Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Ο πόλεμος της Ροδόπης - «Ωμός εκβιασμός της μουσουλμανικής μειονότητας» vs «Πατήσατε την εθνική κόκκινη γραμμή»

Εκλογές 2023: Ο πόλεμος της Ροδόπης – «Ωμός εκβιασμός της μουσουλμανικής μειονότητας» vs «Πατήσατε την εθνική κόκκινη γραμμή»

Αντιπαραθέσεις σε πάνελ, απανωτές ανακοινώσεις, τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Κλιμακώνεται η κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη στις 21 Μαΐου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και με δεκατρείς μόλις ημέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες για τη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Το πιο «θερμό» επεισόδιο της ημέρας ήρθε το πρωί της Δευτέρας όταν η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη παρουσίασε «φυλλάδιο» που, σύμφωνα με την ίδια, περιείχε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μεταφρασμένες στα τουρκικά και, πιο συγκεκριμένα, αναφερόταν σε θέματα συλλογικού αυτοπροσδιορισμού και σε θέματα εκλογής μουφτήδων.

Ωστόσο, ο Χάρης Μαμουλάκης που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ αντέδρασε.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κείμενο ήταν άρθρο στα τουρκικά, το οποίο απλώς αναφερόταν στις εκλογές στην Ελλάδα και δεν αποτελούσε μπροσούρα του κόμματος.

Ο κ. Μαμουλάκης τόνισε ότι ο ίδιος γνωρίζει τουρκικά, μάλιστα στη συνέχεια προχώρησε σε ανάρτηση και στο Twitter για το θέμα.

Η σχετική ανάρτηση στο Twitter

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου, ανάμεσα σε άλλα, τόνιζε ότι: «Μετά τους ωμούς εκβιασμούς της κ. Μπακογιάννη και του κ. Σκέρτσου στην μουσουλμανική μειονότητα, μετά την εργαλειοποίηση της ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη, σειρά είχε η άθλια προβοκάτσια της κ. Βούλτεψη».

Στον Σαρμά ο Τσίπρας

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στον οποίο ανέπτυξε τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς κινείται η Νέα Δημοκρατία σχετικά με το θέμα της Ροδόπης μετά τις εκλογές στις 21 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, είπε όταν ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τον κ. Σαρμά: «Εξέφρασα την ανησυχία μου για τη στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μια πρακτική η οποία διχάζει την τοπική κοινωνία πολώνει, και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια πρακτική που έχει κάνει ήδη την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της».

Επίσης, πρόσθεσε ότι: «Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη μπροστά στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή αυτός ο ωμός εκβιασμός, ότι εάν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα χρόνια δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα, έγιναν εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε Έλληνα πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα.

Είναι, θα έλεγα, μια πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει…».

Η θέση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκαθάρισε ότι: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει στον προεκλογικό αγώνα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Σαρμάς τόνισε ότι «η ελευθερία εκφράσεως ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους καλύπτει και εκφράσεις, ιδέες, πληροφορίες που μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμη και να σοκάρουν. Είναι αναγκαίο στον νομικό μας πολιτισμό και οφείλουμε να το δεχθούμε».

Σημείωσε, δε, ότι «η Πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες χωρίς διάκριση. Όλοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής πατρίδας, κατανοώντας τις απαιτήσεις, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».

Επανήλθε με νέα ανακοίνωση η Σοφία Βούλτεψη

Η Σοφία Βούλτεψη απάντησε στη σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που την κατηγορούσε για «προβοκάτσια», αναφέροντας ότι: «Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του… τουρκομαθούς κ. Χάρη Μαμουλάκη, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι σήμερα το πρωί, στον Σκάι, παρουσίασα ως μπροσούρα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου. Κατ’ αρχάς δεν γνωρίζω καμιά εφημερίδα, οποιασδήποτε χώρας, που να δημοσιεύει άρθρο με το λογότυπο κόμματος (και μάλιστα ξένης χώρας) πάνω από τον τίτλο.

Κατά δεύτερον, η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο φυλλάδιο είχε κυκλοφορήσει στη Θράκη παραμονές των εκλογών Ιανουαρίου 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει το 48,53% των ψήφων. Το θέμα έκτοτε έχει πολλές φορές προβληθεί και από πολλούς, μεταξύ των οποίων και σε δική μου αρθρογραφία, χωρίς ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσει μιλώντας για fake news και προβοκάτσιες».

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, μάλιστα, επισύναπτε στην ανακοίνωσή της το «φυλλάδιο» για το οποίο μιλούσε.

Γεροβασίλη: Θεσμικά και εθνικά επικίνδυνη η κλιμάκωση για τη μειονότητα στη Θράκη

Για το ίδιο θέμα μέσα στην ημέρα τοποθετήθηκαν μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, πάντα σε υψηλούς τόνους.

«Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να βρεθεί στις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές αλλά η κλιμάκωση γίνεται και θεσμικά και εθνικά επικίνδυνη, όπως επέλεξε η δεξιά παράταξη και ο κ. Μητσοτάκης», είπε στο MEGA η υποψήφια βουλευτής Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

«Σας θυμίζω ότι ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που ανάγκασε τον Ερντογάν, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, να μιλήσει ο ίδιος για μουσουλμανική μειονότητα. Να θυμηθούμε τα πραγματικά γεγονότα και όχι να ψάχνουμε φαντάσματα για να απειλήσουμε την ελληνική κοινωνία οριζόντια ότι ή ψηφίζετε Νέα Δημοκρατία ή θα έχετε προβλήματα. Αυτό ήταν το μήνυμα που εκπέμφθηκε σε όλο το πανελλήνιο», είπε, ανάμεσα σε άλλα, η κ. Γεροβασίλη.

Σκέρτσος: Παραβίασαν την εθνική κόκκινη γραμμή

Νέα τοποθέτηση για το ζήτημα της Ροδόπης έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σήμερα σε μία «πολιτική απρέπεια» επιχειρώντας να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην προεκλογική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Θράκης και το γεγονός ότι δύο υποψήφιοί του στην περιοχή (σ.σ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ) παραβίασαν την εθνική κόκκινη γραμμή όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα να εκπροσωπούν δηλαδή την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα με μετριοπαθείς επιλογές στελεχών που δεν υιοθετούν τις πιο ακραίες αναθεωρητικές απόψεις περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και που δεν πρέπει να είναι ενεργούμενα του τουρκικού Προξενείου.

Αχτσιόγλου: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, μιλάμε για μουσουλμανική μειονότητα

Για το ζήτημα της Ροδόπης τοποθετήθηκε και η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο Open. Η ίδια τόνισε ότι είναι «Διχαστική, αντιδημοκρατική και εθνικά επικίνδυνη η πρακτική της ΝΔ».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, μιλάμε για μουσουλμανική μειονότητα. Ουδέποτε είπαμε κάτι διαφορετικό και αυτό δεν τίθεται καν υπό συζήτηση».

«Επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη δεν άρεσε στη ΝΔ, κατηγορεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες ότι ψήφισαν ως ενεργούμενα και υποχείρια ξένης δύναμης. Αντιλαμβάνεστε πόσο εθνικά επικίνδυνη και βαθιά αντιδημοκρατική είναι αυτή η θέση», πρόσθεσε.

Έπειτα κατήγγειλε ότι «η κ. Μπακογιάννη εκβίασε τους πολίτες της περιοχής – αφού τους μάλωσε γιατί δεν της άρεσε αυτό που ψήφισαν – ότι αν δεν αλλάξουν την ψήφο τους και δεν ψηφίσουν ΝΔ, ουσιαστικά θα βρουν τον μπελά τους».

Πρόκειται, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, για «απίστευτη βουτιά της ΝΔ σε μία αντιδημοκρατική πρακτική η οποία μας πηγαίνει στο παρελθόν. Ισχυρίζεται ότι κάποιοι λειτουργούν ανθελληνικά και κάποιοι ως εθνικόφρονες», αυτή είναι «μία συζήτηση με όρους διχασμού, στην οποία η ΝΔ προσπαθεί να πει, κατ’ ουσία, ότι όποιος δεν ψηφίζει ΝΔ – γιατί εκεί θα καταντήσουμε – σχεδόν αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα».

Ανδρουλάκης: Κατηγορεί για τυχοδιωκτισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε σήμερα από το Ρέθυμνο για «βαθύ τυχοδιωκτισμό» τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Ροδόπης.

«Αδιανόητη η σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ημερών για τη Ροδόπη που δείχνει ότι είναι βαθιά τυχοδιώκτες. Ας σταματήσουν τα προεκλογικά παιχνίδια. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε τον δρόμο να είναι ενωμένη όλη η Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι σοβαρό θέμα αυτό με τη Ροδόπη. Εχω ενοχληθεί πάρα πολύ», είπε νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας στο MEGA, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Οφείλουν να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, μέσα στην ημέρα και να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς».

Παράλληλα, «χαρακτήρισε προσβλητικές και περιφρονητικές για τη μειονότητα» τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη κατά την «ομιλία της σε πολίτες της Κομοτηνής», προσθέτοντας ότι «πρέπει να ανασκευάσει όσα είπε».

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «δεν πρέπει να υπάρχει Έλληνας βουλευτής, χριστιανός ή μουσουλμάνος, που να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης και να μιλά για τουρκική μειονότητα. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι εκείνη που έχει καθορίσει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Όποιος την αμφισβητεί, λειτουργεί σε βάρος της πατρίδας μας».

ΚΚΕ: Επικίνδυνα παιχνίδια από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Πολύ περισσότερο που αυτά τα παιχνίδια διαδραματίζονται σε χρόνο που κυοφορούνται σοβαρές αρνητικές διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την άμεση παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, που έχει εδραιώσει την παρουσία του στη Θράκη με ευθύνη και των δύο κυβερνήσεων», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση του ΚΚΕ προσθέτει ότι: «Στοιχείο αυτής της παρέμβασης διαχρονικά είναι και η δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων απ’ όλα τα αστικά κόμματα και κυρίως η προσπάθεια να εμπεδωθεί η λογική του «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού» ως «τουρκική μειονότητα» που αντιτίθεται στη Συνθήκη της Λοζάνης και ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους. Όσοι ανακαλύπτουν τώρα τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι απλά υποκριτές.

Οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Αυτή την αναγκαιότητα εκφράζει το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024