Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ζητήματα και η προϋπόθεση που θέτει ο Ανδρουλάκης για τη Θράκη

Τα ζητήματα και η προϋπόθεση που θέτει ο Ανδρουλάκης για τη Θράκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «επικίνδυνα παιχνίδια» από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Η υπόθεση της Ροδόπης μονοπωλεί την αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν επιλέξει μια διαφορετική τακτική -επιλέγουν να αναδεικνύουν την «διχαστική λογική» πίσω από την συζήτηση που έχει ξεκινήσει, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς» στα εθνικά θέματα.

Με αυτή την «γραμμή» εμφανίστηκε δημόσια και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μίλησε για «επικίνδυνα παιχνίδια» από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει δύο ζητήματα: αφενός, την εργαλειοποίηση της κατάστασης στην Θράκη από τη πλευρά της ΝΔ, μαζί με την «παλαιοκομματική λογική» που, στο κεντροαριστερό στρατόπεδο, θεωρούν πως αναδείχθηκε από τις επαφές της Ντόρας Μπακογιάννη με εκπροσώπους της μειονότητας στην πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή.

Αφετέρου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάζει ως βασική προϋπόθεση πως όλοι οι εκλεγμένοι έλληνες βουλευτές πρέπει να σέβονται τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης.

Από το ΠΑΣΟΚ θύμιζαν πως τον Ιούλιο του 2022 το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του θεσμού της μουφτείας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε -ωστόσο, τονίζουν, τότε καμία παρόμοια συζήτηση δεν έγινε, αντιθέτως επελέγη από τη ΝΔ να την αναδείξει προεκλογικά.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία ξένη παρέμβαση σε θέματα, που αφορούν τη χώρα μας από τρίτες δυνάμεις», σχολίασε χαρακτηριστικά τόσο κατά την ομιλία του στο Ρέθυμνο όσο και στις συζητήσεις που έκανε στο Ηράκλειο.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει κινηθεί σ’ αυτό το μήκος κύματος στην συζήτηση που αφορά την Θράκη και λόγω της ιστορίας του κόμματος στην περιοχή: επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έπεσαν οι μπάρες στα μειονοτικά χωριά, το 1995, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, πέρασε ο νόμος του 5 τοις χιλίοις για την είσοδο των ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών στα πανεπιστήμια.

Η υπόθεση Μπαράν Μπουρχάν

Παρόλαυτα, ως απάντηση σε εκείνους που θύμιζαν το επεισόδιο που είχε συμβεί ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και στον Μπαράν Μπουρχάν, τον εκλεγμένο βουλευτή Ξάνθης, για παρόμοια ζητήματα ορατότητας εθνικής και όχι θρησκευτικής μειονότητας στην Θράκη, τα κεντροαριστερά στελέχη παρέπεμπαν στην δήλωσή του τον περασμένο Σεπτέμβριο: «Δηλώνω ότι σέβομαι απολύτως και ανεπιφύλακτα το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ελληνική νομοθεσία, που ρυθμίζει ειδικά τον θεσμό της μουφτείας, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση, την οποία ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στήριξα και δημόσια μέσα στη Βουλή».

«Η μουσουλμανική μειονότητα χαίρει αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία, χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα», είχε δηλώσει τότε ο βουλευτής, όταν κατηγορήθηκε από τη ΝΔ που αποκαλούσε «τουρκική» την μειονότητα της Θράκης και την καλούσε να συμμετάσχει στις εκλογές για τον αποκαλούμενο ψευτομουφτή της περιοχής του.

«Εφεξής δε και προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση των θέσεών μου ή των προθέσεών μου, δηλώνω ότι δεν θα μετέχω σε καμία διαδικασία που ενθαρρύνει τα αντίθετα με τα παραπάνω», είχε τονίσει τότε.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024