Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόσοβο: Εμφανίστηκε το ρωσικό «Ζ» στα επεισόδια Πρίστινας – Βελιγραδίου

Κόσοβο: Εμφανίστηκε το ρωσικό «Ζ» στα επεισόδια Πρίστινας – Βελιγραδίου

«Η οπτική ταύτιση με μια μεγαλύτερη δύναμη όπως η Ρωσία, είναι ένας συμβολικός τρόπος αύξησης της αυτοπεποίθησης της σερβικής μειονότητας».

Αρκεί ένας σπινθήρας για να λαμπαδιάσει το βόρειο Κόσοβο.

Σε τεντωμένο σχοινί και πάλι οι σχέσεις Πρίστινας και Βελιγραδίου μετά τις εκλογές του Απριλίου που μποϊκόταραν οι Σέρβοι δίνοντας τη νίκη σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού, σε υποψήφιους αλβανικής εθνότητας η οποία αποτελεί το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου.

Την ώρα που το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να στείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, μετά τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων στα επεισόδια βίας αυτή την εβδομάδα, και ενώ υπό εξέταση είναι η πρόταση του Ολάφ Σολτς και του Εμανουέλ Μακρόν για διενέργεια επαναληπτικών εκλογών από το Κόσοβο, ένα Ζ δίπλα στις σερβικές σημαίες δυναμιτίζει το εύφλεκτο κλίμα.

Το RFE/RL’s Balkan Service (RadioFreeEurope/RadioLiberty) και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέβασαν φωτογραφίες από το διάσημο Ζ, δηλαδή το σήμα που έφεραν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις όταν εισέβαλαν στην Ουκρανία, ζωγραφισμένο πάνω σε κτίρια της αστυνομίας του Κοσόβου και των οχημάτων των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η πικρή ιστορία

Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά τον πόλεμο του 1998-1999. Το Βελιγράδι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει αυτή την ανεξαρτησία και θεωρεί το Κόσοβο αναπόσπαστο τμήμα των σερβικών εδαφών.

Έκτοτε οι  εντάσεις στην περιοχή που κλιμακώνονται και αποσοβούνται κάθε τρεις και λίγο το έχουν αναδείξει σήμερα στη δεύτερη πιο θερμή εστία μετά την Ουκρανία, όπου η Δύση έρχεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία.

Παρότι για το Ζ και την «κλωνοποίηση» του αυτές τις μέρες της νέας έντασης στην περιοχή πολλοί ρωτήθηκαν, αλλά ουδείς προσέφερε απάντηση, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι επιστρατεύτηκε για να ενθαρρύνει τη σερβική μειονότητα και να ταυτιστεί αυτή με μια μεγαλύτερη δύναμη, τη Ρωσία.

Συμβολική κίνηση

«Η οπτική ταύτιση με μια μεγαλύτερη δύναμη όπως η Ρωσία είναι ένας συμβολικός τρόπος αύξησης της αυτοπεποίθησης και ενθάρρυνσης του πληθυσμού αυτού  ότι είναι σημαντικό μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού μωσαϊκού», εξηγεί ο Αρτάν Μουχαχίρι, πολιτικός αναλυτής και καθηγητής κοινωνιολογίας. στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας.

Η γεωπολιτική κρίση του Κοσόβου οξύνθηκε  περισσότερο, μετά την ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, σθεναρού συμμάχου της Σερβίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει συγκρίνει την περίπτωση του Κοσόβου, που έχει αναγνωριστεί ως κυρίαρχο κράτος από το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, με την κατάσταση που επικρατεί σε δύο περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου έχουν επίσης φέρει ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ενισχύσουν τη ρητορική τους. Το Κόσοβο έχει κατηγορήσει τη Σερβία ότι εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα, ενώ η Πρίστινα επιχειρηματολογεί ότι το Βελιγράδι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην Ουκρανία για την προώθηση των δικών του συμφερόντων.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024