Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μάκης Βορίδης: Στις εκλογές είχαμε στρατηγική ήττα της Αριστεράς

Ο Μάκης Βορίδης επιμένει ότι η Αριστερά υπέστη στρατηγική ήττα στις εκλογές, η ΝΔ διαμορφώνει όρους μιας διαφορετικής ηγεμονίας, υπεραμύνεται της δεξιάς ταυτότητας και δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας.

Παρότι συνδέθηκε με τη Νέα Δημοκρατία σχετικά πρόσφατα, το 2012, ο τέως υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής Μάκης Βορίδης, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα στελέχη πρώτης γραμμής της παράταξης. Δεν είναι μόνο ότι έχει αναλάβει σημαντικά υπουργικά χαρτοφυλάκια, αλλά και το γεγονός ότι αρθρώνει έναν πολιτικό λόγο που διεκδικεί να εκφράζει αυτό που σήμερα θα οριζόταν ως η Δεξιά.

Ο κ. Βορίδης εξηγεί αναλυτικά γιατί θεωρεί ότι σε αυτές τις εκλογές η Αριστερά υπέστη στρατηγική ήττα και γιατί η ΝΔ διαμορφώνει όρους μιας νέας δεξιόστροφης ηγεμονίας, στο βαθμό που αυτή μπορεί να θέτει τα κρίσιμα διλήμματα.

Περιγράφει τη ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ένα πρότυπο για την πολιτική γραμμή και την ταυτότητα που πρέπει να έχει συνολικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενσωματώνοντας και δεξιές ευαισθησίες και αιτήματα που τα θεωρεί προνομιακά η Αριστερά.

Αποσαφηνίζει τις θέσεις του σε ζητήματα όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας ότι η ΝΔ θέλει να αλλάξει το άρθρο 16. «Θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μας κρατάει καθηλωμένους η ιδεολογική αγκύλωση της Αριστεράς».

Επιμένει ότι αισθάνεται ότι ανήκει στον κορμό της Νέας Δημοκρατίας.

Οι υποκλοπές που «σήκωσαν πολύ» ως μείζον ζήτημα κράτους δικαίου ή οι υπαρκτές δυσλειτουργίες του κράτους δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν αντίπαλο πολιτικό ρεύμα

Ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Ανατολικής Αττικής με τη ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης με τον δημοσιογράφο του in κ. Παναγιώτη Σωτήρη

Για το αποτέλεσμα των εκλογών: Πίστευα ότι θα τα πηγαίναμε καλά

Ο Μάκης Βορίδης θεωρεί ότι στις εκλογές η κυβέρνηση κρίθηκε για το συνολικό της έργο και όχι για τις μεμονωμένες προβληματικές στιγμές στις οποίες επικέντρωσε η αντιπολίτευση.

Για το επίδικο των εκλογών: Καθαρά διλήμματα – Αλλάζουν τα πράγματα, δεν υπάρχει «αριστερή ηγεμονία»

Για τον κ. Βορίδη έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα πράγματα σε σχέση με το ποιο ρεύμα διατηρεί την ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία και άρα δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για ηγεμονία της αριστεράς. Πιστεύει ότι στις εκλογές υπήρξαν καθαρά διλήμματα στα οποία τοποθετήθηκαν οι ψηφοφόροι και αναμετρήθηκαν διαφορετικές λογικές:

Στη μεταναστευτική πολιτική ανάμεσα σε αυτά που έκανε η κυβέρνηση (π.χ. φράχτης, αυστηρότερη πολιτική) και σε αυτά που έλεγε η αντιπολίτευση που κατέτεινε στα ανοιχτά σύνορα. Στην εκπαιδευτική πολιτική τέθηκαν διλήμματα για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το πανεπιστημιακό άσυλο, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στη φορολογική πολιτική τέθηκε το δίλημμα λιγότεροι ή περισσότεροι φόροι. Στην αμυντική πολιτική τέθηκαν διλήμματα για την αύξηση ή όχι της αποτρεπτικής δύναμης. Στη διοίκηση και το κράτος γύρω από εάν θα υπάρξει αξιολόγηση, μπόνους παραγωγικότητας.

