Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γυναίκα πίσω από την απεργία των συγγραφέων του Χόλιγουντ -  «Είμαστε το σφυρί στο μολύβι τους»

Η γυναίκα πίσω από την απεργία των συγγραφέων του Χόλιγουντ – «Είμαστε το σφυρί στο μολύβι τους»

Η Lindsay Dougherty είναι αποφασισμένη να ενώσει τους εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος.

Μετά από δύο εβδομάδες, η απεργία των συγγραφέων έχει ήδη τουλάχιστον μια γυναίκα-σύμβολο – και δεν είναι συγγραφέας. Η Lindsay Dougherty είναι αφεντικό των Teamsters*, η οποία είναι επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης 399 του Λος Άντζελες και διευθύνει, μεταξύ άλλων, το τμήμα κινηματογραφικών ταινιών των Teamsters.

(*Η International Brotherhood of Teamsters, γνωστή και ως Teamsters Union, είναι ένα εργατικό σωματείο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά).

Τράβηξε την προσοχή των σεναριογράφων όταν εμφανίστηκε, μαζί με άλλους επικεφαλής συνδικάτων της βιομηχανίας του θεάματος, στην πρώτη μεγάλη συνάντηση των μελών της WGA μετά την κήρυξη της απεργίας κατά της Alliance of Motion Picture and Television Producers, της ένωσης που εκπροσωπεί τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο. Στεκόμενη στη σκηνή του Shrine Auditorium, είπε στο πλήθος ότι τα φορτηγά Teamster που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την παραγωγή δεν θα περνούσαν τις γραμμές απεργίας.

Και έστειλε ένα θορυβώδες μήνυμα που ακούστηκε σε όλο το Χόλιγουντ: «Αυτό που θα ήθελα να πω στα στούντιο είναι: Αν θέλετε να κάνετε μαλακίες, θα πρέπει να μάθετε από αυτές».

Photo: Facebook

«Είμαι θυμωμένη»

Καθισμένη στο γραφείο της, στο Βόρειο Χόλιγουντ, κάτω από μια φωτογραφία του αείμνηστου προέδρου των Teamster, Τζίμι Χόφα, η Ντόχερτι χαμογελά όταν μιλάει για την ομιλία. «Είμαι θυμωμένη, καταλαβαίνετε; Το να οικοδομήσω αυτό το δεσμό με τους συγγραφείς τους τελευταίους έξι μήνες ήταν σπουδαίο, να συνειδητοποιήσω ότι οι συγγραφείς παλεύουν καθημερινά για τα προς το ζην, ότι έχουμε συλλογικά αυτά τα ζητήματα».

Οι άνθρωποι που εκπροσωπεί στην Local 399 δεν είναι μόνο φορτηγατζήδες- περιλαμβάνουν διευθυντές διανομής ρόλων, διευθυντές τοποθεσιών, εργαζόμενους σε αποθήκες σκηνικών και εκπαιδευτές ζώων. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα κοινό με τους σεναριογράφους και τους showrunners. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να λέμε: Πρέπει να είμαστε μαζί. Επειδή τα στούντιο είναι μαζί. Μπορεί να μη συμφωνούν, αλλά στο τέλος της ημέρας έχουν ένα μήνυμα», λέει η Dougherty, χτυπώντας τα μαυρογυαλισμένα νύχια της στο γραφείο της.

«Αυτές οι εταιρείες δεν πρόκειται να μας κάνουν καμία χάρη. Τα στούντιο θα προτιμούσαν να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μας δώσουν ένα μάθημα».

Η Dougherty λέει ότι ήταν στην αίθουσα την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της WGA (Writers Guild of America) και της AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) και ήταν πολύ απογοητευτική: «Ήμουν τόσο αναστατωμένη γιατί ήξερα βαθιά μέσα μου ότι τα στούντιο δεν προσπαθούσαν να κάνουν συμφωνία με τους συγγραφείς….. Ένιωθα ότι τα στούντιο έκαναν τις κινήσεις τους μόνο και μόνο για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, το οποίο ήταν να βγάλουν τους συγγραφείς σε απεργία».

Πιστεύει ότι τα στούντιο δεν είχαν πραγματικά την αίσθηση του πώς αυτή η απεργία -και η επιβράδυνση που οδήγησε σε αυτήν- θα αναστάτωνε όλο το Χόλιγουντ. «Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους σεναριογράφους, επηρεάζει όλα τα άλλα συνδικάτα και τις συντεχνίες. Επηρεάζει τα μέλη μου. Έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει για μήνες – η υγειονομική τους περίθαλψη και οι συντάξεις τους θα επηρεαστούν για τα επόμενα χρόνια, και προφανώς οι τσέπες τους, οι οικογένειές τους, οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρώσουν».

Δείτε το βίντεο

Πρόθυμη να εκνευρίζει τους πλούσιους και τους ισχυρούς

Μεγαλωμένη στο Ντιτρόιτ από συνδικαλιστική οικογένεια (ο πατέρας της, ο Pat Dougherty, ήταν αφεντικό των Teamster), η Dougherty θυμάται μια παιδική ηλικία γεμάτη συνδικαλιστικές συναντήσεις, εκστρατείες για τρόφιμα και απεργίες. Αλλά πήγαινε επίσης σε techno clubs όταν ήταν ανήλικη και ονειρευόταν να εγκαταλείψει το Ντιτρόιτ για το Χόλιγουντ. Αυτή η πλευρά του «άγριου παιδιού» που δηλώνει η ίδια είναι ακόμα ορατή, μέσα από τα τατουάζ που καλύπτουν τα χέρια της και την προθυμία (ή ίσως την αποφασιστικότητά της) να εκνευρίσει τους πλούσιους και ισχυρούς.

Παρόλο που ξυπνάει για να γυμναστεί στις 5 το πρωί κάθε μέρα, «ακόμα δεν μπορεί να νικήσει την οργή μου», λέει ειρωνικά η Dougherty. «Μας επηρεάζει όλους, επειδή είναι τόσο μοχθηροί και άπληστοι». Ωστόσο, η άρνηση των Teamsters να περάσουν από τις πικετοφορίες της WGA έχει συμβάλει στο κλείσιμο των γυρισμάτων σε όλη τη χώρα και οι συγγραφείς το λαμβάνουν υπόψη τους.

Παρατηρούν συγκεκριμένα την Dougherty, η οποία έχει εμπνεύσει σεβασμό (ο συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και παραγωγός David Simon έγραψε στο twitter: «Ακούω τον Τζίμι Χόφα* κάθε φορά που μιλάει αυτή η κυρία».

(*Ο Τζέιμς «Τζίμι» Χόφα, ήταν Αμερικανός ηγέτης του εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών των Η.Π.Α από το 1957 μέχρι το 1971. Εξαφανίστηκε στις 30 Ιουλίου 1975 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και επίσημα δηλώθηκε ως θανών επτά χρόνια αργότερα, στις 30 Ιουλίου 1982).

Photo: Facebook

*Με στοιχεία από vanityfair.com

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024