Ζοζέπ Μπορέλ: Το μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο ζήτημα – Πρέπει να λάβουμε σκληρές αποφάσεις κατά των διακινητών
«Πρέπει να λάβουμε γρήγορα μέτρα. Δεν μπορούμε να καθόμαστε όταν παιδιά βουλιάζουν στη Μεσόγειο», προσέθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μία χώρα ή μία περιοχή μόνη της, αλλά χρειάζεται συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.
Αναφερόμενος στο ναυάγιο στ’ ανοιχτά της Πύλου, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως αυτό «υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να θέσουμε σε εφαρμογή ένα βιώσιμο, ανθρώπινο και ασφαλές σύστημα αναφορικά με το μεταναστευτικό. Πρόκειται για παγκόσμιο ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μία χώρα ή μία περιοχή μόνη της. Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, όπως κάνουμε με την Αίγυπτο, με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού για να αποφύγουμε να συμβεί ξανά αυτό το δράμα».
Συνεργασία με Αίγυπτο
«Πρέπει να λάβουμε σκληρές αποφάσεις κατά των διακινητών που θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο γνωρίζοντας το ρίσκο που λαμβάνουν. Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Δεν μπορούμε να καθόμαστε όταν παιδιά βουλιάζουν στη Μεσόγειο», προσέθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Επίσης, αναφέρθηκε στα 80 εκ. ευρώ της ΕΕ προς στην Αίγυπτο «για διαχείριση των συνόρων, έρευνα και διάσωση και επιχειρήσεις κατά των διακινητών». «Δεν είστε μια χώρα διέλευσης, φιλοξενείτε πολλούς μετανάστες», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εργαστεί με το Κάιρο για την προστασία των συνόρων και τη μάχη «κατά των διακινητών που είναι υπεύθυνοι για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα ή στην έρημο της Σαχάρας».
- Γιορτή σήμερα 17 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]
- Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ – Αρνείται ότι αποφυλακίστηκε Αμερικανίδα από τις ιρανικές φυλακές
- Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ για εξαίρεση ευρωπαϊκών προϊόντων από τους δασμούς 15% – Και το ελαιόλαδο στη λίστα
- Οι Μαϊάμι Χιτ παρουσίασαν τον Αντετοκούνμπο: «Εδώ γνώρισα τη γυναίκα μου, είναι μια πόλη με πολλή ζέστη, όπως στην Ελλάδα»
- «Καύσωνας» με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «κλιματιστικό» του Μαξίμου και οι «υψηλές θερμοκρασίες» μετά τις διώξεις
- Φίλες και στην πραγματική ζωή: H Αλάνα Ούμπακ είναι «το κορίτσι» της Ρις Γουίδερσπουν
- Πότε είναι νόμιμη η αύξηση του ενοικίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)











































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442