Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο λόγος που διεξάγεται το ντέρμπι ΠΑΟ - Ολυμπιακός

Ο λόγος που διεξάγεται το ντέρμπι ΠΑΟ – Ολυμπιακός

Σε αντίθεση με τους ημιτελικούς του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, ο τελικός του μπάσκετ δεν αναβάλλεται

Το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ θα διεξαχθεί κανονικά απόψε (21.15-ΕΡΤ3) και το in.gr αποκαλύπτει γιατί εδώ υπήρξε διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη περίπτωση.

Ήταν 28 Φεβρουαρίου το βράδυ όταν το πανελλήνιο σοκαρίστηκε από την τραγική είδηση της φονικής μετωπικής σύγκρουσης δύο τρένων (εμπορικό με επιβατικό) στη περιοχή των Τεμπών με δεκάδες νεκρούς.

Η κυβέρνηση κήρυξε άμεσα τριήμερο εθνικό πένθος και την άλλη μέρα επρόκειτο να διεξαχθούν οι επαναληπτικοί ημιτελικοί του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο μεταξύ Ολυμπιακού-ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-Λαμίας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ μετά από επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη, προχώρησε σε αναβολή.

«Με απόφαση του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Παναγιώτη Μπαλτάκου, μετά από σχετική επικοινωνία με την κυβέρνηση, οι σημερινοί αγώνες κυπέλλου αναβάλλονται» ανάφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωσε που είχε βγει από την ΕΠΟ την 1η Μαρτίου και ουσιαστικά αιτιολογούσε την αναβολή των δύο επαναληπτικών ημιτελικών του κυπέλλου Ελλάδος.

Ο λόγος ;  Το τριήμερο εθνικό πένθος που είχε κηρύξει η κυβέρνηση μετά το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη την προηγούμενη νύχτα.

Φυσικά και τότε τα δύο παιχνίδια δεν αποτελούσαν εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά αναβλήθηκαν υπό το βάρος των γεγονότων και ενώ η Ελλάδα θρηνούσε τα παιδιά της.

Αντίθετα αυτή τη φορά ένα άλλο αθλητικό παιχνίδι θα διεξαχθεί κανονικά απόψε με τη ΓΓΑ να διευκρινίζει:

«Το τριήμερο εθνικό πένθος αφορά στην αναστολή των εορταστικών εκδηλώσεων. Οι αγωνιστικές εκδηλώσεις δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, οπότε οι προγραμματισμένες στο τριήμερο αγωνιστικές εκδηλώσεις δύνανται να διεξαχθούν, εκτός αν η διοργανώτρια αρχή αποφασίσει διαφορετικά. Αυτονόητη θεωρείται η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας του πρόσφατου Ναυαγίου στα ανοικτά της Πύλου που έχει προκαλέσει παγκόσμια θλίψη».
Δεν χρειάζεται να μπει κανείς σε ακραίες σκέψεις ή τοποθετήσεις όπως αυτή η απαράδεκτη του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

«Δεν αναγνωρίζουμε το εθνικό πένθος. Και δεν το αναγνωρίζουμε ως εθνικό, διότι πρόκειται για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα εκτός ελληνικής επικράτειας, και τα θύματα ήταν πολίτες τρίτων χωρών» είπε στη δήλωσή του  που προκαλεί οργή σε σκεπτόμενους ανθρώπους.

Οι βασικοί λόγοι

Εννοείται πως το παιχνίδι διεξάγεται όχι φυσικά επειδή οι νεκροί δεν είναι Έλληνες, απλά υπήρχαν κάποιοι παράμετροι που εδώ χρησιμοποιήθηκαν και η διοργανώτρια αρχή σεβόμενη και την επιθυμία των ομάδων δεν ζήτησε την αναβολή του αγώνα.

Πρώτον οι ημερομηνίες πιέζουν ακόμα και για λίγες μέρες. Εάν το παιχνίδι πήγαινε για Σάββατο (το νωρίτερο που θα μπορούσε να γίνει) σε περίπτωση 5ου τελικού θα πηγαίναμε για Τρίτη με Τετάρτη.

Όμως οι διεθνείς παίκτες και των δύο ομάδων έχουν ελάχιστες μέρες άδεια πριν ενσωματωθούν στην εθνική ομάδα.

Ένα άλλο ίσως ακόμα πιό σοβαρό θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός είχε ήδη διαθέσει πάνω από 12.000 εισιτήρια και σε περίπτωση που ο αγώνας δεν διεξαγόταν απόψε και πήγαινε Σάββατο θα υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να γίνει κεκλεισμένων των θυρών καθώς υπάρχει η τιμωρία του συλλόγου με μια αγωνιστική που επειδή δεν έχουν περάσει πέντε μέρες από την έκδοσή της θα μεταφερόταν για του χρόνου (μάλιστα οι Πράσινοι δεν είχαν κάνει έφεση στο ΑΣΕΑΔ για να πέσει η ποινή).

Έτσι στις  διαβουλεύσεις όλων των εμπλεκομένων η ΓΓΑ με το σκεπτικό ότι (πράγματι) δεν πρόκειται για εορταστική εκδήλωση έδωσε το πράσινο φως για να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας.

Σε αντίθεση με την 1η Μαρτίου όπου με απόφαση του προέδρου της ΕΠΟ – μετά απο συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη όπως είχε πει – είχαν αναβληθεί τότε οι δύο ημιτελικοί.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024