Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά» - Οι στιγμές που χειροκροτούσαν όρθιοι τον Τσίπρα

«Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά» – Οι στιγμές που χειροκροτούσαν όρθιοι τον Τσίπρα

Η θερμή υποδοχή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ και οι στιγμές που τα μέλη σηκώθηκαν όρθιοι επικροτώντας τις θέσεις και τη στάση του.

Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή δεν χάιδευαν αυτιά -ούτε τα δικά του, ούτε των στελεχών του κόμματος.

Μεστή νοημάτων, ουσιαστικής αυτοκριτικής σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κόμματος, και δίνοντας όραμα και στόχο φαίνεται πως η ομιλία του Τσίπρα κέρδισε αν μη τι άλλο την προσοχή αν κρίνει κανείς από τις φορές που όρθια τα μέλη της ΚΕ επικρότησαν με ένα θερμό χειροκρότημα διαφορετικό από το αρχικό της υποδοχής -που ήταν παρατεταμένο μεν, περισσότερο συμπαράστασης δε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μάσησε τα λόγια του μιλώντας για οδυνηρό σοκ, για το οποίο η ευθύνη «είναι πρωτίστως δική μου». Εντοπίζοντας τις αιτίες της συντριβής επισήμανε θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους ότι ούτε η εικόνα του κόμματος «εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση» με αναφορά σε «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».

Οι στιγμές που ξεχώρισαν

Το πρώτο ζεστό χειροκρότημα ο κ. Τσίπρας πήρε λέγοντας «σας ευχαριστώ για την αποφασιστικότητά σας να σταθούμε όρθιοι σε μια δύσκολη στιγμή» δίνοντας το στίγμα της ομιλίας, αλλά και όταν μίλησε για την ευθύνη της ήττας.

Τέλος στο πένθος τώρα αρχίζει η μάχη

Ενθουσιώδης ήταν η αντίδραση με τους περισσότερους να σηκώνονται από τη θέση τους και κάποιους να υψώνουν τη γροθιά όταν κήρυξε το τέλος του πένθους και την αρχή της μάχης.

«Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη.
Και έδωσα τη μάχη. Έτσι θα κάνω και τώρα. Μετά από τρεις μέρες δύσκολες, θλίψης και αναστοχασμού, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα στην ΚΕ με τον πιο επίσημο τρόπο να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα»

Τέλος στην εσωστρέφεια – Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, μην τους αφήσουμε

Χειροκρότημα εισέπραξε ο κ. Τσίπρας και όταν αναφέρθηκε στα λάθη και στην εσωστρέφεια που κόστισε στο κόμμα.

Ειδικότερα, εστιάζοντας στην ανάγκη για ανασυγκρότηση και άμεση διόρθωση των λαθών τόνισε ότι «δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση, στην εσωστρέφεια». Έχουμε μόνο υποχρέωση και ευθύνη «απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης».

«Να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή, για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας που πριν «τραβήξει το αυτί» σε στελέχη του κόμματος που προεκλογικά τραυμάτισαν με τη στάση τους το κόμμα έδειξε ποιος είναι ο «εχθρός».

Αναφερόμενος στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ότι «τα σχέδιά του είναι ολοφάνερα. Να κερδίσει όχι την αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία, που θα του επιτρέψει να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση. Και αν του δοθεί η ευκαιρία να μην έχει καν αντίπαλο. Να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ», που «είναι ο μόνος που μπορεί να τον εμποδίσει» και να υπερασπιστεί κρίσιμα κοινωνικά αγαθά και διεκδικήσεις.

Τα σχέδια αυτά του βασικού πολιτικού αντιπάλου διευκολύνουν συμπεριφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είπε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια, στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση, και η σεμνότητα θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό που τώρα επείγει, ενόψει της νέας αναμέτρησης, της πιο κρίσιμης, είναι να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης. Να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Πιο σοβαροί, επιτρέψτε μου να πω, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία».

Οφείλουμε να αλλάξουμε

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας περιέγραψε και τις αλλαγές που απαιτούνται στο κόμμα, θέση που επίσης χειροκροτήθηκε  από τα μέλη της ΚΕ.

Ειδικότερα, εστιάζοντας στην ομιλία του στα βασικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της κάλπης και στα ερωτήματα που προκύπτουν και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει αν δεν θέλει να μπει στο περιθώριο να δώσει πειστική απάντηση χωρίς να αναζητά «βολικές απαντήσεις» ή να «κρυφτεί πίσω από τη λεγόμενη συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας» ο κ. Τσίπρας εντόπισε τρεις κομβικές αιτίες για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία εκ των οποίων είναι, όπως είπε, με διάθεση σκληρής αυτοκριτικής – που μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δείξει- «η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη».

«Οφείλουμε αυτή την εικόνα να την αλλάξουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εισπράττοντας χειροκρότημα.

«Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα.

