Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια δίκη για το μέλλον

Μια δίκη για το μέλλον

Ομάδα παιδιών προσέφυγε κατά της πολιτείας της Μοντάνα για τη χρήση ορυκτών καυσίμων που απειλεί το μέλλον τους.

Μια δίκη διαφορετική από τις συνηθισμένες ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 στις ΗΠΑ. Κατά τα αμερικανικά πρότυπα, η δίκη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23 του μήνα, ονομάζεται Held v. Montana (Δηλαδή: Χέλντ ενάντια στην Πολιτεία της Μοντάνα). Θα διερωτάστε βεβαίως ποιος είναι αυτός ο Χελντ, γιατί μηνύει την Πολιτεία της Μοντάνα και (πιθανότατα) γιατί αυτή η μήνυση ενδιαφέρει τη συγκεκριμένη στήλη. Ε, λοιπόν, οι απαντήσεις στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα είναι που εξηγούν τη διαφορετικότητα της εν λόγω δίκης. Χελντ είναι το επώνυμο ενός από τους 16 ενάγοντες οι οποίοι είναι όλοι τους παιδιά! Αποφάσισαν δε να προβούν σε αυτή την πράξη προκειμένου να υπερασπιστούν «τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην ελευθερία και στο υγιές περιβάλλον». Μηνύουν λοιπόν την κυβέρνηση επειδή «συνεχίζει να προωθεί και να υποστηρίζει την εξόρυξη και χρήση ορυκτών καυσίμων τα οποία χειροτερεύουν την κλιματική κρίση και δυσχεραίνουν τις ζωές των ανθρώπων».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα παιδιά δεν ζητούν χρηματικές αποζημιώσεις. Αυτό που αιτούνται είναι να αλλάξουν οι πολιτικές της Μοντάνα ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον το οποίο δοκιμάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας και τις συνέπειές της, φωτιές, καύσωνες, πλημμύρες. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η δικαστής, η οποία ονομάζεται Κάθι Σίλεϊ, θα πρέπει να αποφανθεί αν οι πολιτικές της Μοντάνα αποτελούν σημαντικό παράγοντα προώθησης της κλιματικής αλλαγής και ως εκ τούτου αν αυτές θίγουν όντως το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα των παιδιών στη ζωή και στην υγεία.

Το ότι η δίκη διεξάγεται στη Μοντάνα δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η Πολιτεία αυτή διαθέτει πετρελαιοπηγές και όντως συνεχίζει την εξόρυξη πετρελαίου. Παράλληλα, ωστόσο, εμφανίζει και τη μεγαλύτερη από το 1895 επιτάχυνση της αύξησης των παρατηρούμενων θερμοκρασιών σε σύγκριση με το σύνολο των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα η οποία διεξήχθη το 2021 από ανεξάρτητη αρχή. Οπως μάλιστα επισημαίνεται στη σχετική αναφορά, η Πολιτεία της Μοντάνα έχει βιώσει πρόσφατα μεγάλο αριθμό από πυρκαγιές, ξηρασίες και πλημμύρες, γεγονότα που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων.

Κανείς δεν μπορεί βεβαίως να προδικάσει το αποτέλεσμα της δίκης, η οποία έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον. Είναι όμως παρήγορο το γεγονός ότι η νέα γενιά αναλαμβάνει δράση για να εξασφαλίσει το μέλλον της που προφανώς αισθάνεται ότι έχει υποθηκευτεί από την απερισκεψία των προγενέστερων.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024