Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κούγιας για απουσία εφορευτικής επιτροπής: «Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές φυλάκισης»

Κούγιας για απουσία εφορευτικής επιτροπής: «Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές φυλάκισης»

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, κάθε πολίτης που καλείται να είναι μέλος εφορευτικής επιτροπής στις εκλογές είναι υποχρεωμένος να παραστεί.

Ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα προβλήματα με την μη έλευση των ατόμων της εφορευτικής επιτροπής και την ποινική διαδικασία που ακολουθεί.

«Είναι υποχρεωμένος να πάει κάποιος στην εφορευτική επιτροπή. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές φυλακίσεως. Θα πρέπει να το γνωστοποιήσει είτε στέλνοντας έναν αγγελιοφόρο στο εκλογικό τμήμα είτε τις προηγούμενες ημέρες ώστε να μην υπάρχουν ποινικές συνέπειες. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει το δικαίωμα να επιτάξει αλλά μέσα σε συλλογικά πλαίσια. Εάν  κάποιος ψηφοφόρος έχει κάποια εργασία ή κάποια υποχρέωση, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος επιλέγει κάποιον άλλον».

Από την πλευρά του μιλώντας για την προεκλογική περίοδο, ο δημοσιογράφος Θανάσης Φουσκίδης είπε πως ήταν ήρεμη συγκριτικά με άλλες εκλογές.

«Θεωρώ πως επειδή αναμένονται οι δεύτερες εκλογές, ήταν ήρεμοι οι πολιτικοί αρχηγοί».

Ο  δημοσιογράφος Σωτήρης Ξενάκης είπε με τη σειρά του πως συγκριτικά με άλλες περιόδους δεν υπάρχει τόσο προεκλογικές εκστρατείες αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «η σκληρή μάχη γίνεται στα τηλεοπτικά πάνελ και η λασπομαχία γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο Αλέξης Κούγιας, αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε πως μάλλον πάει καλά και γι’ αυτό ακολουθούν αυτό το μοντέλο προεκλογικής διαδικασίας.

«Στις δημοκρατικές χώρες δεν μπορείς να αποκλείσεις κανέναν. Τους συμβούλεψαν σωστά οι ειδικοί. Εγώ δεν έχω μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν μου αρέσουν».

«Η ψήφος των νέων θα είναι με κριτήριο τον πολιτικό»

Αναφερόμενος στους νέους που ψηφίζουν ο κ. Κούγιας, είπε πως δεν συμφωνείς πως οι νέοι ψηφίζουν ό,τι ψηφίζουν και οι γονείς τους.

«Δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Οι νέοι είναι πολιτικοποιημένοι. Από τα παιδιά μου, η κόρη μου ψηφίζει για πρώτη φορά. Η ψήφος τους θα είναι με το κριτήριο του πολιτικού και ειδικά των αρχηγών. Συζητάμε συνήθως το βράδυ για την συμπεριφορά των πολιτικών, την επικαιρότητα. Αυτό έχει να κάνει με το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον. Η κόρη μου ήταν πολιτικοποιημένη από μικρή. Στις γειτονιές που υπήρχαν πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι, ήταν πιο πολιτικοποιημένα τα παιδιά. Πρέπει να μας ανησυχεί η αποχή».

«Πάντοτε η επιλογή των ανωτάτων δικαστών είναι πολιτική επιλογή»

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε για το τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στη Δικαιοσύνη και είπε πως «δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα».

«Η εξέλιξη των δικαστών είναι πλέον, μέχρι έναν βαθμό ανεξάρτητη. Πάντοτε όμως, η επιλογή των ανωτάτων δικαστών είναι πολιτική επιλογή. Δεν μπορεί να αλλάξει γιατί υπάρχουν δύο θέσεις. Η μία είναι πως δεν μπορεί αγνοείται η ψήφος του λαού και το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει  και το δεύτερο είναι πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι δικαστές πολιτικοποιούνται από πολύ μικροί.  Υπάρχει και συνδικαλισμός στους δικαστές και η πολιτική αντιπαράθεση είναι έντονη και πολλές φορές είναι αυτό που καταργεί την αξιοκρατία».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024