Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στο Σουδάν: Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ

Πόλεμος στο Σουδάν: Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ

«Ακούμε πυροβολισμούς και συγκρούσεις στο νότιο Χαρτούμ»

Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Χαρτούμ μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) γύρω από το σημαντικότερο στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα της χώρας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, μία ημέρα αφού οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους.

«Ακούμε πυροβολισμούς και συγκρούσεις» στο νότιο Χαρτούμ γύρω από το Γιαρμούκ, το μεγαλύτερο στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα του Σουδάν, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Τράπηκαν σε φυγή τα μέλη του στρατού

Χθες οι ΔΤΥ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι σημείωσαν «νέα νίκη με την κατάληψη του Γιαρμούκ και των αποθηκών πυρομαχικών του», ενώ διευκρίνισαν ότι μέλη του τακτικού στρατού τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους «ποσότητα υλικών και στρατιωτικά οχήματα».

Η παραστρατιωτική οργάνωση ανήρτησε στο Twitter βίντεο, που γυρίστηκε «στην περίμετρο» του συγκροτήματος και στο οποίο φαίνονται μέλη των ΔΤΥ να γιορτάζουν την κατάληψη αποθήκης όπου βρίσκονται πολυβόλα, ολμοβόλα και τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών.

Εξάλλου τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν έναν πολύ δυνατό κρότο, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε μία από τις δεξαμενές της πετρελαϊκής εγκατάστασης αλ Σαζάρα, κοντά στο Γιαρμούκ.

Ποια είναι τα αίτια της πυρκαγιάς

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες εδώ και περισσότερες από 48 ώρες μαίνονται συγκρούσεις γύρω από την εγκατάσταση, από την οποία υψώνεται ακόμη και σήμερα καπνός.

Από τις 15 Απριλίου, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των ΔΤΥ υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, εκ των οποίων περισσότεροι από 476.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024