Δημοσκόπηση Interview: Ισχυρή αυτοδυναμία στη ΝΔ – Θρίλερ με τα «μικρά» κόμματα
Πόσες έδρες εκτιμάται ότι θα λάβει κάθε κόμμα
Ισχυρή αυτοδυναμία στη ΝΔ «δίνει» νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16 εως 19 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Interview για την politic, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά 19,8 μονάδων.
Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 40,3% (από 40,79 που είχε λάβει στις 21 Μαΐου), ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5% (από 20,07), το ΠΑΣΟΚ 9,6% (από 11,4% στις 21 Μαΐου), το ΚΚΕ 6,1% (από 7,2%), η Ελληνική Λύση με 4,4% (από 4,4%), ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% (από 2,8% ) ενώ οριακά εκτός βουλής μένει και πάλι το ΜέΡΑ25 με 2,6% (από 2,6%). Η «ΝΙΚΗ» εμφανίζεται στο 2% (από 2,9%).

Θρίλερ με τα «μικρά» κόμματα
Σε ό,τι αφορά στα «μικρά» κόμματα, το ΜεΡΑ25 στην εκτίμηση ψήφου μένει εκτός βουλής. Όμως το ανώτατο όριο που συγκεντρώνει στο εύρος τιμών είναι το 3,2% και του δίνει οριακά το εισιτήριο.
Η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% εισέρχεται στη βουλή, ωστόσο το 2,9% που εμφανίζεται ως η κατώτατη τιμή της, την αφήνει εκτός. Στο όριο του στατιστικού λάθους κινείται η «ΝΙΚΗ», που έχοντας ως ανώτατο ποσοστό το 2,5% απέχει 0,5% από την είσοδό της στη βουλή.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, δηλαδή με κλιμακωτό μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση θα λάβει 165 έδρες, αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 7 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία που είχε εκλέξει 158 βουλευτές. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ «βυθίζεται» στους 60 βουλευτές από 86 την περίοδο 2019 – 2023, ενώ σημαντική αύξηση σημειώνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο όπως δείχνει η δημοσκόπηση θα εκπροσωπείται από 34 βουλευτές έναντι 22 που είχε εκλέξει το 2019.
Ενισχυμένο είναι και το ΚΚΕ με 19 βουλευτές από 15, η Ελληνική Λύση φτάνει τους 13 βουλευτές από 10, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας εκλέγει 9 βουλευτές.

Συσπείρωση και δημοφιλία
Στη Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει και στην επόμενη κάλπη η πλειοψηφία των πολιτών που την εμπιστεύτηκαν στις 21 Μαΐου, αφού η μέτρηση έδειξε ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζει συσπείρωση που φτάνει το 88,5%. Στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται συσπείρωση 83,7% και στο ΠΑΣΟΚ 71%.

Ξεκάθαρη είναι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση ποιον από τους δύο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Το 52% προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μόλις το 24% τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο, απαντά το 24%.

Σε ό,τι αφορά στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη 49,7% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη και το 49,8% αρνητική/μάλλον αρνητική, ενώ το 0,5% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.
Στη δεύτερη θέση είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με το 28,7% των πολιτών να έχει θετική/μάλλον θετική άποψη, ενώ το 64,2% αρνητική/μάλλον αρνητική και το 7,1% απάντησε ΔΓ/ΔΑ. Τρίτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με το ποσοστό των θετικών απαντήσεων να είναι 23,7% ενώ το 74,7% έχει αρνητική/μάλλον αρνητική άποψη, και το 1,6% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.
Το 18,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει θετική/μάλλον θετική άποψη για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 75,2% αρνητική/μάλλον αρνητική, ενώ το 6,5% απάντησε ΔΓ/ΔΑ. Στην τελευταία θέση είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10,9% ενώ το 85,2% των πολιτών έχει αρνητική/μάλλον αρνητική άποψη και το 3,9% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

- Diamond League: Τεντόγλου και Τζένγκο δοκιμάζονται στο Μονακό
- Κόντρα Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για την ακρίβεια στη Βουλή – «Θα λάβει μέτρα ή θα συνεχίσει να “λυπάται και να θυμώνει”;»
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
- BBC: «Στην Άρσεναλ με 40 εκατ. ευρώ ο Τζόλης»
- Η διατροφή που κρατά το κουνέλι σας υγιές, δραστήριο και χαρούμενο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442