Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ταγίπ Ερντογάν: Νέο σύνταγμα ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος

Ταγίπ Ερντογάν: Νέο σύνταγμα ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε δύο μείζονες αλλαγές του Συντάγματος με αντίστοιχα δημοψηφίσματα

Μετά την επανεκλογή του, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκινά την στρατηγική του, για την οικοδόμηση του λεγόμενου «Αιώνα της Τουρκίας». Σύμφωνα με το αφήγημα του Τούρκου προέδρου, η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει σύντομα να απαλλαγεί από το ισχύον σύνταγμα που συντάχθηκε κατά την περίοδο του πραξικοπημάτων και να αντικατασταθεί από ένα πιο πολιτικό και δημοκρατικό σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά από το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ανέφερε πως «Θέλουμε να προχωρήσουμε με ένα πολιτικό, ολοκληρωμένο και φιλελεύθερο σύνταγμα». Μάλιστα, ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης, να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να εγκρίνουν τις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, όπως έχει ήδη γίνει το 2010 και το 2017.

Στην κατεύθυνση ενός πολιτικού συντάγματος

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιθυμεί να αντικατασταθεί το Σύνταγμα, καθώς συντάχθηκε κατά την περίοδο του πραξικοπήματος. Υπογράμμισε τη σημασία της εγκατάλειψης του ισχύοντος συντάγματος που διαμορφώθηκε από τη στρατιωτική χούντα μετά το πραξικόπημα του 1980.

Από το 1982, το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις. Το αιματηρό πραξικόπημα του 1980, το οποίο οδήγησε στη σύλληψη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μαζί με μαζικές δίκες, βασανιστήρια και εκτελέσεις, εξακολουθεί να αποτελεί μια σκοτεινή περίοδο στην τουρκική πολιτική ιστορία.

Ποιες αλλαγές προτείνονται

Από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να συνεργαστεί, προκειμένου να θεσμοθετηθεί συνταγματικά η προστασία της ισλαμικής μαντήλας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε «Ας φτιάξουμε ένα Σύνταγμα πριν από τις εκλογές (σ.σ. εννοεί πιθανώς τις περιφεριεακές εκλογές) και ας θεσπίσουμε το νόμο για το θέμα της μαντήλας. Αν είστε ειλικρινείς, ας εγγυηθούμε το θέμα της μαντήλας με το Σύνταγμα. Αν δεν είστε ειλικρινείς, θα το φωνάζω ενώπιον ολόκληρου του έθνους μας».

Ακόμη, επανέλαβε την επιθετική ρητορική προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, μία πρακτική που έχει υιοθετήσει σε όλες τις ομιλίες του, ακόμα και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το παράθυρο οι ρυθμίσεις αυτές να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση καταγγέλει ότι ο Τούρκος πρόεδρος προβαίνει στην αφαίρεση από το Σύνταγμα των τελευταίων στοιχείων της κεμαλικής κληρονομιάς και των στοιχείων που ορίζουν την φυσιογνωμία του τουρκικού κράτους.

Απορρίπτει αλλαγή του προεδρικού συστήματος

Μία από τις διατάξεις που δεν θέλει να αλλάξει είναι το προεδρικό σύστημα. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την απόφαση του ανέφερε πως: «Το έθνος μας απέρριψε τις προτάσεις για επιστροφή στο παλιό σύστημα με τη θέλησή του στις εκλογές της 14ης και της 28ης Μαΐου. Οι συζητήσεις για το κοινοβουλευτικό σύστημα έκλεισαν επ’ αόριστον».

Συνέχισε λέγοντας ότι το προεδρικό σύστημα επέτρεψε την ομαλή και ταχεία μετάβαση μετά τις εκλογές, γεγονός που απέδειξε την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Η Τουρκική Δημοκρατία υιοθέτησε το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης το 2017 μετά από δημόσιο δημοψήφισμα και το έθεσε σε εφαρμογή ένα χρόνο αργότερα.

Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προβάλλει τα οφέλη του νέου συστήματος, λέγοντας ότι εξαλείφει τις αναποτελεσματικότητες και επιτρέπει την ομαλότερη λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024