Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τα στελέχη «Κράκεν» και «Αρκτούρος» στο στόχαστρο των επόμενων εμβολίων

Κοροναϊός: Τα στελέχη «Κράκεν» και «Αρκτούρος» στο στόχαστρο των επόμενων εμβολίων

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν αλλαγή της σύστασης του εμβολίου, ωστόσο η εμβολιαστική στρατηγική θα αποφασίζεται από κάθε χώρα ξεχωριστά.

Τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υιοθετεί η ΕΕ για την επικαιροποίηση των εμβολίων Covid-19 που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη εμβολιαστική εκστρατεία το φθινόπωρο.

Αυτό σημαίνει ότι νέα εμβόλια θα στοχεύουν στα στελέχη ΧΒΒ της παραλλαγής Όμικρον, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

H ομάδα XBB του κοροναϊού περιλαμβάνει το στέλεχος «Κράκεν» XBB.1.5 και το νεότερο στέλεχος «Αρκτούρος» XBB.1.16 που αναμένεται να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον κόσμο.

Η σύσταση των εμβολίων πρέπει να τροποποιηθεί επειδή η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός και η φυσική λοίμωξη φθίνει με τον χρόνο, εξήγησε το ECDC, αν και διευκρίνισε ότι «τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, της σοβαρής νόσου και του θανάτου λόγω Covid-19».

Η επικαιροποίηση των εμβολίων έχει στόχο «να αυξήσει την πιθανότητα επαρκούς προστασίας όχι μόνο έναντι της σοβαρής νόσου αλλά και έναντι της λοίμωξης και της ήπιας συμπτωματικής νόσου» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Δεδομένου ότι ο SARS-CoV0-2 έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, τα νέα εμβόλια θα είναι  «μονοδύναμα», θα στοχεύουν δηλαδή μόνο τα νέα στελέχη και όχι το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Ποιοι θα εμβολιαστούν

Η απόφαση για εμβολιασμό ή μη των παιδιών και άνω εναπόκειται στις εθνικές αρχές, διευκρίνισε το ECDC. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, τα παιδιά 5 ετών και άνω θα λαμβάνουν μία μόνο δόση.

Η απόφαση για επαναληπτικό εμβολιασμό όσων έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο επίσης θα ληφθεί από τις εθνικές αρχές κατά περίπτωση.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα άτομα 60 ετών και άνω, τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid, ανακοίνωσε το ECDC.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024