Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Καθεστώς «πρόσφυγα» σε γυναίκες που κινδυνεύουν από εγκλήματα «τιμής» ή αναγκαστικούς γάμους

ΕΕ: Καθεστώς «πρόσφυγα» σε γυναίκες που κινδυνεύουν από εγκλήματα «τιμής» ή αναγκαστικούς γάμους

Η έμφυλη βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται ως μορφή δίωξης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, από την οποία η Τουρκία αποσύρθηκε -

Γυναίκες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κινδυνεύουν από εγκλήματα «τιμής», αναγκαστικούς γάμους και ενδοοικογενειακή βία στην χώρα καταγωγής τους, μπορούν να λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ, Ζαν-Ρισάρ ντε λα Τουρ.

Η γνωμοδότησή του αφορά υπόθεση που παραπέμφθηκε στο διεθνές δικαστήριο από δικαστήριο της Βουλγαρίας, το οποίο δεν κατέληξε σε απόφαση σχετικά με την απόδοση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε γυναίκα κουρδικής καταγωγής, η οποία δηλώνει ότι κινδυνεύει να υποστεί βία αν επιστρέψει στην Τουρκία.

Η γυναίκα παντρεύτηκε δια της βίας και, έπειτα από σειρά περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και απειλών από τον σύζυγο και άλλα μέλη της οικογενείας της, έφυγε από το σπίτι της και κατέληξε στην Βουλγαρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μπορεί να δοθεί καθεστώς πρόσφυγα σε άτομο εκτεθειμένο στη βία

Η διεθνής προστασία που προβλέπεται για τους πρόσφυγες μπορεί να δοθεί σε ένα άτομο που είναι εκτεθειμένο στην βία, επειδή ανήκει σε μία «συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα» και οι γυναίκες, λόγω του φύλου τους, μπορούν να θεωρηθούν τέτοιου είδους ομάδα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας στην υπόθεση.

Κατά συνέπεια, οι βουλγαρικές αρχές οφείλουν να εξετάσουν προσεκτικά αν υπάρχει απευθείας σχέση ανάμεσα στους κινδύνους που διατρέχει η γυναίκα στην Τουρκία και το φύλο της, επισημαίνει.

Οι γνωμοδοτήσεις αυτές δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήθως τις ακολουθεί για την τελική του απόφαση, που αναμένεται εντός αρκετών εβδομάδων.

Η βία κατά των γυναικών στην Τουρκία

Η έμφυλη βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται ως μορφή δίωξης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.

Η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση το 2021, μια κίνηση που προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε μια χώρα που έχει υψηλά ποσοστά βίας λόγω φύλου και γυναικοκτονιών.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2022 από την Ομοσπονδία Γυναικείων Συλλόγων της Τουρκίας, τουλάχιστον 327 γυναίκες είχαν δολοφονηθεί εκείνο το έτος, κυρίως από τους συντρόφους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Άσυλο λόγω φύλου στην ΕΕ

Τους τελευταίους μήνες, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες χορήγησαν το δικαίωμα ασύλου σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια από το Αφγανιστάν με βάση το φύλο τους, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Ασύλου της ΕΕ ότι κινδυνεύουν ως ομάδα, λόγω των σκληρών μέτρων και περιορισμών που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν.

Η γνώμη του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει επιρροή και συχνά ακολουθείται από το δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση στην υπόθεση της Τουρκάλας θα είναι δεσμευτική για το εθνικό δικαστήριο της Βουλγαρίας, καθώς και για όλα τα άλλα εθνικά δικαστήρια των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024