Για την ήττα της Αριστεράς: Αριστερά και Κεντροαριστερά έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτοτικά ζητήματα

Ο Βορίδης επιμένει ότι σε αυτές τις εκλογές δεν ηττήθηκε μια αποτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική της Αριστεράς, ηττήθηκαν οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, και πιστεύει ότι διαμορφώνονται όροι για στρατηγική ήττα της Αριστεράς.

Κατά τη γνώμη του το πρόβλημα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς δεν ήταν ότι δεν μπόρεσε να υπάρξει ένας πιο συνεκτικός αντιπολιτευτικός πόλος, που επέτρεψε στη ΝΔ να πάρει ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά τα ταυτοτικά προβλήματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Για τη φυσιογνωμία της ΝΔ: Ενσωματώνει αιτήματα που παλιά ήταν προνομιακά για την Αριστερά

Το ερώτημα για τον Βορίδη είναι τι μπορεί να αντιπαρατάξει σήμερα μια σοσιαλδημοκρατία απέναντι σε μια Δεξιά που έχει και φιλελεύθερα και πατριωτικά χαρακτηριστικά και ικανότητα να ενσωματώνει αιτήματα που φάνταζαν προνομιακά για την Αριστερά, όπως είναι ζητήματα δικαιωμάτων, μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων ή το πώς έχει βγει μπροστά η ΝΔ στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Θέματα όπως οι υποκλοπές ή οι υπαρκτές δυσλειτουργίες του κράτους δεν αρκούσαν κατά τον κ. Βορίδη για να διαμορφώσουν ένα αντίπαλο πολιτικό ρεύμα.

Για την ταυτότητα της ΝΔ: Ο Μητσοτάκης χαράζει μια στρατηγική συνολικά για το ΕΛΚ

Σε σχέση με την ταυτότητα της ΝΔ, ο Βορίδης πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρει μια στρατηγική που θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο και συνολικά για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Καλύπτει ευαισθησίες για θέματα μετανάστευσης, κυριαρχίας αλλά «ταυτότητα», ενός δεξιού ακροατηρίου.

Ταυτόχρονα, αγκαλιάζει και άλλα ζητήματα, όπως το περιβάλλον, όπου η δεξιά ουδέποτε εγκατέλειψε τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους,  αλλά και τα δικαιώματα. Για τα τελευταία επιμένει ότι υπάρχει ένας πυρήνας ατομικών δικαιωμάτων που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί. Για παράδειγμα, «δεν μπορείς να έχεις πολιτική διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων ως προς την πρόσληψή τους στην εργασία».

Αυτό δεν αναιρεί ότι αυτά που θεωρεί ως «ακραία» σε σχέση με τον «δικαιωματισμό» πρέπει να μείνουν απέξω.

Όμως, αυτά δεν αφήνουν χώρο για να διαμορφωθεί ουσιαστική αντιπολίτευση. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μαζέψει διάφορα αιτήματα και τα έχει εγκολπώσει στη δική του ατζέντα: «για παράδειγμα η πιο προωθημένη νομοθεσία για την προστασία των ζώων έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Για τα δεξιά της Δεξιάς: Μπορεί να ΝΔ να καλύψει τις ευαισθησίες αυτών των ψηφοφόρων

Για τους σχηματισμούς που τοποθετούνται δεξιότερα της ΝΔ ο Βορίδης εκτιμά ότι υπάρχει μια μικρή αλλά όχι θεαματική αύξηση. Εκτιμά ότι εάν η ΝΔ φωτίσει περισσότερο τις πολιτικές της για το μεταναστευτικό, για την εξωτερική πολιτική, για την άμυνα, για τη δημόσια τάξη, μπορεί να διεκδικήσει ένα κομμάτι αυτών των ψηφοφόρων.

Κάνει μια διάκριση για τη Χρυσή Αυγή, που δεν την εντάσσει σε αυτό τον χώρο και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρεί θετική την πρωτοβουλία να διαμορφωθεί πλαίσιο που να μην επιτρέψει τη συμμετοχή διαδόχων σχημάτων στις εκλογές.

