Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν είχαμε σκεφτεί την ενίσχυση της προστασίας» - Τι απαντά το ΙΕΠ για την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων

«Δεν είχαμε σκεφτεί την ενίσχυση της προστασίας» – Τι απαντά το ΙΕΠ για την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με σοβαρά προβλήματα ξεκίνησε η εβδομάδα στα σχολεία και το υπουργείο Παιδείας, με την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων λόγω κυβερνοεπίθεσης (DDoS).

Την ώρα που οι μαθητές βρίσκονται μια ανάσα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, που θα καθορίσουν τη συνέχειά τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είδαν τις ενδοσχολικές εξετάσεις να γίνονται με σοβαρές καθυστερήσεις ή να αναβάλλονται.

Όπως ήταν λογικό, καθηγητές, μαθητές και γονείς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την επάρκεια των συστημάτων, με το υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς να απαντούν ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν και η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη.

«Δεν είχαμε σκεφτεί την ενίσχυση του συστήματος προστασίας»

Για την επίθεση που δέχθηκαν οι servers του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τοποθετήθηκε ο πρόεδρός του Γιάννης Αντωνίου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε γίνει κάποια συζήτηση για ενίσχυση της προστασίας της Τράπεζας Θεμάτων.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, αυτό έγινε τη Δευτέρα, όταν και καταγράφηκε η πρώτη κυβερνοεπίθεση.

«Χθες ξεκίνησε μία επίθεση το πρωί στις υποδομές του ΕΔΥΤΕ, όπου εκεί στεγάζεται φιλοξενείται και η Τράπεζα Θεμάτων. Αυτή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Η ουσία πάντως είναι ότι η επίθεση αντιμετωπίστηκε. Αναχαιτίστηκε» σημείωσε.

Επίσης, σημείωσε οι εξετάσεις της Τρίτης, έγιναν χωρίς προβλήματα. «Συμμεριζόμαστε και την αγωνία τους. Λυπούμεθα για την ταλαιπωρία. Η ουσία πάντως είναι ότι τελικά το σύστημα λειτούργησε, τα παιδιά δώσανε εξετάσεις και από ψυχής τους ευχόμεθα καλή επιτυχία» συμπλήρωσε.

«Υπήρχε -και υπάρχει- σύστημα προστασίας, αλλά τέτοια συζήτηση για ενίσχυση του συστήματος προστασίας ποτέ δεν έγινε. Έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν εκδηλώθηκε η επίθεση και πραγματικά αυτό το σύστημα εγκαταστάθηκε και μας προφύλαξε χθες και πολύ περισσότερο σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου για τα ζητήματα ασφάλειας της τράπεζας θεμάτων και άλλων υπηρεσιών όπως το MySchool.

«Προφανώς υπήρχαν συστήματα προστασίας. Αλλά αυτά τα συστήματα χτυπήθηκαν και δεν άντεξαν το μέγεθος της επίθεσης. Και ουσιαστικά αυτό το οποίο κάναμε σε συμφωνία με το ΕΔΥΤΕ ήταν να ενισχυθεί το σύστημα με την προσθήκη αυτού του συστήματος» συμπλήρωσε.

Διασφαλισμένες οι Πανελλαδικές

Ειδικότερα για τη λειτουργία των συστημάτων ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την Πέμπτη από τα επαγγελματικά λύκεια, ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης υπογράμμισε ότι είναι διασφαλισμένη. «Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα, το λέμε με μεγάλα γράμματα» συμπλήρωσε.

«Θέλω να είναι ήσυχοι, απόλυτα ήσυχοι οι μαθητές μας, οι εκπαιδευτικοί μας και οι γονείς» ξεκαθάρισε ο κ. Κόπτσης.

«Αυτή τη στιγμή, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας του ΙΕΠ, γιατί το διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, είναι στην ΕΔΥΤΕ. Το 2020 δεν υπήρχε Τράπεζα Θεμάτων. Υπάρχουν και τώρα και υπήρχαν συστήματα ασφαλείας. Όμως, ο κυβερνοχώρος και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό, στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας είναι σημείο διαχρονικά με πολλές αδυναμίες και εμείς προσπαθούμε διαρκώς να το βελτιώσουμε» τόνισε ο κ. Κόπτσης.

«Πριν τέσσερα χρόνια δεν υπήρχε τίποτε ψηφιοποιημένο. Σήμερα όλη η δημόσια διοίκηση και ιδιαίτερα θα μιλήσω για την εκπαίδευση, όλοι οι τομείς της διατρέχονται από μία ψηφιοποίηση και παράλληλα δημιουργούνται συνεχώς νέα συστήματα αναβάθμισης της ασφάλειάς τους. Και είναι επόμενο όταν έχεις τέτοια επίθεση να έχεις κάποιες παρενέργειες, ό,τι συστήματα ασφαλείας και να έχεις» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας.

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024