Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: Την παραίτησή του από την υπόθεση ανακοίνωσε ο ανακριτής  Μισέλ Κλεζ

Qatargate: Την παραίτησή του από την υπόθεση ανακοίνωσε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανέφερε πως ορισμένα στοιχεία θα μπορούσαν να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας

Παραιτήθηκε ο ανακριτής της πολύκροτης υπόθεσης Qatargate, Μισέλ Κλεζ. Η είδηση της απόσυρσης του γνωστού δικαστή από την έρευνα του οικονομικού σκανδάλου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις Βρυξέλλες ενώ εγείρει πολλά ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η Εύα Καϊλή είχε προσφύγει στο ευρωκοινοβούλιο για παραβίαση της ασυλίας της. Δια μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής της υποστηρίζει  ότι παρακολουθείτο από μυστικές υπηρεσίες αραβικών χωρών.

Οι συνήγοροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Sven Mary τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση πως η εντολέας τους «προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, για παραβίαση της βουλευτικής της ασυλίας» ενώ έχει γίνει στόχος δημοσιευμάτων για «δημιουργία σεναρίων συνωμοσίας».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Le Soir, σχετικά με την αιφνίδια απόσυρση του Μισέλ Κλεζ από την έρευνα της υπόθεσης, ορισμένα στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, θα μπορούσαν να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας.

«Για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να μπορέσει η δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και των επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μάς ενημέρωσε απόψε ότι αποφάσισε να αποσυρθεί από την υπόθεση.

«Αυτό συμβαίνει παρά την απουσία οποιουδήποτε πραγματικού στοιχείου που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα οποιουδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη και την ουσιαστική εργασία που έχει κάνει ο ίδιος και οι ανακριτές για την υπόθεση αυτή» επισημαίνεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας του Βελγίου:

«Στον φάκελο που αφορά υποψίες διαφθοράς εντός της βουλής Ευρωπαϊκά, στοιχεία εμφανίστηκαν πρόσφατα. Θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια ερωτήσεις σχετικά με την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας.

»Ως προληπτικό μέτρο και προκειμένου να επιτραπεί στο δικαστικό σύστημα να συνεχίσει το έργο του με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επαγγελματικών ευθυνών, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημερώνει ότι αποφάσισε να αποσυρθεί από την υπόθεση. Αυτό παρά την απουσία στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κάθε εμπλεκόμενου ατόμου και το ουσιαστικό έργο που έχει κάνει αυτός και οι ανακριτές σε αυτή την υπόθεση

»Άλλος ανακριτής, ο οποίος έχει ήδη παρέμβει πολλές φορές στο παρελθόν στην υπόθεση, είναι αυτός που θα αναλάβει την έρευνα».

Ποιος είναι ο Μισέλ Κλεζ

Η Le Soir κατατάσσει τον δικαστή μεταξύ των κερδισμένων του 2022.

«Πρέπει να βουτήξει κανείς στις μηχανές αναζήτησης για να ξετρυπώσει το άλλο πρόσωπο αυτού του κορυφαίου δικαστή που μοιάζει με ήρεμη δύναμη. Βρίσκουμε στη συνέχεια αυτόν που είναι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες του Βελγίου και όχι μόνο, τον ‘κυνηγό’ των διεφθαρμένων και όσων δωροδοκούνται, των θιασωτών κάθε είδους ατασθαλίας, όσων είναι συλλέκτες βρώμικου χρήματος, ο οποίος μπορεί να έφτασε στο απόγειο της καριέρας του με το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετρητά από ολόκληρες βαλίτσες, το Κατάρ στον χορό: είναι μια καλή αρχή για ένα επόμενο βιβλίο» σχολιάζει η βελγική εφημερίδα.

Οι νεαροί γονείς του εγκατέλειψαν τον Μισέλ όταν ήταν μωρό μέσα σε ένα καλάθι στον φούρνο των παππούδων του στο προάστιο Αντερλεχτ των Βρυξελλών. Μεγάλωσε προσπαθώντας να διαβάσει όσο περισσότερα βιβλία μπορούσε. Ο πατέρας του δεν ήθελε ποτέ να είναι μέρος της ζωής του και η σχέση του με τη μητέρα του, η οποία έχει πλέον πεθάνει, ήταν «εξαιρετικά δύσκολη», όπως αφηγήθηκε ο ίδιος.

Ως κατευθυντήριες αρχές του αναφέρει ανθρωπιστικές αξίες της Γαλλικής Επανάστασης. Για εκείνον, το οικονομικό έγκλημα έχει καταστρέψει θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνίας. «Το οικονομικό έγκλημα είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας», έγραψε σε ένα από τα βιβλία του, το «LeForain» («Ο θεατρίνος»).

«Φανταστείτε το εξής: είμαστε σε πόλεμο με καταπέλτες και οι αντίπαλοί μας είναι εγκληματίες που τρέχουν με 200 χιλιόμετρα την ώρα. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς αναχαίτιση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η χρήση της τεχνολογίας, είναι αδύνατο να κερδηθεί η μάχη», δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο Κλεζ.

Δεν διστάζει να τα βάζει με πολιτικούς

«Βρισκόμαστε σε μια διεφθαρμένη χώρα. Είτε οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν, είτε οι ίδιοι είναι διεφθαρμένοι», είχε πει σε συνέντευξή του στις αρχές του 2022 προκαλώντας δημόσια αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, ο οποίος τον κάλεσε να το αποδείξει. «Η τελευταία έκθεση της μονάδας επεξεργασίας οικονομικών πληροφοριών αναφέρει αστρονομικά ποσά που ξεπλύθηκαν από εγκληματικές οργανώσεις», απάντησε ο Κλεζ. «Εχετε 25 ανοιχτούς φακέλους για αστυνομική διαφθορά και η έρευνα συνεχίζεται. Βρισκόμαστε, λοιπόν, αρκετούς μήνες μετά τη δήλωση του κ. Ντε Κρο. Διερωτώμαι, υπάρχει πράγματι ακόμα ανάγκη να του αποδείξουμε ότι υπάρχει διαφθορά;».

