Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τρία κόμματα εν κινήσει την 26η Ιούνη

Τρία κόμματα εν κινήσει την 26η Ιούνη

Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Από την επόμενη της 25ης Ιούνη, τρία κόμματα θα είναι εν κινήσει και σε νέα πορεία.

Η ΝΔ, όπως όλα δείχνουν κυβερνών κόμμα μα και παντελώς σε νέα διαδρομή. Ο πρόεδρος της εξάλλου έχει ήδη μιλήσει για νέα «ΝΔ» και προφανώς ξέρει πως χωρίς άνοιγμα, όχι απλώς στο μειοψηφικό Κέντρο, μα και στην κοινωνική Κεντροαριστερά δεν θα διασφαλίσει τις συναινέσεις που θα θέλει για τις νέες τομές του.

Βεβαίως εδώ, ερώτημα και ακανθώδες σημείο θα είναι η όλη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο χώρος που θα υπάρχει για μια συνέχιση επιδομάτων στο νέο Μεσοπρόθεσμο αλλά και το πώς θα εξελιχθεί ο βραχνάς του πληθωρισμού και του ελλείματος. Στοιχήματα μεγάλα και σε μια Ευρώπη και κόσμο σε καθεστώς εντροπίας και άρα και αναπάντεχων παραμέτρων. Η κοινωνική συνοχή και η σταθερότητα, εύκολα μπορούν να διαρραγούν σε μια οικονομία μονοκαλλιέργειας.

Εκ παραλλήλου, ο νέος Ερντογάν με τον νέο ΥΠΕΞ του, δεν είναι σίγουρο πως δεν θα κινηθεί στα παλιά μονοπάτια ενός επιθετικού αναθεωρητισμού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέτουν ως χρονικό πρώτο όριο των νέων συμβάντων και εν γένει εξελίξεων τις Ευρωεκλογές του 2024. Η νέα ΝΔ θα έχει στοιχεία από όλη την νέα έννοια της Μετα- Πολιτικής και μια ευελιξία σε πρώτο χρόνο να ενσωματώνει και κάθε αλλότριο ρεύμα με πυρήνα βέβαια πάντα τον σταθερό προσανατολισμό της την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις συμμαχίες της χώρας.

Θα είναι όμως πολύ διαφορετική από την προηγούμενη ΝΔ, ακόμη και εκείνη του 2019 και ο συγκερασμός liberal και φιλό- ολιγαρχικής ατζέντας θα είναι κυρίαρχος.

Τα κλειδιά των εξελίξεων κρατά ο Τσίπρας

Ο μεγάλος ασθενής του πολιτικού συστήματος αλλά και ο πιο δυναμικός πόλος στο κεντροαριστερό τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος που θα δείξει το πού θα πάει και τι θα αφήσει, σε στενή συνάρτηση με το αποτέλεσμα του Ιούνη. Τα κλειδιά των εξελίξεων εδώ κρατά προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας. Θα φανεί αν ένα νέο αφήγημα κομματικότητας θα επιβάλει βελούδινες διεργασίες με εγγυητή τον ίδιο ή μια νέα συντριβή, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Θα επικρατήσουν οι δυνάμεις που θέλουν επαναθεμελίωση του χώρου ή εκείνοι που πιστεύουν πως είναι η στιγμή για ένα νέο «Κλίνατε Επί Αριστερά».

Ο οδικός χάρτης του ΠΑΣΟΚ

Το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε μια γεύση από τον νέο οδικό χάρτη του δεύτερου πόλου του πολιτικού σκηνικού. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Ιούνη, που δεν θα είναι εξόχως διαφορετικό από εκείνο του Μάη, θα πρέπει να πείσει πως εν κινήσει κάνει αντιπολίτευση στην νέα κυβέρνηση αλλά και πώς θα καλύπτει τον χώρο της πολιτικής και κοινωνικής Κεντροαριστεράς.

Το νέο ΠΑΣΟΚ θα έχει πρόεδρο της νέας ΚΟ του κόμματος τον Νίκο Ανδρουλάκη, μια ΚΟ σχεδόν δική του, και έναν καθαρό διάδρομο μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου ο πρόεδρος του Κινήματος δεν θα αμφισβητείται και που το ΠΑΣΟΚ ανά δήμο ή ακόμη και στην ΓΣΕΕ θα μπορεί ανενόχλητο να οργανώσει το δικό του σχέδιο αυτοτέλειας.

Μεγάλο εμπόδιο εδώ θα είναι μια ταχύτατη ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ή μια πρώτη εικόνα του κόμματος που δεν θα καταφέρνει να χαράξει διακριτή πολεμική στην νέα κυβέρνηση αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά με εκείνη σε πεδία όπως η Παιδεία, το άρθρο 16 ή αλλού.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024