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Η λογική είναι να εμπεδωθεί μια κουλτούρα νομιμότητας

Για τον Μάκη Βορίδη η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ήταν ούτως ή άλλως ένα φιλόδοξο εγχείρημα, με δεδομένη την «κατάσταση ανομίας» που επικρατούσε, το οποίο αποσκοπούσε στο να εμπεδωθεί κουλτούρα νομιμότητας.

Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι έγιναν βήματα όπως ότι πλέον έχουν περιοριστεί πάρα πολύ οι καταλήψεις αιθουσών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Για την «ανομία»: Το ζήτημα της πολιτικής βίας είναι ζήτημα δημοκρατίας

Ο Μάκης Βορίδης δεν εκτιμά ότι υπήρξε υπερπροβολή του ζητήματος της ανομίας. Θεωρεί ότι η πολιτική βία, π.χ. με το να αποφασίζει κάποιος ή μια μικρή ομάδα αυθαίρετα ποιος έχει δικαίωμα να μιλήσει σε έναν χώρο, αποτελεί πραγματική απειλή για τη δημοκρατία.

«Δεν μπορούν κάποιοι να φαλκιδεύουν τη δημοκρατία, επειδή αποφάσισαν ότι εκπροσωπούν τη λαϊκή συνείδηση».

Για τους δημοσίους υπάλληλους: Δεν είναι όλοι το ίδιο

Ως πρώην υπουργός Εσωτερικών επιμένει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι επιτελούν ένα μεγάλο φάσμα καθηκόντων. Εκτιμά ότι άλλοι «αναλώνουν εαυτόν» στην υπηρεσία, άλλοι απλώς επιτελούν τα καθήκοντά τους και κάποιοι έχουν χαμηλή απόδοση. Υποστηρίζει ότι εξαιτίας της ηγεμονίας της αριστεράς είχε κυριαρχήσει ο εξισωτισμός όπου όλοι, ανεξαρτήτως απόδοσης είχαν την ίδια αμοιβή και την ίδια υπηρεσιακή εξέλιξη. Ως αποτέλεσμα «ούτε ένα μπράβο δεν μπορείς να πεις σε αυτόν που προσπαθεί».

Η  αξιολόγηση, η στοχοθεσία, το μπόνους παραγωγικότητας απαντούν κατά τον Βορίδη σε αυτή την ανάγκη. Η ψηφιοποίηση βοήθησε στο να διευκολυνθεί η σχέση των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση και το επιτελικό κράτος όντως δούλεψε.

Αντιθέτως, επιμένει ότι η αντιπολίτευση απλώς αντιτίθεται στην αξιολόγηση με αποτέλεσμα η μόνη δύναμη που κάνει όντως κριτική να είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Για τις επιλογές σε θέσεις ευθύνης: Το ερώτημα είναι εάν στα τυπικά προσόντα θα προστεθεί η εργασιακή αξιολόγηση

Σε σχέση με τα ζητήματα επιλογής προσωπικού σε θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι, διευθυντές κ.λπ.) επιμένει ότι αυτό που εξετάζεται είναι πώς θα προστεθεί στα τυπικά προσόντα και η εργασιακή αξιολόγηση.

Ως προς τις επιλογές διοικήσεων σε νομικά πρόσωπα και οργανισμούς το πρόβλημα είναι ότι στη σύνδεση της διαδικασίας με τον ΑΣΕΠ  και τα ειδικά συμβούλια επιλογής προσωπικού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθυστέρησης. Όμως, παραδέχεται ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική και γρήγορη διαδικασία ιδίως σε μικρότερους οργανισμούς.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της επιλογής διοίκησης σε ένα νοσοκομείο, υποστηρίζει ότι ένα κλειδί είναι να δοθεί η έμφαση στα περιγράμματα θέσεων ώστε να υπάρξουν τέτοιες απαιτήσεις που να κάνουν την επιλογή των βέλτιστων προσώπων και ταυτόχρονα να περιορίζουν το εύρος των υποψηφίων και τη δυνατότητα «πολιτικής επιλογής», με το ΑΣΕΠ να μπορεί να βοηθήσει στη διατύπωση αυτών των περιγραφών.