Διανύσαμε μια δύσκολη ιστορική διαδρομή από το 2015. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Να σταθούμε όρθιοι όταν μας πολιορκούσαν οι δανειστές και μας πολεμούσαν οι αυτουργοί της χρεοκοπίας. Καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ψηλά το κεφάλι στεκόμαστε για το έργο μας αυτό, μπροστά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αλλά με χαμηλά το κεφάλι μπροστά στην ετυμηγορία τους. Γιατί δεν καταφέραμε τελικά όσο και αν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας. Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα. Και για αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη. Και σας ζητώ να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη στην εκλογική μάχη που έχει ήδη αρχίσει.
Να δείξουμε ότι αντιληφθήκαμε το μήνυμα της λαϊκής ψήφου».

Καμία εμπλοκή σε μικροπολιτικούς εμφυλίους που ευνοούν την Δεξιά

Αποδοχής που εκφράστηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα έτυχαν και οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για την στάση του κόμματος απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Με την ομιλία του να μεταδίδεται ζωντανά και όλα τα βλέμματα στραμμένα σε αυτή την συνεδρίαση της ΚΕ μετά τη εκλογική συντριβή, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών και στη «μεγάλη εικόνα».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αρνητικό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε πολίτης, ό, τι κι αν ψήφισε, μπορεί να κατανοήσει αυτό που δεν δείχνουν να κατανοούν τα μικρότερα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Αλλά κατανοεί και επιδιώκει η Δεξιά. Ότι αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Ασφυξία και ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας. Έναν ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά.

Αποκωδικοποιώντας το λεξιλόγιο της ΝΔ όταν μιλά για μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έρχονται ιδιωτικοποιήσεις παντού σε υγεία, παιδεία ακόμη και στο νερό. «Αν ο κύριος Μητσοτάκης των 158 βουλευτών, έδινε όλους τους πόρους σε μετρημένες στα δάχτυλα επιχειρήσεις και παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, φανταστείτε τι ακριβώς θα κάνει εν τη παντοδυναμία του;»

«Είναι ζήτημα ζωής να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός» τόνισε ο Τσίπρας. «Το μέτωπό μας και στις νέες συνθήκες είναι η Δεξιά, η οικονομική και κοινωνική πολιτική της. Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε. Εκείνο που στη δική μας σκέψη δεσπόζει είναι η ευθύνη για την κοινωνία, για τη χώρα, για το αύριο».

Επιρρίπτοντας μερίδιο ευθύνης για την επικράτηση της ΝΔ και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης «που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μάλιστα επιμένουν» ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ».

Στις 25 Ιουνίου οι κάλπες θα ναι άδειες – Πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας ο κ. Τσίπρας διέκοψε αρκετές φορές την ομιλία του λόγω των δυνατών χειροκροτημάτων.

«Δίνοντας το σήμα ότι η μάχη για τις δεύτερες κάλπες είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόνισε ότι «δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δε θα πάμε για να χάσουμε. Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε».

Με αρκετά μέλη να έχουν σηκωθεί και να τον επευφημούν ο κ. Τσίπρας με εντελώς διαφορετική διάθεση από αυτή που ξεκίνησε την ομιλία του και το χαμόγελο να έχει επιστρέψει στο πρόσωπό του τόνισε:

«Θα πάμε επίσης έτσι, γιατί -δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει- ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης, το κόμμα που η ενίσχυση και η νίκη του, σημαίνει πάντα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης, της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού, νίκη της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αναλαμβάνω να ηγηθώ μαζί σας αυτής της μάχης, γιατί δε φοβήθηκα ποτέ

Συνεχίζοντας την τόνωση του ηθικού, ως οφείλει ο αρχηγός πριν από δύσκολη μάχη, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ καταχειροκροτούμενος.

«Και θέλω σήμερα, από τη Κεντρική μας Επιτροπή, να στείλω ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να μας πολεμάνε και να με πολεμάνε. Προχθές δεν μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω: Μη βιάζεστε. Δε πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε, να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

«Αναλαμβάνω μαζί σας να ηγηθώ αυτής της μάχης, γιατί δεν φοβήθηκα και δεν φοβηθήκαμε ποτέ, δεν δείλιασα και δεν δειλιάσαμε ποτέ και κυρίως γιατί δεν λιποταχτήσαμε ποτέ. Κυρίως όμως γιατί αυτή η ευθύνη δεν αφορά εμένα προσωπικά. Αφορά την κοινωνία. Αφορά τον κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά, την καθημερινότητα και το μέλλον του. Η ευθύνη μου και η ευθύνη μας απέναντι στη χώρα και στην ιστορία είναι μεγάλη. Δε φοβηθήκαμε ποτέ να την αναλάβουμε. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Άλλωστε εκπροσωπουμε μια παράταξη που έχει μάθει να δίνει αγώνες. Ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε πολύ μακριά. Είμαστε εδώ γενιές μαχών, γενιές αγωνιστών, γενιές νικητών. Θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη και θα τη κερδίσουμε. Καλό μας αγώνα! Πάμε για να νικήσουμε!»

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024