Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανταρσία της Wagner: Μπορούν να εκμεταλλευτούν τη κατάσταση οι Ουκρανοί;

Ανταρσία της Wagner: Μπορούν να εκμεταλλευτούν τη κατάσταση οι Ουκρανοί;

Ανεξαρτήτως των συνεπειών που θα έχει η ανταρσία του ηγέτη των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, για τον ίδιο, το βασικότερο ίσως ερώτημα είναι εάν θα μπορέσουν οι Ουκρανοί να εκμεταλλευτούν στρατιωτικά τις άσχημες εξελίξεις στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του «πραξικοπήματος» στις τάξεις του Ρωσικού Στρατού, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε πως παρατήρησε ύποπτες κινήσεις εκ μέρους του ουκρανικού Στρατού.

«Εκμεταλλευόμενο την πρόκληση του Πριγκόζιν να διαταράξει την κατάσταση, το καθεστώς του Κιέβου συγκεντρώνει μονάδες της 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 36ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της AFU προς την κατεύθυνση της Bakhmut στην αρχική γραμμή για επιθετικές ενέργειες».

Ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η προσπάθεια για ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών στα νότια και ανατολικά της χώρας είναι πιο αργή από το αναμενόμενο, ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεών του Oleksandr Syrskyi είπε στον Guardian την Παρασκευή ότι όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο.

«Όλοι θέλουν να πετύχουν μια μεγάλη νίκη αμέσως», είπε ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. «Και εμείς το ίδιο. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε αυτή η διαδικασία να πάρει κάποιο χρόνο».

Χαοτικές συνέπειες

Μπορεί όμως η προδοτική πράξη του Γεβγένι Πριγκόζιν να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για τους Ουκρανούς;

Μιλώντας στο Insider ο Αυστραλός στρατηγός ε.α. και συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών Μικ Ράιαν, είπε πως μπορεί να παραμένει ασαφές τι ακριβώς συμβαίνει στη Ρωσία, αλλά το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Πριγκόζιν θα έχει χαοτικές συνέπειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπορεί μια τέτοια κίνηση ανταρσίας από τον Πριγκόζιν να έχει συγκλονίσει πολλούς τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, ωστόσο η εσωτερική διαμάχη μεταξύ του ηγέτη των μισθοφόρων και της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας έρχεται μετά από μήνες ρήξης του Πριγκόζιν με τον Πούτιν για τη μεταχείριση του μισθοφορικού στρατού του Πριγκόζιν.

«Ο Πριγκόζιν είναι πιθανό να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος», είπε ο Ράιαν. «Αλλά ο Πούτιν και ο στενός κύκλος του θα φαίνονται σαν να μην έχουν ελέγχουν τη κατάσταση όπως θα περίμεναν κάποιες ρωσικές ελίτ. Και ο ρωσικός στρατός θα ανυπομονεί να τους επιτεθούν οι Ουκρανοί κοιτάζοντας πίσω από τους εαυτούς τους και το έθνος τους, φαινομενικά σε χάος -είτε αυτό είναι πραγματικότητα είτε όχι- και αυτό θα προκαλέσει βαθιά αναστάτωση στους ανώτερους Ρώσους ηγέτες».

Θα υπάρξει απόσπαση προσοχής

Ο Ράιαν τόνισε ότι η βαθιά ανησυχία που νιώθουν τα ρωσικά στρατεύματα, αφού άκουσαν έναν αξιωματούχο που συνδέεται με το καθεστώς να υποτιμά τη στρατιωτική ηγεσία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Ουκρανίας καθώς συνεχίζει να αποκρούει τις ρωσικές επιθέσεις.

«Θα υπάρξει απόσπαση της προσοχής σε αυτό το επίπεδο και οι Ουκρανοί θα θέλουν σαφώς να ασκήσουν πίεση στους Ρώσους σε τακτικό επίπεδο», είπε ο Ράιαν.

«Θα δούμε λοιπόν εντεινόμενες επιθέσεις, ή τουλάχιστον προσπάθειες προώθησης στα ανατολικά και στα νότια από τους Ουκρανούς, αν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί».

Σύμφωνα με τον στρατηγό, ακόμα και αν οι αναφορές περί πραξικοπήματος είναι υπερβολικές, οι δηλώσεις του Πριγκόζιν θα προσθέσουν «περισσότερη αβεβαιότητα και περισσότερο χάος σε διαφορετικά επίπεδα του ρωσικού συστήματος, ανεξάρτητα από το φυσικές πραγματικότητες στο έδαφος».

«Ας τρώγωνται, θα αναλάβουμε εμείς»

Μιλώντας στην Washington Post το Σάββατο 24 Ιουνίου ο επικεφαλής των Ρώσων μεταναστών που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού εναντίον των Ρώσων Ilya Ponomarev, είπε ότι η εξέγερση της Βάγκνερ ήταν «πρόωρη», αν και θα «επιταχύνει την κατάρρευση του Πούτιν».

Ο Ilya Ponomarev, επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Λεγεώνας της Ελευθερίας της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες στη Ρωσία θα «αδυνατίσουν το καθεστώς», το οποίο θα βοηθούσε τελικά τον «αγώνα» της ομάδας του.

«Όσο περισσότερο αυτοί οι τύποι θα πολεμούν μεταξύ τους, τόσο πιο εύκολο θα ήταν να αναλάβουμε στο τέλος», είπε ο Ponomarev.

Στα τέλη Μαΐου, η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας, με το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών – μια άλλη ομάδα Ρώσων μεταναστών και στρατιωτών που άλλαξαν πλευρά – ξεκίνησαν διασυνοριακές επιδρομές στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας.

Ο Denis Kapustin, ο επικεφαλής του Ρωσικού Σώματος Εθελοντών, είναι πρώην υποστηρικτής μαχών στη Μόσχα με ιστορικό βίαιου εξτρεμισμού. Το 2019, του αποκλείστηκε από τη Δυτική Ευρώπη για αθλητικές-χουλιγκανικές δραστηριότητες.

Η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας θεωρείται πιο μετριοπαθής.

Μαζί, οι δύο ομάδες ισχυρίζονται ότι διοικούν έως και 3.000 μαχητές. Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι δεν υποστηρίζει τις δύο ομάδες και ότι ενεργούν ανεξάρτητα.

Ο Ponomarev είπε ότι ο ηγέτης της Wagner Yevgeniy Prigozhin θα ηττηθεί αλλά θα σφίξουν τα πράγματα στη Ρωσία κάτι που θα ήταν «πολύ επιζήμιο» για την κυβέρνηση του Πούτιν.

«Εάν ο Πριγκόζιν παραδοθεί στην Ουκρανία και/ή στη Λεγεώνα – θα τον αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες», έγραψε ο Πονομάρεφ. «Αλλά αν θέλει να του δοθεί χάρη, πρέπει να φέρει τον Πούτιν μαζί του, νεκρό ή ζωντανό».

Με πληροφορίες από Insider, Politico, The Washington Post

Sports in

Εργαζόμενος σε πολυεθνική εταιρεία συνελήφθη με υλικό παιδικής πορνογραφίας – Πώς εντοπίστηκε

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές με φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024