Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεταναστευτικό: «Business as usual» στον Εβρο - Δεν υπάρχει «εργαλειοποίηση» από την Τουρκία, καθησυχάζουν οι Αρχές

Μεταναστευτικό: «Business as usual» στον Εβρο – Δεν υπάρχει «εργαλειοποίηση» από την Τουρκία, καθησυχάζουν οι Αρχές

Κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές μιλώντας στο in τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν την Αθήνα σε εκτίμηση ότι υπάρχει προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστατευτικού στον Έβρο ή στο Αιγαίο από την Τουρκία, παραπέμποντας σε κρίσεις του παρελθόντος.

Αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο έγινε τη Δευτέρα σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης.

«Business as usual»

Κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές μιλώντας στο in τόνιζαν ότι η κατάσταση στον Έβρο δεν παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπογράμμιζαν δε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν την Αθήνα σε εκτίμηση ότι υπάρχει κάποια προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστατευτικού στον Έβρο, ή στο Αιγαίο από την Τουρκία, που να παραπέμπει σε κρίσεις του παρελθόντος.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο in για την κατάσταση στον Έβρο χρησιμοποίησαν την έκφραση «business as usual», λέγοντας ότι τα γεγονότα δεν παραπέμπουν σε κάποια κρίση, πέραν των αναμενομένων.

Συνηθισμένη κατάσταση

Σημείωναν δε ότι η όποια κινητικότητα και μεταναστευτικές ροές το καλοκαίρι είναι η συνηθισμένη, αφού η στάθμη του ποταμού Έβρου πέφτει και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την προσπάθεια διέλευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η σύσκεψη, με τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται στην απαιτούμενη για την εποχή επιφυλακή, με τις απαιτούμενες περιπολίες και επαγρύπνηση ενώ το ίδιο ισχύει και για τις δυνάμεις του στρατού στον Έβρο, χωρίς ωστόσο να έχει σημάνει κάποιος συναγερμός.

Επιμένουν στο καλό κλίμα

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το καλό κλίμα εξακολουθεί να συντηρείται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με τους χαμηλούς τόνους στην ρητορική να συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ απουσιάζουν και οι προκλήσεις στο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι από τους σεισμούς στην Τουρκία μέχρι και σήμερα οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις παραμένουν μηδενικές, ενώ σημαντικό χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι η Άγκυρα επί της ουσίας ακύρωσε, περιορίζοντας την σημαντικά, αφού δεν δέσμευσε περιοχές στο Αιγαίο, την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2023» η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα διαστήματα 1-4 Ιουνίου και 6-12 Ιουνίου σε ένδειξη καλής θέλησης.

Σε θετικό κλίμα ο Κασκαρέλλης στην Άγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ, Βασίλης Κασκαρέλλης βρέθηκε στην Άγκυρα εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρακάθισε στο δείπνο που παρατέθηκε στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων. Διπλωματικές πηγές περιέγραφαν το κλίμα «θερμό και θετικό» χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Στοίχημα το μεταναστευτικό για τον Ερντογάν

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και για την Τουρκία, που βρέθηκε ψηλά και στην προεκλογική ατζέντα. Ένα ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Ερντογάν καθώς στη χώρα η δυσαρέσκεια για πρόσφυγες και μετανάστες αυξάνεται και προεκλογικά δόθηκαν σειρά υποσχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και η Αθήνα επιθυμεί την τήρηση των απαιτούμενων ισορροπιών.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024