Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζες: Πρόκληση για τις τράπεζες της Ευρώπης η αποπληρωμή δανείων ύψους 500 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ

Τράπεζες: Πρόκληση για τις τράπεζες της Ευρώπης η αποπληρωμή δανείων ύψους 500 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ

Τα πλεονάζοντα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών είναι περίπου ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ, αναφέρει το Bloomberg

Ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποπληρώσουν στην ΕΚΤ τα φθηνά δάνεια που έλαβαν την εποχή της πανδημίας, ύψους περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Και ενώ τα περίπου 4 τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας που κυκλοφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να περιορίσουν τις συνολικές επιπτώσεις των τραπεζών από το γιγαντιαίο πακέτο που πρέπει να αποπληρωθεί, μεμονωμένες τράπεζες και χώρες θα μπορούσαν να καταπονηθούν, όπως υποστηρίζουν οικονομολόγοι και αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg. Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας αποτελούν οι μικρές ιταλικές τράπεζες, ενώ και οι ελληνικές τράπεζες – όπως επισημαίνει το οικονομικό πρακτορείο – «δεν απέχουν πολύ».

Ο κίνδυνος

Τα ανεξόφλητα δάνεια που έχουν λάβει οι ιταλικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερα από τη πλεονάζουσα ρευστότητα που οι ίδιες έχουν σταθμεύσει στην ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα από τα τραπεζικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας θα πρέπει να αντλήσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν τα δάνεια. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα πλεονάζοντα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών είναι λίγο πολύ ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ.

Καθώς τα δάνεια TLTRO ύψους 476,8 δισ. ευρώ λήγουν στις 28 Ιουνίου, συγκεκριμένες τράπεζες στη Γερμανία, τη Γαλλία ή άλλα κράτη της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν την πίεση, σύμφωνα με τον Reinhard Cluse, οικονομολόγο της UBS Group AG. «Στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα μεγέθη είναι ξεκάθαρα», λέει. «Αλλά ακόμη και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να υπάρχουν τράπεζες που δανείστηκαν πάνω από τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα αφήνει τα δάνεια TLTRO να λήξουν για να βοηθήσει στη συρρίκνωση του διογκωμένου ισολογισμού της, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να παράσχει στήριξη στις τράπεζες όπως έκανε κατά τη διάρκεια της «καταιγίδας» του κορωνοϊού. Και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ όμως ανησυχούν για τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού στις τράπεζες με πιο περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, ο Αντρέα Ενρία είχε προειδοποιήσει ότι ορισμένες επιχειρήσεις έχουν «σημαντική εξάρτηση» από τα TLTRO.

Οι εναλλακτικές

Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αντλήσουν περίπου 35 δισ. ευρώ το 2023 και άλλα 75 δισ. ευρώ για να προετοιμαστούν για περισσότερες αποπληρωμές δανείων TLTRO το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της NatWest Markets. «Ορισμένα ιδρύματα, πιθανότατα οι μικρότερες τράπεζες, θα βρεθούν αντιμέτωπα με έλλειψη μετρητών ακόμη και βραχυπρόθεσμα», έγραψαν ο Joann Spadigam και άλλοι στρατηγικοί αναλυτές της NatWest σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Τα καλά νέα πάντως, σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, είναι ότι οι τράπεζες έχουν πολλές επιλογές για εναλλακτική χρηματοδότηση: μία από αυτές είναι η αγορά των repos, όπου οι επιχειρήσεις δανείζουν η μία στην άλλη με εγγύηση. Οι τράπεζες μπορούν επίσης να στραφούν στις αγορές ομολόγων για να καλύψουν τυχόν κενά ή να επιλέξουν να βάλουν στην τσέπη μετρητά από ομόλογα που λήγουν και κατέχουν.

«Οι τράπεζες έχουν στηριχθεί στην πλεονάζουσα ρευστότητα τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης, όπως η αγορά εμπορικών τίτλων, η αγορά καλυμμένων ομολόγων και τα μακροπρόθεσμα ρέπος», δήλωσε στο Bloomberg ο Frank Gast, διευθύνων σύμβουλος της Eurex Repo. «Τώρα βλέπουμε περισσότερες μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις σε ρέπος για περιόδους τριών, έξι, εννέα και 12 μηνών».

Για ορισμένους, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι μικρότερες ευρωπαϊκές τράπεζες θέτουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη ζωή μετά την λήξη του TLTRO, δεδομένου ότι οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024