Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το πρώτο 3D εκτυπωμένο σχολείο στην Ουκρανία είναι γεγονός

Το πρώτο 3D εκτυπωμένο σχολείο στην Ουκρανία είναι γεγονός

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023

Η υπερσύγχρονη τεχνολογία κατασκευής έχει μπει στη «μάχη» του τεράστιου έργου ανοικοδόμησης, το οποίο έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Στην πόλη Λβιβ, της δυτικής Ουκρανίας, που υπέστη τεράστιο πλήγμα με τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, το πρώτο 3D εκτυπωμένο σχολείο θα είναι σε λίγο καιρό έτοιμο να υποδεχτεί τους μικρούς μαθητές πίσω στα θρανία.

Το έργο οργανώθηκε από την ανθρωπιστική ομάδα Team4UA και χρησιμοποιεί εξοπλισμό από την COBOD International, μια δανική κατασκευαστική εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Μια ομάδα τριών ατόμων είναι απαραίτητη για τον χειρισμό και την παρακολούθηση του εκτυπωτή.

Το δημοτικό σχολείο προορίζεται ως ένα πιθανό σχέδιο για την ανέγερση παρόμοιων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία. Το Κίεβο λέει ότι τουλάχιστον 277 σχολεία έχουν καταστραφεί από τη ρωσική εισβολή, αφήνοντας χιλιάδες παιδιά εκτός των αιθουσών διδασκαλίας.

Στο Λβιβ ζουν τώρα 250.000 εκτοπισμένοι, από τους οποίους οι 75.000 είναι παιδιά. Το σχολείο θα είναι ένα υβρίδιο τρισδιάστατων εκτυπωμένων χώρων και τμημάτων που κατασκευάζονται με το χέρι χρησιμοποιώντας ξύλο και άλλα υλικά.

Σε μια συνέντευξη στο BBC που δόθηκε στο Λβιβ, ο Henrik Lund-Nielsen, ο ιδρυτής της COBOD, ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι «πολύ ταχύτερη και πολύ φθηνότερη» από τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής.

Έπειτα  διευκρίνισε ότι «το πρώτο έργο που θα κάνουν οι άνθρωποι, τυπικά δεν θα είναι πετυχημένο, αλλά μόλις το καταφέρουν, θα το κάνουν όλο και πιο γρήγορα και θα εξοικονομούν χρήματα».

Σημείωσε ότι το 99% του σκυροδέματος που χρησιμοποιείται για το σχολείο στο Λβιβ προέρχεται από την Ουκρανία. Οι διοργανωτές του έργου λένε ότι ένας μακροπρόθεσμος στόχος είναι η εισαγωγή πολλών εκτυπωτών και η ενσωμάτωση των ερειπίων των κατεστραμμένων κτιρίων στο σκυρόδεμα που μοιάζει με οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση.

Το 3D-εκτυπωμένο τμήμα του κτιρίου στο Λβιβ πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ το σχολείο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι τα τέλη του 2023.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024