Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει μερικώς την πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας και εξακολουθούν να ελέγχουν τμήμα της, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη νωρίτερα σήμερα την μισθοφορική ομάδα Wagner και τον ρωσικό στρατό μια ημέρα αφότου ο επικεφαλής της Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την πόλη.

«Οι δυνάμεις μας έχουν καταλάβει την πόλη»

Αλλά η Μαλιάρ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να προελαύνουν κατά μήκος των περιχώρων του Μπαχμούτ και διεκδικούν τμήμα των υψωμάτων που δεσπόζουν πάνω από την πόλη.

«Οι δυνάμεις μας έχουν καταλάβει την πόλη, έχουν περικυκλώσει την μισή και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να καταστρέψουμε τον εχθρό. Επομένως ο εχθρός πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο τμήμα της πόλης που ελέγχει», έγραψε η ίδια στην εφαρμογή Telegram. Η Μαλιάρ πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις βιομηχανικές εκαταστάσεις και τις υποδομές στο Μπαχμούτ καθώς και έναν ιδιωτικό τομέα της πόλης.

«Η μάχη στο Μπαχμούτ τελείωσε», λέει ο Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τη μισθοφορική δύναμη Βάγκνερ και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις γι’ αυτό που αποκάλεσε «απελευθέρωση» της ανατολικής ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία ονομάζει Αρτιομόφσκ χρησιμοποιώντας την ονομασία που είχε κατά τη σοβιετική εποχή.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν αναφέρει πως η μάχη -η πιο μακροχρόνια και αιματηρή του πολέμου, ο οποίος διαρκεί ήδη 15 μήνες- πήρε τέλος με νίκη της Ρωσίας και πως όλοι όσοι αρίστευσαν σ’ αυτή από την πλευρά της Μόσχας θα τιμηθούν με κρατικά βραβεία.

«Ο Αρχηγός του Κράτους συνεχάρη τις ομάδες επίθεσης της Βάγκνερ, καθώς και όλα τα μέλη των μονάδων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που τους παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη και πλευρική κάλυψη, για την ολοκλήρωση της επιχείρησης να απελευθερώσουν το Αρτιομόφσκ (Μπαχμούτ)», αναφέρεται στη δήλωση. «Σε όλους αυτούς που διακρίθηκαν θα απονεμηθούν κρατικά βραβεία», προστίθεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