Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρομοκρατία: Σε ποια περιοχή του πλανήτη είναι το νέο hot spot;

Τρομοκρατία: Σε ποια περιοχή του πλανήτη είναι το νέο hot spot;

Αν και οι θυγατρικές οργανώσεις της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν ενεργές σε όλον τον κόσμο, εμπειρογνώμονες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε μια περιοχή ειδικότερα.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης του ΟΗΕ, ειδικοί από αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες κρατών, ενημέρωσαν την Τρίτη 20 Ιουνίου ότι το νέο hot spot της τρομοκρατίας στον κόσμο είναι η Αφρική, με τα μισά θύματα για το 2022 να έχουν χάσει τη ζωή τους στην υποσαχάρια Αφρική.

Αυτή την εβδομάδα, ο ΟΗΕ φιλοξενεί την τρίτη υψηλού επιπέδου διάσκεψη των επικεφαλής αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών με σκοπό να αξιολογήσουν τις σύγχρονες και αναδυόμενες τάσεις της τρομοκρατίας, αλλά και να αντιμετωπιστεί μέσω της αναζωογονημένης διεθνούς συνεργασίας.

Στη χθεσινή συζήτηση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τον ΟΗΕ, την Ιντερπόλ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Κατάρ, καθώς και τον ανώτερο διευθυντή στρατηγικής πληροφοριών της Google.

Τα φώτα στην Αφρική

Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Τρίτης, ήταν η Αφρική που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας.

«Η Αφρική έχει αναδειχθεί ως το βασικό πεδίο μάχης για την τρομοκρατία, με σημαντική αύξηση του αριθμού των ενεργών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ήπειρο», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Khaled Khiari, σημειώνοντας ότι η τοπική οικονομική, πολιτική και κοινωνική διάλυση, τα διάτρητα σύνορα και η «κινητοποίηση με βάση την ταυτότητα» είχαν τροφοδοτήσει την εμφάνιση της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Αρκετές περιοχές της ηπείρου, από την Μπουρκίνα Φάσο και το Σαχέλ μέχρι το Τσαντ και το Σουδάν, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ροής όπλων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη, είπε ο Khiari.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση που ανέτρεψε και σκότωσε τον Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Μετά την ήττα του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ το 2017, πολλοί από τους ξένους μαχητές του κατέφυγαν στη Λιβύη.

Ο συνταγματάρχης Igor Sirotkin, αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας και επικεφαλής της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής, είπε στη συνάντηση ότι η Δυτική Αφρική, ειδικά το Μαγκρέμπ και το Σαχέλ, «γίνονται το επίκεντρο της ισλαμικής τρομοκρατικής απειλής. Οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες επεκτείνουν την επιρροή τους και βλέπουμε τον κίνδυνο να μετενσαρκωθεί το Ισλαμικό Κράτος σε αφρικανικό χαλιφάτο».

Οι τρομοκράτες εξελίσσονται

Ο Khiari επεσήμανε ότι η Μέση Ανατολή συνεχίζει επίσης να υφίσταται «μετασεισμούς» από τους πολέμους στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Ο διευθυντής αντιτρομοκρατικής της Interpol, Γκρέγκορι Χιντς, δήλωσε ότι η Αλ Κάιντα και οι ομάδες που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζουν να εμπνέουν και να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη «και τώρα σε όλη την Αφρική και την Ασία με ανησυχητικό ρυθμό».

Όπως ανέφερε η Interpol, η τρομοκρατία που συνδέεται με την ακροδεξιά ιδεολογία αυξήθηκε περίπου 50 φορές την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και μέρη της Ασίας-Ειρηνικού.

Οι ειδικοί βλέπουν η επιδείνωση της παγκόσμιας ασφάλειας κάνει την τρομοκρατική απειλή «πιο πολύπλοκη και αποκεντρωμένη».

Οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εξελιγμένη τεχνολογία, drones και τεχνητή νοημοσύνη έχουν ανοίξει νέους δρόμους για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση επιθέσεων.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Δευτέρας ότι το κλειδί είναι να ενωθούμε όχι μόνο στην αποτροπή επιθέσεων αλλά και να επικεντρωθούμε κριτικά στην πρόληψη της τρομοκρατίας αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια, τις διακρίσεις, τις κακές υποδομές, τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους υποκείμενους παράγοντες.

Με πληροφορίες από The Associated Press

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024