Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Οι «πρωτιές», οι «αποστρατείες», οι λαϊκές γειτονιές και τα νησιά – Στο μικροσκόπιο της ΝΔ τα δεδομένα της κάλπης

Εκλογές: Οι «πρωτιές», οι «αποστρατείες», οι λαϊκές γειτονιές και τα νησιά – Στο μικροσκόπιο της ΝΔ τα δεδομένα της κάλπης

Καθοριστική για την επόμενη και τη… μεθεπόμενη μέρα η δυναμική των προσώπων – Ποιοι συνδέονται με την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη και ξεχώρισαν  - Οι «εκλογολόγοι» της κεντροδεξιάς παράταξης αναλύουν τα δεδομένα της κάλπης για να καθορίσουν τη νέα στρατηγική

Στο μικροσκόπιο των «εκλογολόγων» της ΝΔ έχει ήδη μπει ο εκλογικός χάρτης και τα ποιοτικά δεδομένα της κάλπης, ώστε να χαραχτεί στα επόμενα 24ωρα η νέα προεκλογική στρατηγική. Υπό επεξεργασία τίθενται «πρωτιές» και «αποστρατείες», πρόσωπα με μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα που έμειναν εκτός και άλλα που συνδέθηκαν προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή με τη διακυβέρνησή του και έκαναν τελικά την έκπληξη, καθώς και συγκεκριμένες περιοχές.

Η δυναμική των προσώπων, όπως αποτυπώθηκε στην ιδιαίτερη συνθήκη της κάλπης της απλής αναλογικής, μπορεί να αποδειχθεί άλλωστε καθοριστική για την επόμενη μέρα: όχι μόνο για τον (ενισχυμένο) ρόλο τους για την προώθηση των γαλάζιων μηνυμάτων ενόψει της 25ης Ιουνίου αλλά πιθανώς και για τη… μεθεπόμενη μέρα, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Προσωπικές νίκες

Στις εντυπωσιακές πρωτιές, ή ακριβέστερα σε εκείνους που «γιορτάζουν» προσωπικές νίκες, εντάσσονται μεταξύ άλλων κάποιοι «μητσοτακικοί» – πρόσωπα που αν μη τι άλλο συνδέθηκαν με την τετραετία του Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας. Είναι ενδεικτική η εικόνα από τις οκτώ εκλογικές περιφέρειες στο Λεκανοπέδιο.

Στην Α’ Αθηνών πήρε άνετο προβάδισμα ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 55.099, με απόσταση άνω των 10.500 ψήφων από τον Βασίλη Κικίλια και με τρίτη την Όλγα Κεφαλογιάννη, δηλαδή τους δύο βουλευτές που οδήγησαν την κούρσα το 2019. Είναι σαφές ότι ο Πιερρακάκης κεφαλαιοποίησε τα κέρδη από την κυβερνητική παρουσία του σε ένα χαρτοφυλάκιο (ψηφιακή πολιτική) που έτυχε ευρείας αποδοχής στην κοινωνία.

Στον Βόρειο τομέα έκοψε πρώτος το νήμα, όπως είχε κάνει το 2019, ο Κωστής Χατζηδάκης, που ανέλαβε μεταξύ άλλων την καυτή πατάτα των συντάξεων, αλλά με περίπου 1.000 ψήφους λιγότερες, αφήνοντας δεύτερο τον Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος επίσης μέτρησε (πολύ περισσότερες) απώλειες και τρίτη την Νίκη Κεραμέως.

Από τα πρόσωπα που ανέβασαν την απήχησή τους ήταν ο Δημήτρης Καιρίδης, η Ζωή Ράπτη και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ενώ εντός βρέθηκε ο Νίκος Παπαθανάσης που έκανε δίδυμο στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον Αδωνι και ο οποίος είναι στο περιβάλλον συνεργατών του Μητσοτάκη με μεγάλες απώλειες, τουλάχιστον 9.000 ψήφων για τον Γιώργο Κουμουτσάκο που εκλέχτηκε όγδοος από τέταρτος το 2019.

Στον Νότιο τομέα είναι αδιαμφισβήτητη η υπεροχή του Νίκου Δένδια, ο οποίος οδήγησε ξανά την κούρσα αλλά με 33.810 ψήφους περισσότερες από το 2019. Πρόκειται για τον υπουργό της τετραετίας 2019-2013 ο οποίος εμφανιζόταν με τεράστια ποσοστά δημοφιλίας σε όλες τις σχετικές κυλιόμενες μετρήσεις. Ακολουθούν με καλές επιδόσεις πρόσωπα που συνδέονται με τον Μητσοτάκη όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Βασίλης Σπανάκης. Στην Ανατολική Αττική πέτυχε εντυπωσιακή πρωτιά η Σοφία Ζαχαράκη, άλλο ένα πρόσωπο που συνδέεται με τον Μητσοτάκη στη ΝΔ και στην περίοδο διακυβέρνησης, με τον Μάκη Βορίδη να κρατά πάντως σταθερές τις δυνάμεις του και με τον Στέλιο Πέτσα να κερδίζει επίσης το στοίχημα.

Στον Δυτικό τομέα τον οποίο είχε χάσει η ΝΔ το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκ νέου υποψήφιος και βρέθηκε στην κορυφή, ενώ κέρδισαν το στοίχημα της εκλογής ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (δεύτερος, πάνω από τους Βαρβιτσιώτη και Λοβέρδο) και η Μαρία Συρεγγέλα που αναδείχθηκαν στην τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ. Αντίστοιχα στη χαμένη για τη ΝΔ το 2019 περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, ο ξανά πρώτος Γιώργος Κώτσηρας προσέλκυσε τουλάχιστον 6.500 ψήφους περισσότερες.

Στην Α’ Πειραιώς η Δόμνα Μιχαηλίδου έκοψε δεύτερη το νήμα μετά τον Κώστα Κατσαφάδο που ήταν πρώτος και το 2019 και ανέβασε τις δυνάμεις τους, ενώ στη Β’ Πειραιώς η οποία επίσης βάφτηκε μπλε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ξεχώρισαν ο Γιώργος Βρετάκος, ο Μιχάλης Λιβανός και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος με την έκπληξη να εντοπίζεται στην «αποστρατεία» του Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος ανεδείχθη τέταρτος.

Οι λαϊκές περιοχές και τα νησιά

Συνολικά για τη ΝΔ η υπεροχή της και σε λαϊκές γειτονιές, όπως και στα νησιά, αναλύεται με ικανοποίηση στο επιτελείο της οδού Πειραιώς. Σύμφωνα με αναλυτές ήταν θετική για την κεντροδεξιά παράταξη έκπληξη η κυριαρχία της μεταξύ άλλων στην άλλοτε Β’ Αττικής (στα δυτικά της Αθήνας) και στον Πειραιά.

Αντίστοιχα στα νησιά επικράτησε άνετα η ΝΔ, αυξάνοντας τα ποσοστά της. Κομματικές πηγές έλεγαν ότι «αναγνωρίστηκε η διαχείριση και του Προσφυγικού αλλά και τα ζητήματα οικονομίας – περιφερειακής ανάπτυξης». Ενδεικτική περίπτωση τα Δωδεκάνησα, όπου είχε επιλέξει να είναι υποψήφιος και ο Αλέξης Τσίπρας για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της παράταξής τους: εκεί η ΝΔ ανέβασε τις επιδόσεις της κατά τουλάχιστον 8%, λαμβάνοντας σχεδόν τις… μισές ψήφους από το σύνολο, πιάνοντας το 49,93%.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024