Για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων: Το πρόβλημα είναι η απουσία αξιολογήσεων

Ο Βορίδης υποστηρίζει ότι για να διακοπεί η σχέση εργασίας χρειάζεται μια αξιολόγηση που λέει ότι κάποιος είναι πραγματικά ανεπαρκής. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και τώρα. Όμως, τέτοιες αξιολογήσεις δεν υπάρχουν.

Επομένως, κατά τον Βορίδη το πρόβλημα δεν είναι η συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας αλλά η απουσία ακριβώς αυτών των αξιολογήσεων, γιατί «δεν υπάρχει κουλτούρα αξιολόγησης και αξιοκρατίας, αυτό μας λείπει όχι τόσο η συνταγματική αλλαγή».

Αναθεώρηση του Συντάγματος: Η συζήτηση δεν έχει ανοίξει, όμως θέλουμε να αλλάξει το άρθρο 16

Ο κ. Βορίδης επιμένει ότι η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση δεν έχει ανοίξει ακόμη. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η κατοχύρωση της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων παραμένει πάγια θέση, καθώς θεωρεί ότι δεν γίνεται οι Έλληνες φοιτητές να πηγαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, να παίρνουν πτυχία για να εργαστούν μετά στη χώρα, αλλά να μην μπορούν να σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. «Είναι μια αγκύλωση της Αριστεράς».

Όμως, η συνταγματική αναθεώρηση θα είναι ευρύτερη, αλλά ο Μάκης Βορίδης επιμένει ότι σε επίπεδο ΝΔ αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει. Επιπλέον, διαφοροποιούμενος από αυτά που είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν από λίγες μέρες, θεωρεί ότι δεν μπορεί ένα κόμμα να χαράξει στρατηγική που να προεξοφλεί το αποτέλεσμα εκλογών σε βάθος χρόνου. Ούτε μπορεί ένα κόμμα να θεωρεί ότι θα κάνει μόνο του τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Μάκης Βορίδης υποστηρίζει ότι η ΝΔ επιμένει ότι η διαδικασία αναθεώρησης θα πρέπει να έχει συναινέσεις, αλλά πρέπει «κάποια πράγματα να μπορέσουμε να τα αλλάξουμε», όπως είναι το άρθρο 16.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι εδώ και χρόνια δεν έχουν οικοδομηθεί τέτοιες συναινέσεις.

Για ενδεχόμενη μετεκλογική λιτότητα: Ο,τι λέμε λαμβάνουν υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες και είναι φειδωλά

Στο ερώτημα εάν η επιστροφή σε όλη την ΕΕ σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας θα σημαίνει και το τέλος της πολιτικής παροχών και νέα λιτότητα, ο κ. Βορίδης απαντά ότι η ΝΔ δεν έκανε πολιτική παροχών, ούτε επιδοματική πολιτική, αλλά ακολούθησε τον δρόμο των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο που έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιούργησε η απόφαση να σταματήσουν δραστηριότητες εξαιτίας της πανδημίας.

«Ανταπεξήλθαμε επαρκώς σε μια μεγάλη κρίση».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι από εδώ και πέρα όσα λέει η κυβέρνηση λαμβάνουν υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες και είναι φειδωλά. Φιλοδοξία είναι όσα θα δοθούν να προέλθουν από την ανάπτυξη και όχι από τη δημοσιονομική χαλάρωση.

Πάντως είναι αισιόδοξος για τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα δώσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Θα ανησυχούσε μόνο εάν κάποιος προχωρούσε σε τόνωση της εσωτερικής ζήτησης με δημιουργία πρόσθετων ελλειμμάτων. «Αλλά αυτό είναι μια αριστερή πολιτική, που δεν θα την κάναμε εμείς».

Για τη σχέση με τη ΝΔ: Βρίσκομαι στον κορμό της Νέας Δημοκρατίας

Ο Βορίδης δηλώνει δεξιός και έτσι ορίζει το αξιακό του πλαίσιο. Ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι η ΝΔ ως κεντροδεξιό κόμμα περιλαμβάνει και ανθρώπους με διαφορετική τοποθέτηση και καταγωγή.

Όμως, και με τον Αντώνη Σαμαρά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «άνθρωποι με διαφορετική προέλευση ενώνονται γύρω από ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024