Τι απασχολεί τον λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ - Οι διορθωτικές κινήσεις μέχρι τις εκλογές

Και τώρα… εκλογές. Αυτό λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά και την Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης. Η τελευταία δια μέσω της ομιλίας Τσίπρα έθεσε τον νέο οδικό χάρτη για το κόμμα και την κάλπη της 25ης Ιούνη. Η στρατηγική αναδιαμορφώνεται και θα έχουμε θεματικές και στοχευμένες εκδηλώσεις ανά περιφέρεια και πεδίο (πχ. συντάξεις), διάταξη νέων στελεχών που θα εκφράζουν το μήνυμα και σεμνότητα ή «σοβαρότητα», όπως ζήτησε ο Πρόεδρος του κόμματος.

Πάμε όμως να δούμε μερικές διαπιστώσεις που έγιναν και γίνονται πέριξ του λαβωμένου από την βαριά ήττα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και που απασχολούν την επόμενη ημέρα που όπως φαίνεται έχει και υπαρξιακό προβληματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γραπτώς ο διάλογος στο ΣΥΡΙΖΑ – Τι αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή
  • Δεν είναι λίγα τα στελέχη που βλέπουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις τελευταίες εβδομάδες είχε εστιάσει σε μισθούς και στο ΕΣΥ. Δύο θέματα- να το πούμε σχηματικά- «σοσιαλιστικής χροιάς». Κατάφερε έτσι να πάρει ή καλύτερα να πείσει το μεγάλο μέρος των πολύ νέων, αυτών που η στρατηγική και το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μετρούσε ως δικούς του αλλά και να μπετονάρει μέρος των συνταξιούχων. Τα focus groups που με επιμέλεια γίνονταν από την ομάδα Μητσοτάκη, απέβησαν καθοριστικά αφού όπως φάνηκε η κινούμενη άμμος των αναποφάσιστων μέτραγε την ψήφο της μέχρι τελευταία στιγμή την 21η Μάη. «Σύμφωνα με τα exit polls, την τελευταία μέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει περίπου το 20% των ψηφοφόρων. 1.206.000 ψηφοφόροι. Από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ. Και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη στην ΚΕ του κόμματος. Η στρατηγική του δεύτερου γύρου λαμβάνει υπόψιν αυτό το δεδομένο συν τον «φόβο» ενός μέρους της Αριστεράς για τον θρίαμβο της ΝΔ του Μητσοτάκη.
  • Η εικόνα απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική του και των άλλων. Κόστισε -όπως είπε ο Τσίπρας- η εικόνα των πολλών σημάτων αλλά και των υπερβολών ή της αμετροέπειας. «Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση», διαπίστωσε ο Πρόεδρος του κόμματος. Κερδίζεται ένα άλλο ύφος στις λίγες εβδομάδες που έχουν απομείνει μέχρι τις κάλπες; Πεδίο δόξης λαμπρό. Σίγουρα θα δούμε συγκεκριμένα στελέχη στην αρένα της τηλεόρασης. Και σίγουρα πίο προσεχτικές εκφωνήσεις αν και ΣΥΡΙΖΑ είναι και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Η αλλαγή στρατηγικής πάντως του κόμματος δια του Προέδρου συνοψίζεται στο εμείς φταίμε» της ΚΕ που αποκρούει ένα διάχυτο κλίμα κυρίως στην βαση του κόμματος που περιγράφεται ως: «να αλλάξουμε λαό».
  • Η προεδρολογία. Ανοίγει εκ των πραγμάτων αλλά όχι μέχρι νεωτέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φωνές αμφισβήτησης του Τσίπρα εκτός αν έχει πρόθεση ο ίδιος να το κάνει. Τώρα οι διαδικασίες πάνε πίσω, μετά την κάλπη. Και παρότι, μια διάχυτη άποψη θέλει διεργασίες με άξονα αυτό το θέμα. Το διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας δεν βάζει θέμα, το μόνον που άνοιξε ήταν με τον πλάγιο τρόπο του Δημήτρη Παπαδημούλη που έθεσε την πρόταση να πλαισιωθεί ο Τσίπρας με νέα στελέχη στην νέα εκλογική μάχη. Μια άποψη που αποκρούσθηκε δυναμικά πάντως και με ευθείες βολές κατά του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από στελέχη όπως η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς.
  • Ο φόβος της συρρίκνωσης ή του ενάμιση κόμματος. Συζητείται ήδη η «ποδεμοποίηση», κυρίως από πασοκογενή στελέχη. Ορισμένα εξ αυτών- μεσαίας δυναμικής- ατύπως εισηγούνται επανίδρυση και περαιτέρω μετασχηματισμό του χώρου αλά «Επινέ». Τώρα βέβαια προεχει η κάλπη και η προσεχτική στρατηγική που δεν θα χτυπάει τους όμορους χώρους των ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ (εκτός αν υπάρξει πρόκληση) και θα κραδαίνει τον κίνδυνο ενός ηγεμόνα Μητσοτάκη με λυμένα τα χέρια και λευκή εντολή για περαιτέρω «αντιλαϊκή πλεύση». Εδώ προσθέστε την καυτή ανάσα του ΠΑΣΟΚ, σε περιοχές όπως η Κρήτη και την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί με όρους αναμέτρησης με την «Δεξιά» και άρα με στόχευση και στην πασοκική δεξαμενή απ’ τα κάτω.
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr