Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι Ρώσοι εξουδετερώνουν τα HIMARS των ΗΠΑ με ηλεκτρονικές παρεμβολές

Ουκρανία: Οι Ρώσοι εξουδετερώνουν τα HIMARS των ΗΠΑ με ηλεκτρονικές παρεμβολές

Ουκρανός αναλυτής παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποτελεσματικότητα των πολυδιαφημισμένων αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων HIMARS, τα οποία ολοένα και περισσότερο εξουδετερώνουν οι Ρώσοι με ηλεκτρονικές παρεμβολές.

Η Ρωσία εξουδετερώνει όλο και πιο συχνά με ηλεκτρονικές παρεμβολές τα πυραυλικά συστήματα HIMARS (φωτογραφία, επάνω, από U.S Air Force by Senior Airman Class Beaux Hebert), παραδέχεται ουκρανός αναλυτής, ο οποίος εκτιμά ότι αυτή η αδυναμία είναι ένας από τους παράγοντες που καθυστερούν την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Επικίνδυνες ψευδαισθήσεις

Οι αδιάκοπες συζητήσεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης για την αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά κινδυνεύουν να δημιουργήσουν και επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, αναφέρει ο ουκρανός αναλυτής Maksym Skrypchenko στην ιστοσελίδα 19fortyfive.com, η οποία ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα.

Εστιάζοντας συνεχώς στην υπόθεση μιας αναπόφευκτα επιτυχημένης αντεπίθεσης, τα μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν την πεποίθηση ότι η Ουκρανία έχει ήδη εφοδιαστεί με ό,τι χρειάζεται για να εκδιώξει τους ρώσους εισβολείς.

Αυτό το πλαίσιο είναι παραπλανητικό και τελικά επιβλαβές, καθώς παραβλέπει τις προκλήσεις και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Αναχαίτιση των πυραύλων HIMARS

Πρώτον, είναι σημαντικό ν’ αναγνωρίσουμε ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει αεροπορική υπεροχή. Ενώ η χώρα έχει ζητήσει αεροσκάφη F-16 για να υποστηρίξουν τις χερσαίες επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τις πόλεις της από τις εναέριες επιθέσεις της Μόσχας, το αίτημα έχει μείνει ανεκπλήρωτο.

Δεύτερον, οι Ρώσοι, γνωρίζοντας τα σχέδια της Ουκρανίας, έχουν μεταφέρει τα κέντρα διοίκησής τους πέρα από την αποτελεσματική εμβέλεια των εκτοξευτών πυραύλων HIMARS.

Οι επιθετικές επιχειρήσεις συνήθως ξεκινούν με τη διακοπή της διοικητικής μέριμνας και των κέντρων διοίκησης ενός εχθρού, επομένως αυτή η κίνηση παρεμποδίζει σοβαρά την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει αποτελεσματικά.


Το ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-2 (φωτογραφία από mil.ru)

Επιπλέον, η Ρωσία είναι ολοένα και πιο επιτυχημένη στην εξουδετέρωση των πυραύλων HIMARS με τη χρήση ηλεκτρονικών παρεμβολών, οι οποίες τους αναγκάζουν να χάσουν τους στόχους τους.

Τρίτον, οι καθυστερήσεις στην παράδοση του υποσχεθέντος στρατιωτικού εξοπλισμού εμπόδισαν περαιτέρω τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ξεκινήσει μια αντεπίθεση.

Υπόβαθρο για μεγάλη απογοήτευση

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να προμηθεύσουν στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης M1-A1 Abrams, αλλά αυτά δεν θα φτάσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2023 – σημαντικά αργότερα από το χρονοδιάγραμμα που αναμενόταν για μια αντεπίθεση.

Αυτές οι αδυναμίες την έχουν καθυστερήσει και αυτή η πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζεται επαρκώς στην κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Αντίθετα, οι αναγνώστες μένουν με την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας, θέτοντας το υπόβαθρο για μεγάλη απογοήτευση εάν η αντεπίθεση αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών. Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, να ωθήσει τις δυτικές κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Ηλεκτρονικές παρεμβολές

Στο θέμα των ρωσικών ηλεκτρονικών παρεμβολών είχε αναφερθεί προ ημερών και το αμερικάνικο CNN, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με πολλά άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα, η Ρωσία αντικρούει πιο συχνά τους τελευταίους μήνες τα αμερικανικής κατασκευής κινητά συστήματα πυραύλων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές παρεμβολές για ν’ αποσυντονίσει το κατευθυνόμενο σύστημα στόχευσης GPS και ν’ αναγκάσει τους πυραύλους να χάσουν τους στόχους τους.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, χρειάστηκε να βρουν μια ποικιλία διαφορετικών λύσεων καθώς συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), το οποίο ήταν ίσως το πιο αποτελεσματικό είδος όπλου στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς ήταν αυτά που άλλαξαν το παιχνίδι στη σύγκρουση και έπαιξαν βασικό ρόλο από τη στιγμή που έφτασαν στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της περσινής επίθεσης που επέτρεψε στις ουκρανικές δυνάμεις ν’ αφαιρέσουν από τη Ρωσία σημαντικές εδαφικές κατακτήσεις.

Ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικά

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, τα συστήματα έχουν γίνει ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικά από το εντατικό μπλοκάρισμα των Ρώσων, είπαν στο CNN πέντε αμερικανικές, βρετανικές και ουκρανικές πηγές, αναγκάζοντας αμερικανούς και ουκρανούς αξιωματούχους να τροποποιούν το λογισμικό των HIMARS για ν’ αντιμετωπίζουν τις εξελισσόμενες ρωσικές ηλεκτρονικές παρεμβολές.

«Είναι ένα διαρκές παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» για την εύρεση ενός αντίμετρου στην παρεμβολή, είπε αξιωματούχος του Πενταγώνου, μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι Ρώσοι ν’ αντιμετωπίσουν στη συνέχεια αυτό το αντίμετρο. Και δεν είναι σαφές πόσο βιώσιμο θα είναι αυτό το παιχνίδι μακροπρόθεσμα.


«Εξυπνη» αμερικανική βόμβα JDAM (φωτογραφία από Boeing)

Με μια μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα και την εξάρτηση της Ουκρανίας από τα HIMARS, η εύρεση λύσης αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα, ώστε τα ουκρανικά στρατεύματα να μπορέσουν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο.

«Είναι ένα πράγμα να μπορείς να κρατήσεις τους Ρώσους εκεί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Είναι άλλο πράγμα να τους διώξεις», δήλωσε ο απόστρατος ταξίαρχος των ΗΠΑ Στίβεν Αντερσον στο CNN.

Προσπάθεια «υψηλής προτεραιότητας»

Τα HIMARS «υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικά», πρόσθεσε. «Πρέπει να καταφέρουν να τα κρατήσουν στο παιχνίδι και να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν για να μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά βαθιά χτυπήματα».

Οι Αμερικανοί βοήθησαν επίσης τους Ουκρανούς να εντοπίσουν τους ρώσους παρεμβολείς και να τους καταστρέψουν – μια προσπάθεια «υψηλής προτεραιότητας», σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου, μεταξύ αυτών που διέρρευσαν πρόσφατα στις ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε/συνιστούμε να διαταράσσονται/καταστρέφονται αυτοί οι παρεμβολείς», αναφέρει το έγγραφο, «στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Η εμπλοκή του GPS μπορεί να επηρεάσει άλλα «έξυπνα» πυρομαχικά των ΗΠΑ, όπως τα κατευθυνόμενα βλήματα ακριβείας Excalibur του πυροβολικού που εκτοξεύονται από οβιδοβόλα και τις βόμβες αέρος-εδάφους που ονομάζονται JDAM. Το έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε περιέγραφε το JDAM ως ιδιαίτερα ευαίσθητο στη διαταραχή.

Περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τους Ουκρανούς για το πώς ν’ αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν ρωσικούς παρεμβολείς, καθώς υπάρχoυν περιορισμένες επιλογές για την τροποποίηση του HIMARS και των πυραύλων του.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου υποβάθμισε τον αντίκτυπο των ρωσικών παρεμβολών, λέγοντας στο CNN ότι την 1η Μαΐου οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν 18 ρουκέτες χωρίς πρόβλημα, περίπου ο ημερήσιος ρυθμός των προηγούμενων εβδομάδων.

Ο αξιωματούχος δεν δέχτηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τον ευρύτερο αντίκτυπο των ρωσικών παρεμβολών, ενώ ο κατασκευαστής των HIMARS, Lockheed Martin, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Sports in

Equipe: «Στη λίστα της Μαρσέιγ ο Αλμέιδα»

Νέο δημοσίευμα συνδέει τον Ματίας Αλμέιδα με τη Μαρσέιγ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024