Εβδομάδα τουρκικής κουζίνας στην Αθήνα με γεύσεις από το Χάταϊ. Θα μπορούσε να περάσει και απαρατήρητο παρ’ όλο που η τουρκική κουζίνα είναι ιδιαίτερα ελκυστική και αγαπητή στην Ελλάδα.

Ωστόσο η γιορτή που οργανώθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή είχε κάτι ιδιαίτερο, εκτός από το φαγητό αυτό καθαυτό. Στην κουζίνα μαζί με τον σεφ της πρεσβείας μπήκε και η σύζυγος του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές η κυρία Χαλά Ερτζιγές.

Η Χαλά Ερτζιγές δεν ήταν απλός παρατηρητής, αλλά μαγείρεψε για τους καλεσμένους της αφού είναι και η ίδια σεφ και διατροφολόγος. Με τους 120 καλεσμένους να δοκιμάζουν 25 πιάτα με συνταγές από το Χάταϊ, την περασμένη Παρασκευή.

Ανάμεσα στους τυχερούς ήταν όπως μαθαίνουμε οι πρώην υπουργοί, Νότης Μηταράκης και Κώστας Φραγκογιάννης, αλλά και διπλωμάτες, όπως ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, σεφ, ειδικοί επί της γαστρονομίας, δημοσιογράφοι, αλλά και μέλη της τουρκικής κοινότητας.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγές τόνισε ότι η τουρκική κουζίνα είναι από τις πλουσιότερες  κουζίνες του κόσμου, έχει μια ιστορία χιλίων και πλέον ετών και αποτελεί συνδυασμό των τοπικών γεύσεων της Ανατολίας και της παλατιανής κουζίνας των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο πρέσβης επεσήμανε ότι το Χάταϊ η κουζίνα του οποίου παρουσιάστηκε φέτος συμπεριλήφθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων στον τομέα της γαστρονομίας από την UNESCO το 2019. Παρών στην εκδήλωση ήταν σύσσωμη η διπλωματική αποστολή της Τουρκίας στην Ελλάδα.