Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στο Σουδάν: Συνάντηση των δύο αντιπάλων επιδιώκει η Κένυα

Πόλεμος στο Σουδάν: Συνάντηση των δύο αντιπάλων επιδιώκει η Κένυα

Η Κένυα «δεσμεύεται» να οργανώσει συναντήσεις με τους δυο σουδανούς στρατηγούς «πρόσωπο με πρόσωπο» προκειμένου να βρεθεί «διαρκής λύση στην κρίση»

Η Κένυα θέλει να οργανώσει συναντήσεις «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους δυο σουδανούς στρατηγούς που πολεμούν για την εξουσία προκειμένου να επιτευχθεί το τέλος της ένοπλης σύρραξης που συνεχίζει να αιματοκυλίζει το Σουδάν από τη 15η Απριλίου, μετά την αποτυχία όλων των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.

Οι μάχες μαίνονται στη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη του Σουδάν, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του υπαρχηγού της χούντας που μετατράπηκε σε εχθρό του.

Δέσμευση της Κένυας να οργανώσει συναντήσεις

Η Κένυα «δεσμεύεται» να οργανώσει συναντήσεις με τους δυο σουδανούς στρατηγούς «πρόσωπο με πρόσωπο» προκειμένου να βρεθεί «διαρκής λύση στην κρίση», δήλωσε ο κενυάτης πρόεδρος Ρούτο, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα από τις υπηρεσίες του.

«Τις τρεις προσεχείς εβδομάδες, θα αρχίσουμε διαδικασία εθνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε ο κ. Ρούτο, σύμφωνα με τον οποίο θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια συνόδου της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD) ανέφερε πως η Κένυα θα προεδρεύσει σε αφρικανικό «κουαρτέτο» (οι άλλες τρεις χώρες είναι η Αιθιοπία, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν) που θα αποπειραθεί να επιλύσει την κρίση.

Σχέδιο απόφασης

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κενυατική προεδρία, οι ηγέτες του κουαρτέτου αυτού θα προσπαθήσουν να οργανώσουν «συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο» ανάμεσα στους αντίπαλους στρατηγούς σε «κάποια από τις πρωτεύουσες» της περιοχής.

Οι εχθροπραξίες συνέχιζαν χθες να μαίνονται στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, κλιμακώθηκαν για δεύτερη ημέρα, παγιδεύοντας αμάχους και επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση, όπως και στο Σουδάν, όπου ΜΚΟ κάνουν λόγο για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Αρκετές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός παραβιάστηκαν και οι αμερικανοί και οι σαουδάραβες μεσολαβητές προειδοποίησαν το Σάββατο ότι μπορεί να σταματήσουν τις προσπάθειές τους αν δεν τηρείτο 24ωρη κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους δυο αντίπαλους στρατηγούς μετά την αθέτηση προηγούμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Μαΐου.

Ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια

Κάπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι –ο μισός και πλέον πληθυσμός του Σουδάν– χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Κάπου δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η οικονομία της χώρας έχει παραλύσει, σημειώνονται συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Καθώς ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά μοιάζει ικανή να σημειώσει αξιοσημείωτα κέρδη, ο πόλεμος εξαπλώνεται και ξέσπασαν εχθροπραξίες στις περιοχές Κορντοφάν και Νταρφούρ.

Στην πόλη Ελ Τζενέινα, ακτιβιστές υπολογίζουν πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.100 και οι τραυματίες πάνω από 3.000, αριθμοί αδύνατο να επιβεβαιωθούν καθώς πέραν όλων των άλλων έχουν κοπεί οι τηλεπικοινωνίες και η περιοχή είναι «σε κατάσταση πολιορκίας», αποκομμένη από τον κόσμο. Ο δικηγορικός σύλλογος του Νταρφούρ ανέφερε πως μόνο χθες Δευτέρα σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι εξαιτίας πληγμάτων του πυροβολικού κι ότι το τελευταίο πενθήμερο οι νεκροί ξεπερνούν τους 100.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024