Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον Περισσό συνεχίζουν να χαμογελούν

Στον Περισσό συνεχίζουν να χαμογελούν

Τα διλήμματα και οι στόχοι του ΚΚΕ μπροστά στις δεύτερες κάλπες.

Για το ΚΚΕ η έννοια της αντιπολίτευσης, και δη της μαχόμενης, περνάει αυτές τις ημέρες από το Πέραμα. Από την πρώτη ημέρα του ατυχήματος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με τον έναν εργάτη νεκρό και τους δύο τραυματίες, στελέχη του ΚΚΕ αλλά και του εργατικού φορέα του ΠΑΜΕ έχουν πάει εκεί, έχουν οργανώσει κινητοποιήσεις και έχουν ανεβάσει τους τόνους.

Μπορεί οι ημέρες να είναι εκ νέου προεκλογικές, αλλά για τον Περισσό ακριβώς αυτή είναι η διάσταση που θέλουν να δώσουν και ενόψει της 25ης Ιουνίου.

Πως τα προβλήματα των εργαζομένων είναι εδώ και μάλιστα διαμορφωμένα κάτω από τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Κάτι ακόμη: πως το ΚΚΕ και πριν και μετά την κάλπη έχει ως στόχο την άνοδο του λαϊκού κινήματος, την οργάνωση του λαού, όπως λένε. Κι αυτό διαφοροποιεί το κόμμα ως προς το πώς βλέπει τις εκλογές – προφανώς ως σταθμό και σοβαρό γεγονός – αλλά και τα νέα διλήμματα του Ιουνίου.

«Αντίπαλο δέος στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και δύναμη μαχητικής αντιπολίτευσης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, θα είναι μόνο ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ», λένε απ’ τον Περισσό και ως απάντηση σε όσους θεωρούν ή αναλύουν την ψήφο ως μόνο δικομματική ή τρικομματική (δηλαδή προς το ΠΑΣΟΚ).

Σύσκεψη

Η σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που έγινε στον Περισσό με ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα αυτή την εβδομάδα έθεσε εξάλλου τους στόχους, το πλαίσιο και το περιεχόμενο της νέας μάχης. Τα χαμόγελα είναι εδώ λόγω της εκλογικής επίδοσης.

«Η ενίσχυση του ΚΚΕ, με ποσοστό 7,23%, με 427.000 ψήφους, 26 βουλευτές, κατακτώντας ξανά την τρίτη θέση στην Αττική, αυτή τη φορά με διψήφια ποσοστά στις εργατικές – λαϊκές γειτονιές, αλλά και με αύξηση σε όλες τις περιφέρειες πανελλαδικά, είναι το αισιόδοξο μήνυμα αυτών των εκλογών, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε τον συνολικό αρνητικό συσχετισμό», είπε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος.

Τι στόχος μπαίνει όμως εδώ – όχι εύκολος, είναι η αλήθεια. Η συγκράτηση αλλά και αν γίνεται αύξηση του κόκκινου ποσοστού. Κι αυτό αφού το εκλογικό σύστημα είναι διαφορετικό τώρα – για το ΚΚΕ είναι ένας άδικος εκλογικός νόμος «που κλέβει έδρες για να τις χαρίσει ως μπόνους στο πρώτο κόμμα».

Στον Περισσό ακτινογραφούν τις έδρες και τα νούμερα του Μάη και ανάλογα προσαρμόζουν και τη νέα τους τακτική. Υπάρχουν, ας πούμε, περιφέρειες που για πρώτη φορά εκλέγουν βουλευτή του ΚΚΕ (αναφέρθηκε και ο Κουτσούμπας). Φθιώτιδα (σήμερα και αύριο ο γενικός γραμματέας θα κάνει περιοδεία), Τρίκαλα, Βόλος, Κοζάνη, Χανιά, Μεσσηνία, Γιάννινα, ενώ έμφαση δίνεται εκ νέου στην Αττική, όπου το ΚΚΕ έβγαλε 12 βουλευτές – μια μάχη επιπλέον και με ταξικά χαρακτηριστικά για τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος λόγω της ανθρωπογεωγραφίας του Λεκανοπεδίου.

«Θα δώσουμε, λοιπόν, τη μάχη παντού σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, γιατί κάθε ψήφος μετράει, κάθε ψήφος προστίθεται στο εκλογικό ποσοστό του κόμματος. Δείτε για παράδειγμα πώς η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ στις μονοεδρικές, ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου, συνέβαλε στο συνολικό εκλογικό ποσοστό», είπε ο Κουτσούμπας στα στελέχη του.

Μάχη για ψήφο

Στο ΚΚΕ ξορκίζουν επίσης την αποχή, δίνουν και αυτή τη μάχη για ψήφο, ενώ και τα αποτελέσματα γίνονται αντικείμενο σκαναρίσματος. Παρακολουθούν και αναλύουν τις διεργασίες του πολιτικού σκηνικού.

«Σήμερα το εκβιαστικό δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», «κυβέρνηση ΝΔ ή προοδευτική διακυβέρνηση», έχει καταρρεύσει, μαζί με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που, ως πολιτικό κόμμα, με τη στάση του και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση «ξέπλυνε» την πολιτική της ΝΔ και τελικά την τροφοδότησε και με δεκάδες χιλιάδες ψήφους», ανέφερε ο Κουτσούμπας στον Περισσό.

Δεν θέλουν να αθροίζονται με τους άλλους, προεξοφλούν πως η νέα κυβέρνηση θα είναι αντιλαϊκή και πάνε με αισιοδοξία να ξαναβρούν τους 427.000 ψηφοφόρους του ΚΚΕ του Μαΐου.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024