Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χρυσός: Τι συστήνει η UBS – Η πορεία του το τελευταίο τρίμηνο [Interactive Γράφημα]

Χρυσός: Τι συστήνει η UBS – Η πορεία του το τελευταίο τρίμηνο [Interactive Γράφημα]

Ο χρυσός μπορεί να ξεπεράσει τους βραχυπρόθεσμους «αντίθετους ανέμους», σύμφωνα με την UBS

Υπό πίεση παρέμεινε η τιμή του χρυσού μετά την έκθεση απασχόλησης στις ΗΠΑ που υποστηρίζει τις προσδοκίες ότι η Fed θα «παρακάμψει» αντί να τερματίσει τις αυξήσεις στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Εντούτοις, η UBS υποστηρίζει ότι θα ξεπεράσει τους βραχυπρόθεσμους «αντίθετους ανέμους».

Οι «αντίθετοι άνεμοι»

Ο υψηλός πληθωρισμός, αυξάνει το κόστος διατήρησης του πολύτιμου μετάλλου. Επιπλέον, το συναίσθημα για τον χρυσό υπονομεύεται από τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δείχνουν ότι τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 71 μετρικούς τόνους τον Απρίλιο, η πρώτη καθαρή μείωση τους τελευταίους 12 μήνες.

Ως αποτέλεσμα, ο χρυσός έχει πλέον υποχωρήσει περισσότερο από 5% από την πρόσφατη κορύφωσή του στις αρχές Μαϊου, όταν οι επενδυτές θεωρούσαν δεδομένο το τέλος της αύξησης των επιτοκίων από την Fed.

Βραχυπρόθεσμη επιπλέον πτώση

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, μια περαιτέρω διολίσθηση του χρυσού σε περίπου 1.870 δολάρια ανά ουγγιά είναι δυνατή (από 1.963 επί του παρόντος). Ωστόσο, εξακολουθεί να βλέπει πιθανά κέρδη για τον χρυσό το επόμενο έτος, και το συστήνει ως αντιστάθμισμα κινδύνου των χαρτοφυλακίων.

Μεσοπρόθεσμη άνοδος

Η Fed είναι πιο κοντά στην έναρξη ενός κύκλου μειώσεων των επιτοκίων- αν και δεν προβλέπεται στην συνεδρίαση του Ιουνίου- από ό,τι οι ομότιμοί της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).  Eπιπλέον, η UBS προβλέπει ότι η τράπεζα της Ιαπωνίας θα σταματήσει την «χαλαρή» νομισματική πολιτική της.

Αυτός ο συνδυασμός, αναμένεται να αποδυναμώσει το δολάριο ΗΠΑ, καθιστώντας το χρυσό λιγότερο ακριβό για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα. Ο χρυσός έχει ιστορικά καλή απόδοση όταν το δολάριο ΗΠΑ μειώνεται λόγω της ισχυρής τους αρνητικής συσχέτισης. Σύμφωνα με την UBS προβλέπεται ένας ακόμα γύρος αδυναμίας του δολαρίου έναντι του χρυσού τους επόμενους 6-12 μήνες.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές

Η μακροπρόθεσμη τάση δεν υποδηλώνει μείωση της ζήτησης για χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών. Πέρυσι ήταν η 13η συνεχόμενη χρονιά αυξανόμενης ζήτησης χρυσού από παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και το υψηλότερο επίπεδο ετήσιας ζήτησης σε αρχείο που χρονολογείται από το 1950. Από τους 450 μετρικούς τόνους το 2021, υπερδιπλασιάστηκε στους 1.078 το 2022.

Με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2023 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο και φέτος, αφού έχουν αγοράσει περίπου 700 μετρικούς τόνους χρυσού φέτος, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των 500 μετρικών τόνων το 2010.

Η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση για χρυσό μεταξύ των επενδυτών και των κεντρικών τραπεζών. Ο χρυσός διαχρονικά ωφελείται από
σε περιόδους γεωπολιτικών συγκρούσεων, ως ασφαλές καταφύγιο. Η αυξημένη αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε συνδυασμό με την συνέχιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία, πιθανότατα  να δώσουν μια έξτρα ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.

Επιπλέον, η σχετική απόδοση του χρυσού έναντι του S&P 500 βελτιώνεται σημαντικά.

Έτσι, συνολικά, η UBS εξακολουθεί να βλέπει τον χρυσό να κινείται ανοδικά το επόμενο έτος και διατηρεί τη πρόβλεψή της για 2.100 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους και 2.250 μέχρι τα μέσα του 2024.

Οι διακυμάνσεις το τελευταίο τρίμηνο

Οπως μπορούμε να διακρίνουμε στο γράφημα, η τιμή του χρυσού ανά ουγγιά σε ευρώ, εκτοξέυτηκε στις αρχές Μαϊου, πριν υποχωρήσει.

Συγκεκριμένα, στις 18 Μαρτίου η τιμή του χρυσού βρίσκονταν στα 1.867,07 ευρώ, πριν πέσει στα 1.811,93 στα τέλη του μήνα.

Επιπλέον, στις 10/04, ο χρυσός αποτιμόταν στα 1.825,54 ευρώ, πριν ακολουθήσει μια μικρή πτωτική πορεία μέχρι τις 22 Απριλίου, με τιμή στα 1.807,71 ευρώ.

Στις 4 Μαϊου, η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε στα 1.862,60 ευρώ (αποτελώντας την μία από τις δύο κορυφές του τριμήνου), πριν σημειωθεί απότομη πτώση των τιμών στις 28/05 και τα 1.818,00 ευρώ, περιοχή στην οποία κυμαίνεται με μικρές αυξομειώσεις μέχρι σήμερα.

Η δέυτερη κορυφή, σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου και τα 1.876,08 ευρώ.

Πηγή: OT

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024