Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Στη μαύρη αγορά τα τσιπ ΑΙ της NVidia μετά τις αμερικανικές κυρώσεις

Κίνα: Στη μαύρη αγορά τα τσιπ ΑΙ της NVidia μετά τις αμερικανικές κυρώσεις

Αν και η αγοραπωλησία αμερικανικών τσιπ δεν είναι παράνομη στην Κίνα, η αμερικανική απαγόρευση εξαγωγών δημιουργήσει μια de facto μαύρη αγορά.

Ψιτ! Ξέρεις πού μπορεί να βρει ένας κινέζος πελάτης τα τελευταία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia;

Η απαγόρευση που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές προς Κίνα έκανε τη ζωή δύσκολη για εταιρείες, ερευνητές και gamer που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Λύσεις όμως υπάρχουν. Όπως στη διάσημη αγορά ηλεκτρονικών συσκευών του Χουακιανγκμπέι στο Σενζέν της Κίνας, ειδικά στον ουρανοξύστη SEG Plaza, του οποίου οι πρώτοι δέκα όροφοι είναι γεμάτοι μαγαζιά που πωλούν από κάμερες μέχρι drone. Τα τσιπ ΑΙ δεν διαφημίζονται, όμως μια διακριτική ερώτηση συχνά είναι αρκετή, αναφέρει το Reuters.

Οι τιμές βέβαια είναι τσιμπημένες. Δύο πωλητές που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο δήλωσαν ότι μπορούν να βρουν μικρούς αριθμούς καρτών A100 με τιμή 20.000 δολάρια το κομμάτι –δύο φορές την κανονική τιμή.

Αν και η αγοραπωλησία αμερικανικών τσιπ δεν είναι παράνομη στην Κίνα, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν δημιουργήσει μια de facto μαύρη αγορά που προσπαθεί να μην τραβήξει την προσοχή των αμερικανικών ή κινεζικών αρχών.

H αγορά ηλεκτρονικών του SEG Plaza στο Σενζέν προσφέρει λύσεις σε όλους (Reuters)

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε στην NVidia να εξάγει στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ τα δύο πιο προηγμένα τσιπ της, το A100 και το νεότερο H100, μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις τεχνολογικές εξελίξεις στην Κίνα εν μέσω πολιτικών και εμπορικών εντάσεων.

Παρόλα αυτά η ζήτηση παραμένει μεγάλη για το Α100 και το H100, τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά για εφαρμογές ΑΙ και θεωρούνται αυτή τη στιγμή τα κορυφαία της αγοράς.

Αγοράζονται κυρίως από μεγάλες εταιρείες, χρησιμοποιούνται όμως και από προγραμματιστές, εταιρείες λογισμικού, ερευνητές και ιδιώτες για την εκπαίδευση μοντέλων και άλλες μη απαιτητικές εργασίες.

Το Reuters βρήκε 10 πωλητές που δήλωσαν ότι μπορούσαν να βρουν το Α100 σε μικρές ποσότητες, μόνο ένας όμως είπε ότι μπορεί να βρει το H100.

Όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να στραφούν στη μαύρη αγορά περιορίζονται σε δύο τσιπ κατώτερων επιδόσεων που σχεδίασε η NVidia ειδικά για την κινεζική αγορά, τα Α800 και Η800, τα οποία προμηθεύονται σε μεγάλες ποσότητες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Alibaba και η Tencent.

Είναι προς το παρόν το μόνο που μπορούν να κάνουν, καθώς τα πιο προηγμένα τσιπ της μαύρης αγοράς δεν θα επαρκούσαν για τις ανάγκες τους: σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας TrendForce, ένα σύστημα ΑΙ παρόμοιο με το ChatGPT θα χρειαζόταν τουλάχιστον 30.000 κάρτες Α100.

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024