Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Στις καλένδες η διάσπαση. Στο συνέδριο ή θα κιοτέψουν και εκεί;

Τσίπρας: Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ να δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο

Τσίπρας: Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ να δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε όσους δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τονίζοντας πως βλέπει «να έρχονται δύσκολα χρόνια» και καλώντας τους, αυτή τη φορά, να ψηφίσουν διαφορετικά.

«Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ, γιατί δεν δίνουμε αυτή τη μάχη για το κομματικό μας συμφέρον, αλλά δίνουμε αυτή τη μάχη διότι η κοινωνία έχει ανάγκη μία δύναμη να στηρίζει τα συμφέροντά της, που θα στέκεται όρθια, που θα παλεύει, που θα αγωνίζεται για το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος σε πολίτες της Κατερίνης, στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

Και τόνισε πως «θα μείνουμε όρθιοι και θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίξει, γιατί ο τόπος χρειάζεται να έχει μία ισχυρή δύναμη κοινωνικής αντίστασης στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, της ακρίβειας, της κοινωνικής λεηλασίας. Δεν θα αφήσουμε μία ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη Δεξιά να τα αλώσει όλα».

«Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Γιατί γνωρίζουμε, το πάθαμε και εμείς στην προηγούμενη κάλπη, τέσσερις μέρες πριν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άλλους συσχετισμούς και πάνω στην κάλπη αποφάσισε το 20% των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να επικοινωνήσει ότι η ανατροπή των συσχετισμών στις εκλογές της 25ης Ιουνίνου, υπέρ του κόμματός του, είναι εφικτή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, προσέθεσε, «μία υπόσχεση δίνουμε: ότι θα είμαστε εδώ μαζί, όρθιοι να δώσουμε τη μάχη για τον αγρότη, για τον κτηνοτρόφο, τον εργαζόμενο, τον μισθωτό, για τον άνεργο, για τις νέες και τους νέους».

«Ο Μητσοτάκης με αποφεύγει» – Τι είπε για ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι αποφεύγει τον διάλογο μαζί του σε ένα debate, όπως και το να δώσουν τα προγράμματα των κομμάτων τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για κοστολόγηση.

Άσκησε εκ νέου κριτική στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τη στάση τους απέναντι στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας:

«Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία της κάλπης της 21ης Μαΐου. Όμως, αυτή ήταν η κάλπη με την απλή αναλογική στην οποία είχαμε όραμα, αλλά εγκλωβιστήκαμε στρατηγικά, να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, είχαμε όραμα να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

»Αλλά όταν εμείς δίναμε το χέρι στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αυτές κοίταζαν πώς θα κόψουν το δικό μας χέρι και έκαναν μονομέτωπο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολούνται με αυτόν που κυβερνά», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ»

Τόνισε πως σήμερα «είναι μία άλλη κάλπη μπροστά μας με την ενισχυμένη αναλογική, η οποία λέει πως όποιος βγει πρώτος θα μας κυβερνήσει για άλλα τέσσερα χρόνια. Και τα μόνα σχέδια που αντιπαρατίθενται είναι αυτό του κ. Μητσοτάκη και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Δεν βλέπω εναλλακτικό σχέδιο άλλων κομμάτων», ανέφερε.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι το ΚΚΕ «δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Λέει ‘όλοι ίδιοι είναι’. Και αυτοί που εφαρμόζουν διάλυση των εργασιακών σχέσεων, και αυτοί που θέλουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και αυτοί που θέλουν αύξηση του μισθού. Το νοιάζει μονάχα να μεγαλώσουν το δικό τους το χωράφι».

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι κάνει «τα ίδια και χειρότερα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι, λέει, κάποια στιγμή να ξαναγίνουν ‘χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη’. Δεν τους νοιάζει αν θα κυβερνά ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Καθόλου δεν τους νοιάζει! Αν τους ένοιαζε, θα δίνανε κι αυτοί το χέρι της συνεργασίας για να μη χάσουμε τη μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής. Μάλιστα, είπαν και προεκλογικά ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία, μονάχα το πρόσωπο τους έλειπε».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε και σε όσους δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τονίζοντας πως βλέπει «να έρχονται δύσκολα χρόνια και θέλουν να εναντιωθούν σε μία παντοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», γι’ αυτό τους κάλεσε αυτή τη φορά να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Κω αφήσαμε τρία ασθενοφόρα, αλλά σήμερα δεν υπάρχει προσωπικό»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ειδική αναφορά στο περιστατικό με την 63χρονη γυναίκα που πέθανε σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο:

«Είμαι σήμερα προβληματισμένος, καθώς διάβασα μία είδηση. Χθες στην Κω μία 63χρονη γυναίκα ξεψύχησε στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, καθώς τη μεταφέρανε στο νοσοκομείο. Και τη μετέφεραν με καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στο νοσοκομείο – γιατί εμείς είχαμε φροντίσει να υπάρχουν τρία ασθενοφόρα ΕΚΑΒ, αλλά σήμερα δεν υπάρχει προσωπικό για να τα λειτουργήσουν.

»Και αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν το 2023 να ‘φεύγουν’ συνάνθρωποί μας, σαν το σκυλί, πάνω σε μία καρότσα αγροτικού, επειδή δεν υπάρχει η έγνοια, η μέριμνα, τα κονδύλια, προκειμένου ο κάθε άνθρωπος, όπου κι αν βρίσκεται, σε κάθε γωνιά της χώρας, να αισθάνεται ασφαλής;», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «να λοιπόν τι θα πει δίκαιη κοινωνία και να λοιπόν τι θα πει ευημερία για όλους, που είναι το σύνθημά μας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση».

Μιλώντας για τον τομέα της δημόσιας υγείας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το Δεκέμβριο του 2019 αφήσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να το υπηρετούν 108.000 εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές. Το Δεκέμβριο του 2022, πριν από 6 μήνες, από 108.000 μειώθηκαν σε 84.000, παρά το γεγονός ότι περάσαμε μία πανδημία. Συρρικνώθηκε το προσωπικό, δεν αντικαταστάθηκαν οι άνθρωποι που αποχώρησαν και τούτη την ώρα σε όλη την Ελλάδα βιώνουμε μία κατάσταση διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων».

«Συνηθίστε τις εξώσεις με κυβέρνηση ΝΔ»

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόπειρα έξωσης μητέρας με ανάπηρο παιδί στα Άνω Πετράλωνα και είπε πως τέτοιες εικόνες θα είναι η «καθημερινότητα» την επόμενη τετραετία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης, μπήκε σε καταστήματα και συζήτησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές, ενώ αντάλλαξε χειραψίες με πολίτες και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας και μετά κατέθεσε ένα λουλούδι στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Κατερίνη.

Only in

Ανακωχή της αριστερής τάσης - Αναμονή για ένα απροσδιόριστο συνέδριο

Νηνεμία στον ΣΥΡΙΖΑ μια ανάσα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές - Η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Φίλη και το κλίμα στην κομματική βάση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023