Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Προτείνεται η ποινικοποίηση της… προφορικής σεξουαλικής παρενόχλησης

Γερμανία: Προτείνεται η ποινικοποίηση της… προφορικής σεξουαλικής παρενόχλησης

Την επέκταση του νόμου ακόμα και σε λεκτική επίθεση σεξουαλικού περιεχομένου ζητάνε οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, καθώς μέχρι σήμερα η μη σωματική σεξουαλική παρενόχληση συνήθως δεν είχε νομικές συνέπειες.

Πρόσφατα σε υπόθεση παρενόχλησης στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, άφησε ατιμώρητο έναν 65χρονο που είπε σε ένα 11χρονο κορίτσι ότι «ήθελε να αγγίξει το μ@@νί της». Το SPD θέλει ωστόσο θέλει να αντιμετωπίζονται αυστηρά τέτοιες καταστάσεις προτείνοντας να γίνουν ποινικό αδίκημα οι λεκτικές επιθέσεις.

«Αν και κάθε απλή προσβολή τιμωρείται από το νόμο, ακόμη και η προσβλητική και εκφοβιστική, η λεκτική κακοποίηση είναι σεξουαλική παρενόχληση που συνήθως μένει ατιμώρητη», εξήγησε η εκπρόσωπος νομικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Sonja Eichwede. «Υπάρχει ανάγκη για δράση εδώ», τόνισε ο Eichwede.

Οι σοσιαλδημοκράτες προτείνουν ένα νέο ποινικό αδίκημα για «συγκεκριμένη, προφανώς ανεπιθύμητη και σημαντική λεκτική και μη σωματική σεξουαλική παρενόχληση», όπως αναφέρεται σε ένα προσχέδιο έγγραφο που υιοθέτησε η ομάδα ην Τρίτη 19 Ιουνίου.

«Η παρενόχληση είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν εμπλέκει ένα άτομο σε σεξουαλική εκδήλωση, έχει ταπεινωτικό ή εκφοβιστικό χαρακτήρα, διαρκεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή εάν το ενδιαφερόμενο άτομο δεν μπορεί εύλογα να την αποφύγει», αναφέρει το προσχέδιο.

«Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί συχνά να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη»

Σύμφωνα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υπάρχουν στοιχεία στον ποινικό κώδικα και στον νόμο για τα διοικητικά αδικήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτά δεν πληρούνται στην περίπτωση της λεκτικής και μη σωματικής σεξουαλικής παρενόχλησης, έτσι ώστε η λεκτική σεξουαλική παρενόχληση γενικά να μένει ατιμώρητη.

«Αυτό δεν είναι αποδεκτό σε μια ισότιμη κοινωνία», είπε η βουλευτής Κάρμεν Βέγκε, η οποία είναι υπεύθυνη για το θέμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD. «Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί συχνά να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην κοινωνία μας, αν και η έκταση είναι τεράστια. Η λεκτική σεξουαλική παρενόχληση υποβαθμίζεται επίσης, αλλά οι συνέπειες είναι σημαντικές: από την αποφυγή ορισμένων δημόσιων χώρων από αυτούς που επηρεάζονται έως ψυχολογικές συνέπειες όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία..».

Σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν πρέπει να πρόκειται για οποιαδήποτε μορφή σεξισμού. «Επειδή η επιβολή ηθικών ιδεών δεν είναι καθήκον του σεξουαλικού ποινικού δικαίου».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπό συγεκριμένες συνθήκες, η παρέμβαση στο δικαίωμα σεξουαλικής αυτοδιάθεσης δεν αξίζει κυρώσεις. «Αυτό περιλαμβάνει ανεπιθύμητα κομπλιμέντα και δηλώσεις με σεξουαλική αναφορά, όπως θορύβους φιλιών και σφυρίγματα ή σχόλια που σχετίζονται με την εμφάνιση».

Με πληροφορίες από News in Germany

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024