Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελιά: Παραμονεύει ο πυρηνοτρήτης, η μαργαρόνια και η βαμβακάδα - Προσοχή

Ελιά: Παραμονεύει ο πυρηνοτρήτης, η μαργαρόνια και η βαμβακάδα – Προσοχή

Οδηγίες φυτοπροστασίας για τις όψιμες περιοχές από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

Στο στάδιο της πτώσης των πετάλων – καρπόδεση (στάδια G, H) βρίσκεται η ποικιλία ελιάς Κορωνέικη, στις πρώιμες περιοχές της Κρήτης.

Αντίστοιχα, στις μεσοπρώιμες περιοχές βρίσκεται στο στάδιο της άνθισης – πτώση πετάλων – έναρξη καρπόδεσης (στάδια F1-F, G, Η ). Στις όψιμες περιοχές η Κορωνέικη βρίσκεται στο κρόκιασμα ανθοταξιών (στάδιο E ).

Πυρηνοτρήτης

Στο δίκτυο παγίδευσης των όψιμων περιοχών καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί της ανθόβιας γενιάς. Οι προνύμφες αυτής της γενιάς τρέφονται από τα άνθη. Συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση διότι ένα ποσοστό 5% των ανθέων δίνει ικανοποιητική καρπόδεση.

Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας ανεξαρτήτως του μεγέθους της ανθοφορίας συστήνεται επέμβαση όταν έχουν ανοίξει το 5-25% των ανθέων με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis). Στη βιολογική γεωργία ο πυρηνοτρήτης αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά με στόχο τη μείωση του πληθυσμού στην επόμενη, την καρπόβια που καταπολεμάται δύσκολα με βιολογικά σκευάσματα.

Σε ελαιώνες με χαμηλή ανθοφορία (μικρότερη του 50% της κανονικής) συστήνεται μια επέμβαση στην έναρξη της άνθισης.

Σε ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δεν συνιστάται καμία επέμβαση.

Στην άνθιση προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος που δεν καταστρέφει τα ωφέλιμα έντομα (επικονιαςτζσ, παράςιτα, αρπακτικά) που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.

Μαργαρόνια

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν την τρυφερή ακραία βλάστηση.

Συστήνεται προστασία των νεαρών δέντρων (φυτώρια, νέες φυτείες) και δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα λόγω άφθονης τρυφερής βλάστησης.

Βαμβακάδα  (Ψύλλα)

Είναι μυζητικό έντομο που προσβάλλει τις ανθοταξίες. Εκκρίνει χαρακτηριστική λευκή κηρώδη ουσία μαζί με κολλώδες μελίτωμα που καλύπτει τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ανθοταξίες.

Σε ελαιώνες όψιμων περιοχών συστήνεται αντιμετώπιση μόνο όταν συνδυάζεται μειωμένη ανθοφορία και έντονη προσβολή (άνθη καλυμμένα με βαμβακάδα να ξεπερνούν το 30%) κατά προτίμηση με παραφινικό λάδι. Επεμβάσεις για άλλα έντομα με την προσθήκη παραφινικού λαδιού καταπολεμούν και τη βαμβακάδα.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024