες ξεκινούν, με εξασφαλισμένους πόρους.

Τα Τρίκαλα σε λίγους μήνες θα είναι διαφορετικά, όμορφα, σύγχρονα, ασφαλή, ανθρώπινα. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους για την εμπιστοσύνη αλλά και την κατανόησή τους. Δημότες αλλά και εργαζόμενους στο Δήμο.

Αναλαμβάνω ένα Υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Υπουργούς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με Υφυπουργό τον φοβερό Θεόδωρο Λιβάνιο. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη.

Να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά και πιο γρήγορα, να απλοποιήσουμε τις ζωές μας μέσω τη ψηφιοποίησης. Να εκπλήξουμε και πάλι ευχάριστα τους πολίτες μας, που δικαίως νοιώθουν πως ενίοτε το κράτος δεν τους καταλαβαίνει.

Γιατί η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι εφαρμογές και προγράμματα που αφορούν τους συναδέλφους μου μηχανικούς και προγραμματιστές.

Είναι μία άλλη Ελλάδα, σύγχρονη, ευέλικτη, ψηφιακά ασφαλής, προετοιμασμένη για νέες προκλήσεις, με αντανακλαστικά, αποτελεσματική, άμεση, ανοιχτή σε όλες και όλους.

Η Ελλάδα που ο Πρωθυπουργός έχει οραματιστεί, αυτή που θέλεις, θέλω, θέλουμε και μας αξίζει».

Δημήτρης Παπαστεργίου μέσα από τα δικά του λόγια

O Δημήτρης Παπαστεργίου σε ένα σύντομο βιογραφικό στον ιστότοπό του αναφέρει:

«Γεννήθηκα στα Τρίκαλα το 1973. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων ασχολήθηκα με τα μαθητικά συμβούλια. Συμμετείχα στην επιτροπή διεκδίκησης του ΤΕΦΑΑ καθώς και σε άλλες μαθητικές κινητοποιήσεις.

To 1991 αποφοίτησα από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων. Την ίδια χρονιά πέρασα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ ενώ παράλληλα παρακολούθησα μαθήματα δημοσιογραφίας σε σχολή της Αθήνας.

Σχέση ζωής αυτή που έχω με το ραδιόφωνο και τη μουσική. Το 1991 συμμετείχα στο ξεκίνημα του Hot Mix 88 ενώ το 2001 μετά τη στρατιωτική μου θητεία στήσαμε τον Άνεμο 92.

Διατηρώ δυνατούς δεσμούς με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σχέση που ενδυναμώθηκε στο Εργαστήριο πολυμέσων του ΕΜΠ. Το 2001 μέσω του Hot Mix κατασκευάσαμε και παρουσιάσαμε την πρώτη ολοκληρωμένη σελίδα για το Νομό Τρικάλων, το 3kala.gr

Η συμμετοχή μου στα κοινά ξεκίνησε το 2002 όταν εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος και συνεχίστηκε το 2006 όταν οι Τρικαλινοί με επέλεξαν και πάλι να τους εκπροσωπήσω στο δημοτικό συμβούλιο.

Διατέλεσα Αντιδήμαρχος έργων, Αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, μέλος του ΔΣ του Πολ. Οργανισμού και του Δημ. Θεάτρου, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατα καθώς και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού.

Τα χρόνια αυτά -χάρη σε μία κοινή προσπάθεια- δώσαμε ζωή στο Μύλο Ματσόπουλου με τον χειμερινό και θερινό Δημοτικό κινηματογράφο, με το στούντιο ηχογράφησης για νέους καλλιτέχνες, με τα μουσικά φεστιβάλ και τις συναυλίες. Παράλληλα στήσαμε το πρώτο ελεύθερο ασύρματο δίκτυο wifi πανελλαδικά, κάτι που πολύ αργότερα έκαναν δεκάδες άλλοι δήμοι. Μέσω τις ΔΕΚΑ δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές όπως το Κέντρο απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Από το 2002 ασκώ το επάγγελμα του Ηλ. Μηχανικού στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολούμαι με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software).

Το 2007 μπήκα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαι συνιδιοκτήτης της εταιρίας Green Project η οποία μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει πάνω από 230 φωτοβολταϊκά πάρκα στην κεντρική Ελλάδα.

Δεν μπορώ χωρίς μουσική, με ξεκουράζει ο προγραμματισμός Η/Υ, το μπάσκετ, το βουνό και τα ταξίδια.

Μιλάω Αγγλικά και προσπαθώ να θυμηθώ τα πολύ καλά γαλλικά που ήξερα κάποτε. Επίσης μιλάω… στους υπολογιστές σε Visual Basic, SQL, Asp, Html και ολίγον .ΝΕΤ, C, Java

Κινούμαι όσο μπορώ περισσότερο με το ποδήλατό μου.

Είμαι παντρεμένος με τη μηχανικό Σούλα Μπράκη και δηλώνω ευτυχής πατέρας της Φαίης, του Κώστα και του Νίκου».

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024