Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Παράδοση Μηταράκη Νότη στον Δανιήλ Εσδρά

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Παράδοση Μηταράκη Νότη στον Δανιήλ Εσδρά

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε τον κ. Εσδρά ως «έμπειρο γνώστη» των ζητημάτων που αφορούν στο Μεταναστευτικό.

Σε κλίμα συγκίνησης έλαβε χώρα η τελετή παράδοσης/ παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τον τέως Υπουργό, κ. Νότη Μηταράκη προς τον υπηρεσιακό Υπουργό κ. Δανιήλ Εσδρά.

Την τελετή άνοιξε η κα. Βούλτεψη, η οποία αναφέρθηκε στις μεγάλες επιτυχίες που έχει σημειώσει η πατρίδα μας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, λόγω της υλοποίησης της εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ταυτόχρονη προστασία συνόρων και ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία άλλη πια εποχή, ενώ η μείωση των ροών και η αποσυμφόρηση των δομών έχουν οδηγήσει στον σημαντικό τομέα της ένταξης.

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε τον κ. Εσδρά ως «έμπειρο γνώστη» των ζητημάτων που αφορούν στο Μεταναστευτικό, καθώς μεταξύ άλλων έχει διατελέσει και επικεφαλής του γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Έπειτα από μια σύντομη ανασκόπηση, ο κ. Μηταράκης είπε ότι ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τιμή να υπηρετήσει, ειδικά ως νησιώτης, την Ελλάδα από αυτό το χαρτοφυλάκιο. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους διατελέσαντες και τους συνεργάτες του για τη σκληρή δουλειά που έχουν κάνει από την ίδρυση του Υπουργείου τον Ιανουάριο του 2020 και ανέφερε ότι «πετύχαμε πολλά αυτά τα χρόνια. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις και τις υποδομές, την γνώση, την ικανότητα, ώστε η χώρα μας να μπορεί να διαχειριστεί το σήμερα, αλλά κυρίως, πιθανές μελλοντικές εξάρσεις στην μεταναστευτική κρίση».

Από την πλευρά του ο κ. Εσδράς σημείωσε ότι έχει έρθει με χαρά και όρεξη να κάνει πράγματα όπως αυτά που έκανε τα τελευταία 35 χρόνια, συνεχίζοντας την επιτυχή κατάληξη της προηγούμενης διοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα αλλά ότι χρειάζεται διαχείριση.

Η ομιλία του Υπηρεσιακού Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου

Καταρχήν, ευχαριστώ πάρα πολύ για το καλωσόρισμα. Ήταν πάρα πολύ ωραίο. Αισθάνθηκα πραγματικά ότι ανήκω εδώ από την πρώτη στιγμή. Πολύ σημαντικό. Όταν πρωτοήρθα εδώ, την πρώτη φορά, ήταν όταν τιμήθηκα με διαμνημόνευση. Και δε φανταζόμουν ότι θα ξανά έρθω βέβαια, αλλά να που τα φέρνει η ζωή και ξανά ήρθα. Για έναν μήνα, αλλά ελπίζω ότι θα περάσω πάρα πολύ καλά αυτό το μήνα. Έχω έρθει με χαρά και όρεξη να κάνω πράγματα που κάνω τα τελευταία 35 χρόνια. Που έκανα. Να ασχοληθώ με τη μετανάστευση. Ξέρετε τη μετανάστευση πρέπει να τη δει κάποιος διαφορετικά. Η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα. Είναι μία πραγματικότητα που χρειάζεται όμως  διαχείριση. Και όλα αυτά τα χρόνια τα οποία παγκόσμια-γιατί ήταν διεθνώς όχι μόνο εδώ- υπήρχαν όλα αυτά τα “προβλήματα” τα μεταναστευτικά ήταν γιατί δεν υπήρχε διαχείριση. Δεν υπήρχε σωστή διαχείριση.

Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που η διεθνής κοινότητα είχε παραδώσει τις μετακινήσεις στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, όπως ανέφερε και ο κύριος υπουργός προηγουμένως. Σε όλους αυτούς τους εμπόρους ψυχών, οι οποίοι με σκοπό το κέρδος μετακινούσαν ανθρώπους από το ένα σημείο της γης στο άλλο. Ο μέσος άνθρωπος που χρειαζόταν να μετακινηθεί, είτε γιατί γινόταν πόλεμος στη χώρα του, είτε γιατί γινόντουσαν φυσικές καταστροφές, είτε γιατί δεν είχε να φάει, δεν μπορούσε να ζήσει στη χώρα που ζούσε για διάφορους λόγους, έπρεπε να φύγει. Δεν είχε λοιπόν δυνατότητα άλλη, παρά μόνο να αποταθεί σε αυτά τα κυκλώματα.

Θυμάμαι ότι ήμουν από αυτούς που πραγματικά πολέμησαν για να δημιουργηθεί ένα διεθνές μεταναστευτικό φόρουμ στα πλαίσια των Ηνωμένων εθνών. Δεν είναι εύκολο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Δεν εύκολη συνεννόηση των χωρών αποστολής με τις χώρες υποδοχής . Άλλα αυτά που θέλει ο ένας και άλλα αυτά που θέλει ο άλλος. Αν όμως καθίσουμε κάτω, θα δούμε ότι όλοι έχουμε ένα κοινό συμφέρον. Οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, νόμιμα, και να προσφέρουν στη χώρα στην οποία  μένουν. Και αυτό όπως είπε και ο κύριος Υπουργός προηγουμένως, είναι ένας από τους σκοπούς της προηγούμενης διοίκησης στον οποίο από ότι κατάλαβα είχε μία επιτυχή κατάληξη.

Χαίρομαι λοιπόν που θα συνεχίσω αυτού του είδους την πολιτική. Θέλω πραγματικά να βοηθήσω πάρα πολύ. Είμαι διατεθειμένος όπως έλεγα και προηγουμένως να μη φανεί ότι αυτό το Υπουργείο σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μία μέρα. Για αυτό το σκοπό ήρθα. Έχω σκοπό να πάω σε όλες τις δομές, σε όλη τη χώρα μέσα σε αυτό το μήνα. Για να δουν και οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί και στην παραμεθόριο, και στον Έβρο, στα νησιά, ότι εμείς είμαστε εδώ και θα τους στηρίξουμε. Θέλω να προσπαθήσω να κάνω αυτά τα πράγματα. Ελπίζω να το πετύχω. Και με τη βοήθεια τη δική σας πιστεύω ότι σε αυτό το μήνα θα κάνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και ότι χρειάζεται θα γίνει.

Σας ευχαριστώ

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024