Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Από το σενάριο, στην αναδίπλωση ο ΣΥΡΙΖΑ περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού

ΣΥΡΙΖΑ: Από το σενάριο, στην αναδίπλωση ο ΣΥΡΙΖΑ περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Ξορκίζει πλέον το ενδεχόμενο «βραχύβιας διακυβέρνησης» ο Αλέξης Τσίπρας που τώρα κάνει λόγο για τετραετία μακράς πνοής και σταθερότητας - Η στρατηγική που εγκλώβισε την Κουμουνδούρου και θόλωσε το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρώο και μη κοινό του

Ακόμη κι αν δεν το προκάλεσε, δεν το απέκλεισε. Το σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα προκύψει σε συμπόρευση με άλλους εταίρους και με άξονα την «κάθαρση» για τις υποκλοπές και το κράτος δικαίου ήλθε στην επιφάνεια και ανακινήθηκε στη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο και ανασχημάτισε την αντιπαράθεση των τελευταίων ωρών – μαζί με τις διαδοχικές αναδιπλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το όλο θέμα που ακολούθησαν.

Τι ακριβώς όμως είπε; «Πιστεύω ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα, ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει κι όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη δημοκρατία μας και για την κοινωνία».

Η παγίδα της απλής αναλογικής

Οπως παρατηρούν έμπειροι δημοσιολόγοι, αν ήθελε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απέκλειε αμέσως κάθε σενάριο και κουβέντα. Επίσης, πως οι αναδιπλώσεις από «κυβέρνηση ηττημένων» σε «κυβέρνηση ανοχής» και τώρα σε ενδεχόμενη «ειδικού σκοπού» υποδηλώνει την ίδια την παγίδα της απλής αναλογικής όπου έχει πέσει η στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μόνον εσχάτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φανέρωσε το Συμβόλαιο Αλλαγής και τα 11 σημεία που θα μπορούσε να έχει ως οδικό χάρτη σύγκλισης. Μόνον εσχάτως οριοθέτησε τον στόχο για πρωτιά του – παρότι εκ νέου ρευστοποιούνται οι στρατηγικές αιχμές του με την αποστροφή για «ειδικού σκοπού» και θολώνει το σήμα του στα κεντρώα και μη κοινά του.

«Κινήσεις απελπισίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Εξού και ήλθε αυτόματα η επιχείρηση απαδίπλωσης και ανασκευής και μάλιστα από κορυφαία στελέχη του. «Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας σταθερή, μακράς πνοής», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη. Είχε προλάβει όμως να αξιοποιήσει το σενάριο η κυβέρνηση διά μέσω του Ακη Σκέρτσου, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτόξευσε τα βέλη του (Παραπολιτικά fm) σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για «κινήσεις απελπισίας»: «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως τη φαντάζονται κάποιοι, ούτε πώς θα συγκροτηθεί, ούτε πώς θα σταθεί στη Βουλή, ούτε τι ακριβώς θα κάνει από τη στιγμή που η υπόθεση των υποκλοπών είναι στη Δικαιοσύνη».

Από τη Νάουσα ο Πρωθυπουργός ήταν ακόμη πιο αιχμηρός – θέτοντας και το δίλημμα της κάλπης για εκείνον: «Τρεις μήνες, λέει, θα έχουμε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις σας με την κυβέρνηση του ειδικού σκοπού και πώς η χώρα θα κυβερνάται…».

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, ξόρκισε εκ νέου χθες τον «ειδικό σκοπό» και αποσαφήνισε πως προσδοκά μια κυβέρνησης σταθεράς και μακράς πνοής με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. «Ολοι οι ειδικοί σκοποί θα υπηρετηθούν -σημείωσε – από μια κυβέρνηση γενικών σκοπών». Εδώ επανέλαβε την πρόθεσή του και για προανακριτική για τις υποκλοπές με στόχο όλους τους υπεύθυνους (πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Πρωθυπουργός και υπουργοί του).

«Πόρτα» από τον Ανδρουλάκη

Παράλληλα και ο Νίκος Ανδρουλάκης ακύρωσε κάθε τέτοιο σενάριο για συμμετοχή του σε μια «ειδική κυβέρνηση». «Δεν είσαι εσύ ο μέγας χορηγός που δεν θέλει να στερηθεί ο Μητσοτάκης όταν από την αγωνία σου να μη χάσεις την καρέκλα τη μία λες κυβέρνηση με Βαρουφάκη, την άλλη κυβέρνηση χωρίς Βαρουφάκη. Την άλλη, κυβέρνηση ανοχής. Και τώρα κυβέρνηση ειδικού σκοπού;».

Ακόμη πιο οξύς ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας που από την κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα είπε:  «Τώρα μάλιστα βρήκαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καινούργιο τροπάρι. Την κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ για να ψαρεύει στα θολά νερά ότι μπορεί να φτιαχτεί κυβέρνηση σε τέσσερα – πέντε ζητηματάκια, ενώ οι κυβερνήσεις είναι όλες και γενικού και όχι ειδικού σκοπού. Η δε ΝΔ πιάνει την πάσα για να προβάλλει τους δικούς της εκβιασμούς περί αστάθειας κι ακυβερνησίας. Ομως τους απαντάμε: Δεν σφάξανε που θα τσιμπήσουμε στις κουτοπονηριές τους»!

«Τι είπε για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής»

Ερωτηθείς στο κεντρικό δελτίο του Mega για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη… Τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους».

Sports in

Συγκλονιστικό βίντεο: Η θρυλική πορεία του Ολυμπιακού έως τους «4» (vid)

Απολαύστε το βίντεο με την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τα ημιτελικά του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024