newspaper
Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Το σκέπαστρο του Μπέου στο κεφάλι του Μητσοτάκη και στην πλάτη του Κασσελάκη

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Μιλτιάδη Έβερτ δίνοντας το όνομά του στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Μιλτιάδη Έβερτ δίνοντας το όνομά του στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης

«O Μιλτιάδης Έβερτ έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Μιλτιάδη Έβερτ, ανήμερα των 36ων γενεθλίων του «Αθήνα 9.84» του ραδιοφώνου της πόλης, που δημιούργησε ως δήμαρχος ανοίγοντας το δρόμο στην ελεύθερη ραδιοφωνία στη χώρα.

Στην ειδική τελετή, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, της οικογένειας Έβερτ και εκατοντάδων κόσμου, ανάμεσά τους πολλών εκπροσώπων από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο- ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης που από σήμερα επισήμως ονομάζεται «Μιλτιάδης Έβερτ».

Κ. Μπακογιάννης: «Ο Έβερτ έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε τη συγκίνησή του διότι, όπως είπε, ο Δήμος Αθηναίων ανταποδίδει στον Μιλτιάδη Έβερτ “λίγα από τα πολλά που μάς προσέφερε”.

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους στο νέο, υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μ. Έβερτ», ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε: «Όχι μόνο στεγάζεται εδώ, στο ιστορικό Αεριοφυλάκιο 1, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης, ο Αθήνα 9.84, αλλά και συμβολίζει –έστω σε μικρογραφία– την Αθήνα του Έβερτ:

Την Αθήνα του δυναμισμού, της εξωστρέφειας, της αυτοπεποίθησης, την πολιτική του πολιτισμού, αλλά και του πολιτισμού της πολιτικής. […] Ο Έβερτ ανέτρεψε τα δεδομένα και με τον ριζοσπαστισμό του έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων. Του δήμου που όπως τον γνωρίζουμε σήμερα -δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί- το οφείλουμε στον Έβερτ».

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον του Μιλτιάδη Έβερτ για την Αθήνα υπήρξε διαχρονικό από όσες θέσεις υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον.

«Ως δήμαρχος ανέπτυξε νέες δράσεις σε θέματα αθλητισμού και νεολαίας, δημιουργώντας δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη την Αθήνα, ανέπτυξε δίκτυο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, διεκδίκησε μεγάλο αριθμό κοινοχρήστων χώρων, δημιούργησε νέους χώρους πολιτισμού, όπως το Γκάζι και το «Πιλοποιείο Πουλόπουλου», καθιέρωσε την Ελεύθερη Ραδιοφωνία και, το κυριότερο, προσάρμοσε τα οικονομικά μεγέθη και τις υπηρεσίες του δήμου της πρωτεύουσας στις ανάγκες του 21ου αιώνα».

Μιλώντας για τα πολιτικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες και την παρακαταθήκη του Μ. Έβερτ ο Δήμαρχος Αθηναίων, σημείωσε:  «Σήμερα λοιπόν τιμούμε τον πρωτοπόρο που με το πείσμα και την επιμονή του άνοιγε πάντοτε νέους δρόμους. Όχι στα λόγια αλλά στη πράξη. Ως δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης, φιλελεύθερης, δημοκρατικής παράταξης, της οποίας ηγήθηκε με αξιοπρέπεια και γενναιότητα. Μαχητικός αλλά και συνθετικός.

Πάντοτε πιστός στις ιδρυτικές παρακαταθήκες της ΝΔ, στο όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή και σταθερός υποστηρικτής της αναγκαιότητας της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Βαθύτατα ευρωπαϊστής, υπέρμαχος της εθνικής συμφιλίωσης, έδωσε με εντιμότητα και καθαρότητα τον μεγάλο αγώνα. Με αίσθηση καθήκοντος και ειλικρινή, άδολο πατριωτισμό».

Θύμισε μάλιστα τι έγραφε ο ίδιος ο Μ. Έβερτ για το στίγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας: «Δίπλα και μαζί με το αίτημα της ελευθερίας επιβάλλεται να ενισχύσουμε και την κοινωνική πλευρά της πολιτικής μας, που είναι ανεπίτρεπτο να παραμελείται χάριν οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Ένας συνειδητός φιλελεύθερος πολίτης χαρακτηρίζεται από συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης, διαθέτει έντονες κοινωνικές ευαισθησίες και έχει αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο».

