Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία: Διώκεται ακτιβίστρια που διεκδικεί δικαιώματα για τις γυναίκες

Σαουδική Αραβία: Διώκεται ακτιβίστρια που διεκδικεί δικαιώματα για τις γυναίκες

Αντιμέτωπη με βαριά ποινή κάθειρξης βρίσκεται ακτιβίστρια στη Σαουδική Αραβία επειδή αμφισβήτησε νόμους που προβλέπουν την υποχρεωτική «κηδεμονία» των γυναικών από άνδρες και τον εξαναγκασμό τους να φορούν την παραδοσιακή αμπάγια.

Αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, φυλακισμένη από τον Νοέμβριο για δημοσιεύσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, άκουσε να της απαγγέλλεται από τη σαουδαραβική δικαιοσύνη η κατηγορία πως επιδίδεται σε «εκστρατεία προπαγάνδας», σύμφωνα με δικόγραφα που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Τετάρτη.

«Κηδεμονία» από τους άνδρες

Η τριαντάρα Μανάχελ αλ Οτάιμπι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Twitter) συνελήφθη για την ανάρτηση μηνυμάτων με τα οποία αμφισβήτησε νόμους που προβλέπουν την υποχρεωτική «κηδεμονία» των γυναικών από άνδρες και τον εξαναγκασμό τους να φορούν την παραδοσιακή αμπάγια, ένδυμα το οποίο καλύπτει όλο το σώμα.

Της απαγγέλθηκε από την εισαγγελία η κατηγορία πως διεξάγει «εκστρατεία προπαγάνδας με σκοπό να υποκινήσει τις νέες στη Σαουδική Αραβία να αποκηρύξουν τις αρχές της θρησκευτικής πίστης και να εξεγερθούν εναντίον των εθίμων και των παραδόσεων της σαουδαραβικής κοινωνίας», σύμφωνα με τα δικόγραφα.

Τον Ιανουάριο, προσήχθη ενώπιον δικαστών που την παρέπεμψαν σε ειδικό ποινικό δικαστήριο. Πρόκειται για δικαιοδοσία θεσμοθετημένη το 2008, που εξετάζει υποθέσεις τρομοκρατίας, όμως γενικά χρησιμοποιείται για να δικάζονται αντιφρονούντες και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν η κυρία Οτάιμπι κριθεί ένοχη, αντιμετωπίζει βαριά ποινή κάθειρξης. Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας σε βάρος της δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής.

Η αδελφή της Φουζ, η οποία έχει εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία, βρίσκεται αντιμέτωπη με παρόμοιες κατηγορίες κι ενδέχεται να φυλακιστεί με την επιστροφή της στην πατρίδα της.

«Κραυγαλέα αντίφαση»

Οι αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο «όσες έχουν επιρροή κι αγωνίζονται για τα δικαιώματα της γυναίκας», δήλωνε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «κραυγαλέα αντίφαση», καθώς στο βασίλειο μοιάζουν «να συνυπάρχουν δύο κράτη»: το ένα προβάλλει «το όραμα για το 2030, το άλλο συνεχίζει να εφαρμόζει τους παλιούς άκαμπτους κανόνες», εξηγούσε, αναφερόμενη σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη σουνιτική μοναρχία στο πλαίσιο του οποίου αναγνωρίστηκε μεταξύ άλλων το δικαίωμα στις γυναίκες να οδηγούν.

Η Σαουδική Αραβία, επικρινόμενη συχνά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βάρβαρη καταστολή των αντιφρονούντων, επέβαλε εξαιρετικά βαριές ποινές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022 σε δυο γυναίκες επειδή αναπαρήγαγαν επικριτικά μηνύματα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ALQST, εγκατεστημένη στο Λονδίνο, στηλίτευσε τις κατηγορίες σε βάρος των αδελφών αλ Οτάιμπι, χαρακτηρίζοντάς τις «νέο παράδειγμα των αδειανών υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις» από τη μοναρχία.

«Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πάνε φυλακή κι αντιμετωπίζουν παρωδίες δικών απλούστατα επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους», τόνισε η Λίνα αλ Χαθλούλ, στέλεχος της οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024