newspaper
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Τουρκία: Σε χαμηλό 17μήνου υποχώρησε ο πληθωρισμός

Τουρκία: Σε χαμηλό 17μήνου υποχώρησε ο πληθωρισμός

Οι πρώτες αποφάσεις του νέου υπουργού Οικονομικών

Κάτω από το 40%, στο 39,59% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο του 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική στατιστική αρχή TurkStat, ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας ήταν 36,08% τον Δεκέμβριο του 2021, 48,69% τον Ιανουάριο του 2022 και 43,68% τον Απρίλιο του 2023.

Από τα επιμέρους στοιχεία, τον Μάιο, η υψηλότερη ετήσια μεταβολή τιμών σημειώθηκε στα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εστιατόρια με 68,98%, ενώ η χαμηλότερη ήταν στα είδη ένδυσης και υπόδησης με 19,49%.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,04%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2019.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ανεξάρτητοι αναλυτές αμφισβητούν τα στοιχεία της TurkStat. Για παράδειγμα η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), εκτιμά ότι οι τιμές στην Τουρκία αυξάνονται με ρυθμό που κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.

Ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 85% το φθινόπωρο, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο.

Η επιβράδυνση συνδέεται και με ένα προεκλογικό μέτρο του Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου για το νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μηνιαίως ως τον Μάιο του 2024.

Ο διορισμός του Σισμέκ

Οι αγορές στρέφουν πλέον το βλέμμα τους προς την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος τσάρος της Οικονομίας της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο ίδιος μάλιστα σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να ξανακερδίσει τις αγορές διεμήνυσε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Ο διορισμός του θεωρείται ως ένα μήνυμα ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Εροντογάν απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού που οδήγησε τη λίρα σε μια μακρά πτωτική πορεία.

«Η ελπίδα είναι ότι αυτός (ο Σίμσεκ) θα μπορούσε να υποκινήσει την τόσο αναγκαία οικονομική ορθοδοξία και να ασχοληθεί με την αγορά πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μοχάμεντ Έλμι, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου για σταθερό εισόδημα αναδυόμενων αγορών στην Federated Hermes.

Σήμα αλλαγής

Ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις επεχείρησε να δώσει ένα στίγμα για την πολιτική την οποία προτίθεται να ακολουθήσει: «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στην ορθολογική χάραξη πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η συνέπεια και η συμβατότητα με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές».

Η καθιέρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εξασφάλιση σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας, υπογράμμισε, και επεσήμανε  είναι είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα «να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς και πάλι μεσοπρόθεσμα».

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν ο Σιμσέκ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ρίξει τις τιμές, ανατρέποντας τη ρητορική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επιμένει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί όσο υποχωρούν και τα επιτόκια.

Πηγή: ΟΤ

Only in

Μπορεί ένα έργο τέχνης να θεωρηθεί πορνό;

Από εγκαταστάσεις που θυμίζουν σεξουαλικά βοηθήματα, μέχρι γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως τραπέζια, ένα «σκάνδαλο» δρόμος / Κείμενο: Ιόλη Μπέη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023