Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι πέτυχε η κυβέρνηση, που μπορεί να πάει η Ελλάδα μετά τις εκλογές

Τι πέτυχε η κυβέρνηση, που μπορεί να πάει η Ελλάδα μετά τις εκλογές

Έχουμε αφήσει πλέον οριστικά πίσω τον «κατήφορο» των μνημονίων, ακολουθώντας μια νέα τροχιά προόδου, κάτι που βιώνουν καθημερινά οι ίδιοι οι πολίτες. Πάνω σε αυτή ακριβώς τη βάση κρίνεται και το διακύβευμα των εκλογών

Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, και τώρα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πολίτες να θυμηθούν προεκλογικές εξαγγελίες, να εξετάσουν προγράμματα και κυρίως να συγκρίνουν πεπραγμένα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι μέσα από τέσσερα χρόνια πρωτόγνωρων εξωγενών προκλήσεων γίναμε σοφότεροι, μετατρέποντας κάθε κρίση σε ευκαιρία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε σαν έτοιμη από καιρό, κάνοντας πράξη κάθε «γραμμή» του προγράμματός της. Γενναίες παρεμβάσεις σε πολλούς κρίσιμους τομείς, ενώ ακούγεται πλέον παντού στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019.

Με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις και οι εθνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συντελείται ήδη μια τεράστια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, η οποία γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμα, πιο εξωστρεφής. Το διεθνές κύρος της χώρας αποκαταστάθηκε, καθώς από το 2019 έχουμε πετύχει συνολικά 11 αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης. ενώ βρισκόμαστε μία «ανάσα» από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.

Η χώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εν μέσω μία παγκόσμιας πληθωριστικής «καταιγίδας», κατάφερε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2022, ενώ αυξήσαμε δύο φόρες τον κατώτατο μισθό. Παρόλ’αυτά, οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Γι’ αυτό, και ενώ το πρώτο μας μέλημα το 2019 ήταν να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνοντας φόρους και εισφορές, το στοίχημά της επόμενης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί για όλους, οι οποίοι θα συγκλίνουν πλέον με τους ευρωπαϊκούς και θα αντανακλούν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια και μπήκαν οι βάσεις για ένα σύγχρονο Εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας, με αξιοπρεπή φροντίδα για όλους.

Σπουδαίες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις προχώρησαν, με στόχο την εμπέδωση ενός «φιλικού» επενδυτικού κλίματος από τη μία και την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, από την άλλη. Κι όλα αυτά, μέσα από τη δύσκολη «εξίσωση» της πάταξης της γραφειοκρατίας, η οποία αρχίζει να βρίσκει λύση σε πολλούς φορείς του δημοσίου, κάνοντας ποιοτικότερη και ταχύτερη τη συναλλαγή του πολίτη με το κράτος.

Η χώρα μας, που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, αναπτύχθηκε με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και πρόκειται να «τρέξει» με τριπλάσιο το 2023. Αν δεν είναι αυτό απόδειξη ισχυρής ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε μία περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας, τότε τι μπορεί να είναι. Επιπλέον, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, με τους δείκτες να υποχωρούν από το 17,3% το 2019, στο 10,8% σήμερα.

Μπορούμε να περηφανευόμαστε πια, ως η ευρωπαϊκή χώρα που κατάφερε να αποκλιμακώσει το δημόσιο χρέος της πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη. Μια μείωση η οποία ξεπερνά τις 35 μονάδες. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίσαμε και μια άλλη μεγάλη πρόκληση, που ήταν ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό μας σύστημα. Από το 45% τον Ιούνιο του 2019, έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι τόσο εντυπωσιακή η βελτίωση, που κανείς δεν μιλά σήμερα για προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ούτε καν εκείνοι, που το 2015 έκλεισαν τις τράπεζες, αδιαφορώντας για τους πολίτες που έκλαιγαν έξω από τα ATM.

Έχουμε αφήσει πλέον οριστικά πίσω τον «κατήφορο» των μνημονίων, ακολουθώντας μια νέα τροχιά προόδου, κάτι που βιώνουν καθημερινά οι ίδιοι οι πολίτες. Πάνω σε αυτή ακριβώς τη βάση κρίνεται και το διακύβευμα των εκλογών. Γυρίζουμε την πλάτη μία και καλή στα ψεύτικα συνθήματα λαϊκισμού και κάνουμε οριστικά κτήμα μας τα αποτελέσματα των μεγάλων παρεμβάσεων αυτής της τετραετίας, προς όφελος και του τελευταίου πολίτη.

Ο Δημήτρης Κούβελας είναι Υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ, Α’ Θεσσαλονίκης

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024