Οι ομιλίες των στενών συνεργατών και φίλων του Μ. Έβερτ

Για τον πολιτικό και άνθρωπο, για το αποτύπωμά του στον δημόσιο βίο της χώρας, αλλά κυρίως για την προσφορά του στην Αθήνα, μίλησαν από καρδιάς στενοί συνεργάτες, φίλοι και συνοδοιπόροι του Μιλτιάδη Έβερτ όπως ο Μανώλης Αναγνωστάκης που παρέμεινε στο πλευρό του επί δεκαετίες, υπενθυμίζοντας μια επίκαιρη ρήση του Μ. Έβερτ: «Όταν οι πολιτικοί αγωνίζονται για το χθες οι πολίτες πρέπει να αγωνιούν για το αύριο».

Ο πρώτος διευθυντής του 9.84, Γιάννης Τζανετάκος στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο καθαρό πλαίσιο λειτουργίας του 9,84 όπως το είχε θέσει εξαρχής Μ. Έβερτ. «Ζήτησε ο σταθμός να είναι πολυφωνικός, να επιδιώκει την αντικειμενικότητα στον εφικτό βαθμό και να στελεχωθεί από πρόσωπα σε δημοσιογραφικό επίπεδο με επαγγελματικό ήθος, με ελευθεροφροσύνη, με αυτοκριτική διάθεση, καθώς και με διάθεση λογοδοσίας», ανέφερε. «Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν, κοσμοπολίτης, φιλελεύθερος φορέας των αρχών του Διαφωτισμού, τα ενοποιητικά στοιχεία τα οποία επέβαλαν και σε μένα την ύψιστη τιμή να συμβαδίσουμε επί δύο και πλέον χρόνια».

Ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και Αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Έβερτ, Λεωνίδας Κουρής σημείωσε ότι «Ο 9.84, έσπασε το κρατικό μονοπώλιο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, άνοιξε τον δρόμο για την πολυφωνία στην ενημέρωση, αλλά έγινε και το όχημα χάρη στο οποίο δύο χρόνια αργότερα, το 1989 άνοιξε ο δρόμος για να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και στην τηλεόραση. Κάτι που σήμερα πολλές φορές ξεχνιέται».

Ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος της πρώτης δημοσιογραφικής ομάδας του δημοτικού ραδιοφώνου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αλλά και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του δημοσιογραφικού κλάδου. «Ο 9,84 ήταν ο πρόδρομος και θα είναι πάντα η αναφορά στον Αθήνα 9.84, αυτή που θα ορίζει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θέλω από εδώ -αφού δεν πρόλαβα- να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των δημοσιογράφων για το γεγονός ότι άνοιξε τον χώρο μας, ώστε να πνεύσει αέρας ελευθερίας». Κλείνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την εκτίμηση: «Αν και ο  Μ. Έβερτ δεν ήταν καλός δημαγωγός -και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καλός δημαγωγός- είμαι σίγουρος ότι θα γινόταν ένας μοναδικός πρωθυπουργός. Ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, στενός φίλος του Μ. Έβερτ, με τον μοναδικό του τρόπο, περιέγραψε πως του είχε αναθέσει την αποστολή «σωτηρίας» του ιστορικού χώρου στο Γκάζι όπου -μετά από δική του πρόταση- μεταφέρθηκε ο 9,84 από τη Λιοσίων από όπου εξέπεμψε για πρώτη φορά.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας Έβερτ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πολιτικό άνδρα, τις αρχές και τις παρακαταθήκες του στην παράταξη της ΝΔ, λέγοντας: «Μαχητικός πολιτικός, ανατρεπτικός και γνήσια παραταξιακός, ο Μιλτιάδης Έβερτ μέχρι το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν ακατάπαυστα για την παράταξη που πίστεψε και υπηρέτησε από παιδί, επιδεικνύοντας και στις πιο δύσκολες στιγμές απολύτως ενωτικό πνεύμα».

Στην εκδήλωση, έδωσαν επίσης το  “παρών” στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πλεύρης, Σοφία Βούλτεψη, Θόδωρος Ρουσσόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Ζωή Ράπτη, Γιάννης Μπρατάκος, Γιώργος Σούρλας, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Χρήστος Ζώης, Μίνα Γκάγκα.

Only in

Έτρεξε στο Spetses Mini Marathon ο Κασσελάκης - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκλήρωσε την προσπάθεια του και τερματίζοντας έλαβε το μετάλλιο συμμετοχής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023