Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το ναυάγιο ρίχνει «σκιά» στην προεκλογική εκστρατεία - Φράχτης και μεταναστευτικό στο προσκήνιο

Το ναυάγιο ρίχνει «σκιά» στην προεκλογική εκστρατεία – Φράχτης και μεταναστευτικό στο προσκήνιο

Το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου «πάγωσε» τις πολιτικές εκδηλώσεις των κομμάτων, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος

Η τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου, με το πολύνεκρο ναυάγιο που έστειλε στο θάνατο δεκάδες – ίσως και εκατοντάδες – ανθρώπους, αναπόφευκτα και ανθρώπινα, έβαλε «φρένο» στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και η υπηρεσιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ανέβαλαν συγκεντρώσεις, ομιλίες και συνεντεύξεις, ενώ αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα και φορείς καλούν σε διαδηλώσεις για αύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που χάνουν τη ζωή τους, την ώρα που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις πατρίδες τους.

Την ίδια στιγμή, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο, η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, που επηρεάζει και τη χώρα μας, καθώς και οι θέσεις των ελληνικών κομμάτων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Μια ευρωπαϊκή πολιτική, που βασίζεται στο να «πετάει» οικονομικά πακέτα δεξιά κι αριστερά, προκειμένου να μην «φορτωθούν» οι χώρες του πλούσιου Βορρά τις ορδές των ξεριζωμένων.

Και μια Ευρωπαϊκή Ένωση, της αλληλεγγύης, όπως ευαγγελίζεται, οι περισσότεροι λαοί της οποίας κλαίνε για τα νεκρά παιδιά των ναυαγίων, αλλά ξορκίζουν το… «κακό» των «ισλαμιστών παράνομων μεταναστών».

Ούτε το προσφυγικό, ούτε η μετανάστευση, δημιουργήθηκαν από μόνα τους. Πόλεμοι, ακραία φτώχεια, ανισότητες και αυταρχικά καθεστώτα διώχνουν ολόκληρους λαούς από τις χώρες τους και η αποκαλούμενη «Δύση» δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Μεταναστευτικό και φράχτης – Τι λένε τα κόμματα

Εν τω μεταξύ, στα καθ’ ημάς η Νέα Δημοκρατία, κατά κύριο λόγο, έχει επιλέξει να βάλει στο επίκεντρο και τα εθνικά μας θέματα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται μόνο τα ελληνοτουρκικά και το ότι «η φωνή της Ελλάδας ακούγεται μέχρι το αμερικανικό Κογκρέσο», όπως λέει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο «περίφημος» φράχτης στον Έβρο, για τη διατήρηση του οποίου, πάντως, δεσμεύονται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι παράλογο για την Ελλάδα να θέλει να προστατεύσει τα σύνορά της, όχι από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πολέμου, αλλά από μία εχθρική Τουρκία, η οποία τους εργαλειοποιεί για να πετύχει τους δικούς της σκοπούς, την ίδια ώρα που είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την «αλληλεγγύη» της.

Όταν όμως γίνεται σύνθημα το «δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι» η χώρα μας, ένα σύνθημα που βρίσκει ευήκοα ώτα σε μεγάλο αριθμό πολιτών, είναι τουλάχιστον παράδοξο να «θρηνεί το Twitter» για το ναυάγιο, αυτός ο λαϊκός «καφενές» που βρίθει ρατσιστικών σχολίων και κηρυγμάτων μίσους περί αφελληνισμού της χώρας με κάθε ευκαιρία…

«Συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου».

Εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών και σημείωσε πως, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του κόμματος κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους που κήρυξε η κυβέρνηση.

Και αφού τόνισε πως «είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς», καθώς «τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών», σημείωσε πως «το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα, το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

«Να προτάξουμε την ανθρωπιά»

«Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που επίσης ακύρωσε τις προεκλογικές του δραστηριότητες.

Συνομιλώντας με κατοίκους της Σητείας, όπου βρισκόταν, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δυστυχώς, η ανθρώπινη ζωή στις μέρες μας δεν έχει την ίδια αξία για όλους τους ανθρώπους.Έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το χρώμα σου, τη ράτσα σου, την καταγωγή σου».

Και σημείωσε ότι «ο πολιτισμός μας περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση».

Όσο για τον φράχτη στον Έβρο, την επέκταση του οποίου αξιοποίησε ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης, για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στο μεταναστευτικό, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου του Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι «προφανώς και θα τον διατηρήσουμε, αλλά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Θα διεκδικήσουμε την προστασία των συνόρων μας στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

«ΕΕ και Ελλάδα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους»

Τη θλίψη του για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως, για άλλη μια φορά, «αυτοί οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο».

Και σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, και ενημερώθηκε για το τραγικό ναυάγιο.

Παράλληλα, ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μετέβη στο λιμάνι της Καλαμάτας, εκπροσωπώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης ανέβαλε τις προεκλογικές του δραστηριότητες.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Με το σύνθημα που ακουγόταν για εβδομάδες μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αναφέρθηκε τόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όσο και ο Περισσός στο πολύνεκρο ναυάγιο.

Ο κ. Κουτσούμπας, που ακύρωσε και εκείνος τις προεκλογικές του δραστηριότητες, μετέβη εκτάκτως στην Καλαμάτα και αφού ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός «με την ευαισθησία που έχει, η ελληνική νεολαία, με την αλληλεγγύη που έχει και την έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα πρέπει να νιώθει ως ‘κανονικότητα’ αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου».

Έκανε λόγο για «οριστικό ενταφιασμό» της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, από την προωθούμενη αλλαγή του Συμφώνου της ΕΕ για το άσυλο, «με ανείπωτες συνέπειες, με ένταση της καταστολής και βέβαια με το άνοιγμα της όρεξης παραπέρα των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών, που φέρνουν τους ξενιτεμένους σε αυτούς τους υγρούς τάφους και χάνουν τις ζωές τους τα γυναικόπαιδα».

Και διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ είναι «με τις ζωές των ανθρώπων».

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024