Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Μηδενίζουν οι τιμές στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Μηδενίζουν οι τιμές στην Ευρώπη

Τι βλέπουν οι αγορές τους επόμενους μήνες για την πορεία των τιμών – Γιατί θα μπορούσαν να «γυρίσουν» σε αρνητικό έδαφος

Καθώς η υποτονική ζήτηση για φυσικό αέριο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, traders και παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ευρώπη να δει μια σύντομη πτώση κάτω από το μηδέν για τις τιμές της επόμενης ημέρας σε ορισμένες αγορές αυτό το καλοκαίρι.

Ο συνδυασμός άφθονων αποθεμάτων στο τέλος ενός ήπιου χειμώνα, σταθερών εισαγωγών LNG και χαμηλής ζήτησης έχει οδηγήσει τις τιμές σε ένα πτωτικό σερί οκτώ εβδομάδων στην Ευρώπη.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Αν και η τιμή αναφοράς είναι απίθανο να πέσει κάτω από το μηδέν, ορισμένες περιφερειακές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι κάτω από το μηδέν για λίγο αυτό το καλοκαίρι, εάν η ζήτηση παραμείνει ασθενής και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε ευρέως σε έκθεση για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Έσση της Γερμανίας.

«Οι μεμονωμένες περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος», δήλωσε στο Bloomberg ο Peder Bjorland, αντιπρόεδρος για την εμπορία και τη βελτιστοποίηση φυσικού αερίου στον ενεργειακό γίγαντα της Νορβηγίας Equinor.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από το επίπεδο τιμών που βλέπουμε τώρα και από τις μονοψήφιες και αρνητικές τιμές, και πολλά μπορούν να συμβούν σε αυτή τη διαδρομή», πρόσθεσε ο Bjorland.

Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα στον κόμβο TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κατέρρευσαν κατά 10% την Πέμπτη και διαμορφώθηκαν στα 26,78 δολάρια (24,94 ευρώ) ανά μεγαβατώρα (MWh), τη χαμηλότερη τιμή από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στην το φθινόπωρο του 2021.

Η τάση των τιμών στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με πέρυσι, όταν οι τιμές αναφοράς εκτινάχθηκαν στα 300 ευρώ ανά MWh τον Αύγουστο, αφού η Ρωσία μείωσε την προσφορά μέσω αγωγών και οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία τρομοκρατήθηκαν από πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου το χειμώνα.

Χάρη στον ηπιότερο χειμερινό καιρό, τη μειωμένη κατανάλωση σε επίπεδο ΕΕ και την καταστροφή της ζήτησης στη βιομηχανία λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, η Ευρώπη άντεξε τον χειμώνα 2022/2023 χωρίς ελλείψεις.

Επί του παρόντος, τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι άνετα υψηλά για αυτήν την εποχή του χρόνου. Στις 24 Μαΐου, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 66,71%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Το επίπεδο του φυσικού αερίου στην αποθήκευση είναι το υψηλότερο για αυτήν την εποχή του έτους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Πηγή: OT.GR

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024