Ειδικός σε θέματα οικονομικών δοσοληψιών και κυρίως στη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων, ο Μισέλ Κλεζ είναι πεπεισμένος ότι έχει αποδείξει την αξία του όλα αυτά τα χρόνια. Πριν γίνει δικαστικός ήταν δικηγόρος επί 20 χρόνια.

«Γνωρίζω τη Δικαιοσύνη από όλες τις πλευρές», του αρέσει να επαναλαμβάνει. «Και για αυτόν τον λόγο επιμένω», εξήγησε σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβριο, «ότι η πολιτική πρέπει να μας προσφέρει τα καλύτερα εργαλεία για να μπορέσουμε να νικήσουμε τη διαφθορά».

Οι Ιταλοί θεωρούν ότι ο 60χρονος Κλεζ βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον Αντόνιο ντι Πιέτρο, τον δικαστή στις διαβόητες υποθέσεις διαφθοράς στην επιχείρηση «Καθαρά Χέρια», και τον Τζιανκάρλο ντε Κατάλντο, έναν άλλο ιταλό δικαστή, ο οποίος είναι ταυτόχρονα συγγραφέας και σεναριογράφος, και εδώ και έναν μήνα παρουσιάζει εκπομπή για αληθινά εγκλήματα στο RAI 1.

Διότι, γράφει η «Repubblica», «ο Κλεζ δεν είναι μόνο εν ενεργεία δικαστής, αλλά και επιτυχημένος συγγραφέας: έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, που έχουν επικροτηθεί από κριτικούς και αναγνώστες. Μάλιστα, βιβλιοπωλεία έχουν ράφια αφιερωμένα σε αυτόν και υπάρχει ακόμη και τμήμα στο Amazon. Αλλά ο Κλεζ είναι πάνω απ’ όλα ο υπέρμαχος της καταπολέμησης της διαφθοράς, σε τέτοιο βαθμό που έχει γίνει το σύμβολό της: οι έρευνές του είναι οι πιο ευαίσθητες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από την πολιτική και προχωρώντας στα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα, καθώς ο ίδιος είναι λάτρης του αθλήματος».

Οι πιο γνωστές υποθέσεις

Μεταξύ των πιο γνωστών υποθέσεων που έχει χειριστεί ο Μισέλ Κλεζ είναι εκείνη που αφορά τον φλαουτίστα και γραμματέα του Μουσικού Συμβουλίου της γαλλικής κοινότητας του Βελγίου, που βρέθηκε στο εδώλιο για απάτη. Όταν έκλεισε η υπόθεση, ο Ζορζ Ντιμορτιέ δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί. Το 2011, καταδικάστηκε για πλαστογραφία και απάτη.

Ο βελγοολλανδικός όμιλος Fortis βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο του δικαστή, στο πλαίσιο της έρευνας για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών. Στις αρχές του 2000, ο δικαστής ασχολήθηκε επίσης με την τράπεζα Belgolaise για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

To 2014, o Βέλγος δικαστής κατηγόρησε τον κλάδο του Private Banking της HSBC για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, εγκαλώντας την τράπεζα ότι προσφέρει σε πλούσιους πελάτες τρόπους να κρύψουν τα μετρητά τους και να φοροδιαφύγουν. Οι κατηγορίες σχετίζονται με παράνομες επιχειρήσεις που διενεργούνταν από μια ελβετική μονάδα της HSBC, η οποία διαχειριζόταν πελάτες με πολύ μεγάλη περιουσία, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από το εμπόριο διαμαντιών της Αμβέρσας.

Οι δικαστικές Αρχές βρήκαν τότε ότι η τράπεζα χαλάρωσε τους ελέγχους της, έτσι ώστε να μεταφερθούν τα χρήματα των πελατών της σε υπεράκτιες εταιρείες στον Παναμά και στις Παρθένους Νήσους, οι οποίες δεν είχαν καμία οικονομική δραστηριότητα.Οι συγκεκριμένες offshore είχαν μόνη αποστολή τους να δέχονται και να κρύβουν τον πλούτο των πάμπλουτων πελατών της HSBC, τον οποίο, έτσι, δεν μπορούσε να βρει και να φορολογήσει το Βέλγιο.

To 2018, ξεσκέπασε το σκάνδαλο Footballgate, μια τεράστια υπόθεση με την εμπλοκή πολλών αθλητικών συλλόγων. Ασκήθηκαν 44 διώξεις και τελικώς καταδικάστηκαν 19 άτομα.  Από αυτά, εννέα είχαν προφυλακιστεί. Μεταξύ τους ήταν ο πανταχού παρών μάνατζερ ποδοσφαιριστών Μοζί Μπαγιά και ο διευθυντής της Αντερλεχτ Χέρμαν βαν Χόλσμπεκ. Η υπόθεση έφερε στο φως πρακτικές μέσω των οποίων γίνονταν μεταγραφές ποδοσφαιριστών έξω από τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά και στημένα παιχνίδια.

Sports in

Equipe: «Η Φραπάρ δέχτηκε επίθεση από τον Καρυπίδη, χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας» (pic)

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα όσα έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και τα γαλλικά Μέσα δεν θα μπορούσαν να μην τα σχολιάσουν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024